Sarajevo 10 °C Četvrtak 30.03.


20.03.2017. / 13:00h BiH - Tužilaštvo Haškog tribunala

Prlić je imao ključnu ulogu u napadima HVO-a na Gornji Vakuf, Jablanicu i Mostar

Prlić je imao ključnu ulogu u napadima HVO-a na Gornji Vakuf, Jablanicu i Mostar
Pred Žalbenim vijećem koje vodi postupak u predmetu šestorice bivših vojnih i političkih čelnika tzv. "Herceg-Bosne" na čelu s Jadrankom Prlićem, kojim predsjedava sudija Carmel Agius, danas je započela žalbena raspravu koja će trajati do 28. marta 2017. godine.

15:20 Tužilaštvo Haškog tribunala sada iznosi argumente o aktivnom sudjelovanju Prlića u udruženom zločinačkom poduhvatu i da je igrao ključnu ulogu u napadima u Gornjem Vakufu, Mostaru i Jablanici kao i u nekim drugim mjestima koja su napadnuta od strane HVO-a.

15:07 Nastavljen je postupak pred Žalbenim vijećem. Tužilaštvo Haškog tribunala nastavilo je izlagati svoje argumente.

Kako je navedeno, Tuđman je javno govorio o podršci za integralnu BIH iako je međunarodna zajednica bila protiv.Na sastanku u septembru 1999. Tuđman naglašava Prliću i drugima da je u vitalnom interesu Hrvatske da osiguraju nacionalne i teritorijalne interese Hrvatske države.

Nakon sastanka, Prlić i ostali rade na ostvarivanju privatne politiku da se osiguraju interesi Hrvatske u BiH.

Žele da se osigura entitet sa hrvatskom kontrolom kako bi se zaštitili dugoročni interesi Hrvatske države.

Kako navode iz Tužilaštva, Prlić je dio užeg kruga oko Tuđmana i radi na ostvarivanju zajedničkih ciljeva i kroz tajne pregovore s Ratkom Mladićem.

13.45 U toku je pauza.

13:00 Tužilac Haškog tribunala Kenneth Scott u predmetu protiv Jadranka Prlića i ostalih kazao je danas kako je većina krivičnih djela počinjena kao djelo udruženog zločinačkog poduhvata, kako bi se formirao teritorij gdje će Hrvati biti dominantni.

- Prvostepeno vijeće utvrdilo je da su podnosioci žalbe, koji su vršili svoje uloge, odgovorni za niz zločina protiv stanovništva koje je tu živjelo. Postojao je jasan obrazac s ciljem da se etnički očiste muslimani i da se izmijeni sastav stanovništva Hercegovine.

Naveo je kako su ovi zaključci Vijeća potkrijepljeni svjedočenjem očevidaca.

- Na svjedočenju je bilo stotine očevidaca, priložen je veliki broj dokumenata, a kao svjedoci su se pojavili i predstavnici međunarodne zajednice. Postajao je cilj da se promijeni etnički sastav HZ HB - rekao je Scott.

12:05 Avokat Jadranka Prlića Micahel Karnavas na današnjem obraćanju kazao je kako su se riječi vadile iz konteksta i birali detalji da se što bolje uklope u priču o udruženom zločinačkom poduhvatu na čijem je čelu bio Jadranko Prlić.

- Ako pogledate našu žalbu, znat ćete da za svaku tvrdnju postoji i fusnota, broj strana i red i između nema praznog prostora. Razlog za to je ako imate prored to se broji kao riječ. Imamo 20 ili 30 citata, zato što smo htjeli da se vratite na dokument, i kada to pogledate, vidjet ćete da tamo postoje relevantni redovi na koje se treba usredočiti i to će potvrditi naše tvrdnje - rekao je Karnavas.

Naglasio je kako traži da se ponovo pregleda 59 hiljada stranica sa suđenja, kao i pismene odluke, te dokazni materijal.

- Prvostepeno vijeće je pogrešno utvrdilo da je postojao udruženi zločinački poduhvat. HZ HB je formirana na osnovu pregovora koji su se vodili. Nisu se analizirali dokazi i ignorirana je cijela dokumentacija odbrane. Iskonstruirana je lažna priča da je Jadranko Prlić bio na političkom vrhu s ogromnom moći i da je tu dao značajan doprinos udruženom zločinačkom poduhvatu - istakao je Karnavas.

11:20 Prlić je u svom obraćanju Tribunalu kazao da je prošao kroz sav dokazni materijal koji je Pretresno vijeće propustilo, te je tražio od Žalbenog vijeća da ne poklekne pred završnim argumentima, podnescima i da pažljivo gledaju dokaze i "realni kontekst događaja".

Prlić je istakao kako Vijeće nije razmotrilo stvarne napore na borbi protiv kriminaliteta i osude zločina, te da se na sjednicama nigdje ne spominje Banovina, anektiranje dijela teritirije, premještanje stanovništva, niti u bilo kom dijelu, dakle ništa u suprotnosti sa Ženevskim konvencijama.

Istakao je kako je Vijeće zanemarilo napore HVO i Vlade na uspostavi nezavisnog pravosudnog sistema.

- Zanamerno je da je Federacija preuzela sve slučajeve i arhivu. U Federaciji su najbrže izgrađene pravosudne institucije zahvalujući ljudima iz HZ HB.

Prlić je najavio i izlazak knjige, koja će objasniti šta je to Herceg-Bosna - i koja dokazuje suprotne namjere i njene ciljeve.

"U novembru 1993. godine, kada navodno postajem dio zločinačkog poduhvata - dolazi do odluke udruživanja hrvatskih zajednica, njih 46. Temeljem prikazanih dokumenata, pripremljena je karta općina koje su bile dio hrvatskih zajednica - a koje su bile dio Herceg-Bosne".

Prlić je onda govorio o pitanjima koja su pomenuta u nalogu od 1. marta.

"Uredi za odbranu formirani su u 46 općina. Umjesto par istaknutih Tuđmanovih citata iz 1991. godine, Vijeće je propustilo uzeti u obzir na desetine citata iz ostalih transkripata. U njima stoji da je Herceg-Bosna bila za Bosnu i Hercegovinu, protiv prekajanja granica i za saradnju sa muslimanima", kazao je Prlić.

Prlić je u nekoliko navrata ponovio da je Vijeće pogrešno utvrdilo kriminalnu namjeru Herceg-Bosne, kazavši da nije bilo nikakve namjere preseljenja muslimana.

"Herceg-Bosna je ubuhvatala sva slobodna područja, sve do formiranja FBiH 1994. godine. Dio od Tuzle, do Neuma - nalazi se 2.5 miliona ljudi pod zaštitom Arbije BiH i HVO", kazao je Prlić.

On je kazao da je predsjednik Hrvatske zajednice Herceg-Bosna odgovarao HVO-u, a ne nekom izabranom klubu.

"Što je važno za preseljenje stanovništva, u ime svih ovih opština, Boban, a kasnije i Zubak su pregovarali o planovima i unutrašnoj organizaciji - a ne o podjeli, kako se smatra".

10.27 Advokat Jadranka Prlića napomenuo da njegov branjenik želi da podijeli s njim iznošenje usmene argumentacije koje se, kako je naveo, zasnivaju na pravnim greškama koje je načinilo Prvostepeno vijeće.

Vijeću se obratio i Prlić koji je rekao da je nakon presude pročitao transkript suđenja i prošao sav dokazni materijal.

- Časni Sude imate dokaze pred sobom i ja tražim da ne pokleknete pred završnim dokumentima. Pažljivo pogledajte dokaze, sagledajte realni kontekst događaja i mislim da ćete tako doći do konačne odluke - kazao je Prlić.

Nakon toga, Prlić je počeo s iznošenjem argumentacije o pogrešnim zaključcima Vijeća u presudi.

10.13 Pred Žalbenim vijećem koje vodi postupak u predmetu šestorice bivših vojnih i političkih čelnika tzv. "Herceg-Bosne" na čelu s Jadrankom Prlićem, kojim predsjedava sudija Carmel Agius, danas je započela žalbena raspravu koja će trajati do 28. marta 2017. godine.

Pravosnažna presuda u ovom, jednom od najvažnijih slučajeva Tribunala, očekuje se u novembru ove godine. Tri i po godine od izricanja prvostepene presude, Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić imat će priliku da obrazlože žalbe na odluku Pretresnog vijeća koje ih je proglasilo krivim i osudilo na ukupno 111 godina zatvora zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima 1993. i 1994. godine.

Pored šestorice optuženih, na prvostepenu presudu se žalilo se i Haško tužilaštvo koje traži da se kazne optuženima praktično udvostruče, odnosno da Prlić, Stojić, Praljak i Petković budu osuđeni na po 40, Ćorić na 35 i Pušić na 25 godina zatvora. U Haškom trebunalu danas su i žrtve koje će prisustvovati početku žalbenog postupka. Oni očekuju pravdu nakon skoro četvrt stoljeća od užasnih događaja u Hercegovini i srednjoj Bosni.

Podsjetimo, premijer tzv. "Herceg-Bosne" Jadranko Prlić osuđen je na godina 25 godina zatvora, ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina zatvora, a zapovjednici Glavnog stožera HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković osuđeni su, također, na po 20, odnosno 20 godina zatvora.

Zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić osuđen je na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića, koji je bio odgovoran za logore tzv. "Herceg-Bosne" na ukupno 10 godina. Optuženi su oslobođeni za nekoliko od ukupno 26 tačaka optužnice. No, konstatirano je da su svi optuženi značajno doprinijeli "udruženom zločinačkom poduhvatu"' u BiH.

Žalbeni postupak u slučaju "Prlić i ostali" možete pratiti preko linka OVDJE

(Vijesti.ba / Avaz)


Komentari - Ukupno 89

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


El Mudzahid i tzv. armija BiH 20.03.2017. 14:20
Mi nismo imali plan. Mi smo pobili i protjerali sve Hrvate i Srbe pod nasom kontrolom. Sad naseljavamo arape u njihove kuce. To je dugorocni plan!
Omer 20.03.2017. 14:39
Me seri srbine svi vi znate da vas niko nije tjerao nego ste poklali komšije i morali ste da bježite. Sta je bilo u Ahmićima kad se ovaj toliko pravda.
guest1490017692 20.03.2017. 14:48
@ al Kad se GENOCIDASI, USTASE, RAVNOGORCI, SESELJOVCI, RUSI, SRBI, HRVATI, PRAVOSLAVCI, KATOLICI, KINEZI, CIGANI, ROMI ...MOGU SETATI PO BIH, ST0 NE BI M0GLI I ARAPI?! ŞIROKA BOSANSKA DUSA GOSTOPRIMSTVA! BUJRUM!
nije tzv. ARBiH 20.03.2017. 19:37
Nemoj da te je stid ! Kazo slobodno Armija RBiH bez tzv. Ponasas se kao risto djogo ili smiljko sagolj..
HIHIHIHI--"Prema demografskim analizama, do 2050. godine Srpska neće imati više od 800.000 stanovnik 20.03.2017. 19:49
HIHIHIHI--"Prema demografskim analizama, do 2050. godine Srpska neće imati više od 800.000 stanovnika, ..!!!!!!!.------- HEHEHEH E OVO AKO NIJE ZA SMIJANJE A STA JE ONDA --AH DA TU NE RACUNAM NA GLUPOSTI I PIRUETE SELJANCURE KOLINDE , ONA JE VAN SVAKE KONKURENCIJE...... PA PRAVOSLAVNI TURCI SADA U GENOCIDNOJ ( A NE NEKAKVOJ SRPSKOJ--STA JE TO U PIZDU MATRNU !!) NEMAJU STA JESTI .. ENO IH , IZMEDJU OSTALIH, VALJAJU SE DANAS PO BANJALUCKOJ ZELJEZNICKOJ STANICI TRAZESI KOMAD KRUHA OD MILE DODIKA, PRAVOSLAVNI TURCI UMIRU DOSLVNO OD GLADI ---A OVA BUDALA OD PROFESORA NEKAKAV PASALIC ( SUDECI PO PREZIMENU JEBO TE DA GA NIJE BAKIR TAMO UVALIO MILETU DA MU OVAJ ROVARI PO " SRPSKOJ") PRICA O NEKOJ 2050 GODINI-------PA BUDALO PROFESORE VI PRAVOSLAVNI TURCI TAKO GLADNI AKO SASTAVITE JOS KOJU GODINU BICE TO VELIKO IZNENENADJENJE ZA VAS SVE TAMO !!!!
A POLA NOSITELJA EVROPSKIH VRIJEDNOSTI U BUKAGIJAMA  PO HASKIM  MARDELJIMA A DRUGA POLOVINA " NOSITE 20.03.2017. 19:51
A POLA NOSITELJA EVROPSKIH VRIJEDNOSTI U BUKAGIJAMA  PO HASKIM  MARDELJIMA A DRUGA POLOVINA " NOSITELJA"  JE U BJEKSTVU  PO HRVATSKOJ  OD BOSANSKOG PRAVOSUDJA--- A PITACETE PA  KO JE ONDA  JOS OSTAO OD NOSITELJA EVROPSKIH VRIJEDNOSTI? PA OSTALI SU  ( NJIMA SE NIKUD NE IDE  , DOBRO IM  JOS UVIJEK IDE ZAHVALJUJUCI  ONIM BUDALAMA U BUKAGIJAMA  I   PRESEDNICI  SVIH HRVATA I HRVATICA  KOLINDI )   COVIC , SA VILOM OD PET MILIONA   I JOS KOJECEMU PRIDE I NARAVNO LJUBIC  KOJI  JOS CEKA DA IZMUZE  HRVATSKI BUDZET---- A KADA OVA DVA NOSITELJA"   , PA DOK IH BOSANSKO PRAVOSUDJE  NE STRPA U HAPSANU.
HEHEHHIIH---PA CITAVA  DALMACIJA  I SA GENERALIMA -BOBETKOM , GOTOVINOM, CERMAKO I  KO SVE NIJE BIO 20.03.2017. 19:54
HEHEHHIIH---PA CITAVA  DALMACIJA  I SA GENERALIMA -BOBETKOM , GOTOVINOM, CERMAKO I  KO SVE NIJE BIO TU  TUKLA JE PO MOSTARU  I OPET NISU MOGLI UCI--- A HVALITE SE SA "OLUJOM"   ---PA CETNIKE JE NAJLAKSE   NATJERATI U BIJEG--TO SU KRONICNE  KUKAVICE  I BJEZACI. CITAVA ISTORIJA PRAVOSLAVNI TURAKA-CETNIKA  SE MOZE SVESTI NA JEDNU RIJEC ---BJEZANIJA-----
---No, Oluja nije jedini rezultat djelovanja HV-a u BiH i mada je riječ o nimalo slavnim akcijama, n 20.03.2017. 19:56
---No, Oluja nije jedini rezultat djelovanja HV-a u BiH i mada je riječ o nimalo slavnim akcijama, ne znači da se nisu dogodile. “Gospodine ministre i gospodine generale, mi smo tu sa Gornjim Vakufom doživjeli i politički i vojni neuspjeh... ja sam vama dao zadaću... To nije izvršeno i Evo sta rece Franjo - "NA taj način smo se i politički i vojnički kompromitirali i potvrdili prosudbe da vojnički nismo dorasli čak ni Muslimanima. To je jedan fijasko!”, grmio je Franjo Tuđman u Predsjedničkim dvorima u Zagrebu, 23. novembra 1993. Ovaj citat iz razgovora naslovljenog kao Potvrda o vođenju rata, dio je Stenograma o podjeli Bosne (Feral Tribune, Dani; 2005.) koji dokumentiraju nimalo časnu ulogu HV-a, ali i državnog vrha Hrvatske tokom rata u BiH. Treba li podsjećati na ofanzive na Mostar, priče o cijepanju grada koji se još nije oporavio od politika što su danima slale granate na Stari most? Vašingtonski sporazum je prekinuo vojna neprijateljstva, ali nije zaustavio Tuđmanove ambicije..
---No, Oluja nije jedini rezultat djelovanja HV-a u BiH i mada je riječ o nimalo slavnim akcijama, n 20.03.2017. 19:56
---No, Oluja nije jedini rezultat djelovanja HV-a u BiH i mada je riječ o nimalo slavnim akcijama, ne znači da se nisu dogodile. “Gospodine ministre i gospodine generale, mi smo tu sa Gornjim Vakufom doživjeli i politički i vojni neuspjeh... ja sam vama dao zadaću... To nije izvršeno i Evo sta rece Franjo - "NA taj način smo se i politički i vojnički kompromitirali i potvrdili prosudbe da vojnički nismo dorasli čak ni Muslimanima. To je jedan fijasko!”, grmio je Franjo Tuđman u Predsjedničkim dvorima u Zagrebu, 23. novembra 1993. Ovaj citat iz razgovora naslovljenog kao Potvrda o vođenju rata, dio je Stenograma o podjeli Bosne (Feral Tribune, Dani; 2005.) koji dokumentiraju nimalo časnu ulogu HV-a, ali i državnog vrha Hrvatske tokom rata u BiH. Treba li podsjećati na ofanzive na Mostar, priče o cijepanju grada koji se još nije oporavio od politika što su danima slale granate na Stari most? Vašingtonski sporazum je prekinuo vojna neprijateljstva, ali nije zaustavio Tuđmanove ambicije..
NIJE ISTINA“ izjavio je Bakir Izetbegović i REKAO ISTINU! I sta hoces ti Ljubicu?! Dijelio bi Bosnu 20.03.2017. 20:03
NIJE ISTINA“ izjavio je Bakir Izetbegović i REKAO ISTINU! I sta hoces ti Ljubicu?! Dijelio bi Bosnu ha?! E ho´s kurac moj! RAZRACUNAVAJ SE SA CETNICIMA - PICKO PROUSTASKA! Protjerali su bosanske katolike sa vjekovnih ognjista u Bosanskoj Krajini i Bosanskoj Posavini i ti o tome sutis - pizdo proustaska! A povratka tamo neJma! Jebo te Covic i ti njega j jebo vas Dodik obojicu! Ti se kvazi "brines" za evropski put Bosne?! Cetnicku nebuloznu pricu o tkz. "islamizaciji" prosipas - pederu jedan!! A sa cetnicima se dovarate na stetu Bosne?! Hocete vlast, daljnu pljacku i aparthejd u "vasim" skutorskim podrucjima da odrzavate i da NASU SVETU BOSNU DIJELITE - E NECETE MAJKU VAM JEBEM! LOPOVI PROUSTASKI! SKUTORI POKVARENI! BANDO! MRS!!!!
Livno 20.03.2017. 22:00
U BiH nema i nece biti mira dok se ne kazne Bosnjaci i njihova Armija BiH, koja je ucinila nevidene zlocin nad Hrvatima Srednje Bosne....Ti zlocini se mogu porediti s Srebrenickom Tragedijom, samo sto je u Srednjoj Bosni poginulo vise Hrvat. Srbi su ubijali Srebrcane uzasno metkom u potiljak, a Armija BiH je klala Hrvate u Srednjoj Bosni i to uglavnom civile ...nazalost cesto starce, zenu i djecu...Istina ce kad tad doci na vidjelo...
BiH 20.03.2017. 16:47
HRVATI/HERCEGOVCI SU 3 PUTA GORI OD SRBA,,,, PODMUKLA BANDA KOJA ZABIJA NOZ U LEDZA..
BR 20.03.2017. 17:09
Pričala sam zetu iz Čapljine šta se dešava u Brckom, u miru, hoće dijeljenje opštine itd, reče:"Sve je isto, vas će poklat četnici, a nas ustaše!" IZDAJNIČKE BOŠNJAČKE I BOSANSKE STRANKE--BALANS U NAORUŽANJU!
Ovo nije nas rat - krepani Alija 20.03.2017. 17:31
Pamtimo i nikada necemo zaboraviti.
viking 20.03.2017. 17:35
jebase vas i srbi i hrvati,glupavi bosnjaci.
Bujrum u bosnu 20.03.2017. 15:32
Arapi imaju bujrum samo u vasih 23%.
Za bujrum 20.03.2017. 15:47
Kupuju Arapi, a vi im vlasine prodajete sa apetitom i grobove svoje.Nekaze se dzabe ,para vrti dje burgija nece.
...bujrum u BIH, akupi u srbiji 20.03.2017. 15:48
hvalite rusiju a selite se u evropu....kakva je tu logika...tako vas nestaje... boli rusa Kita za srbijom... a arapi su vec kupili puno stvari u SRBIJI, vise nego u BIH!!! malo otvori te oci...i upotrijebi mozak... ili vrijedjaj i dalje...ako nemas mozga... pozdrav
Prikaži još