Sarajevo 6 °C Subota 25.03.


19.03.2017. / 14:22h Regija - Kosovski predsjednik

Tači ne odustaje od osnivanja kosovske vojske

Tači ne odustaje od osnivanja kosovske vojske
Predsjednik Kosova Hašim Tači tvrdi da će Kosovo dobiti svoju vojsku uz partnerstvo sa međunarodnim faktorom i da međunarodni faktor nije protiv transformacije Kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku.

Stranci nisu protiv transformacije Kosovskih bezbjednosnih (KBS) u Oružane snage Kosova, nego samo ima razlike oko toga da li to treba da se uradi preko amandmana na Ustav ili zakona. I stranci i ja se slažemo da se to obavi preko ustavnih amandmana. Treba više da se radi sa Srbima da se vrate u kosovsku skupštinu da bi i oni glasali, ali ako se oni ne vrate, naravno, onda će se ići preko zakona. Naglašavam još jednom, imat ćemo i vojsku, i partnerstvo sa međunarodnim faktorom, rekao je Tači.

- Mi ćemo raditi do posljednje sekunde sa Srpskom listom i svim međunarodnim partnerima da se dođe do ustavnih promjena, ali ako će Srbija stvarno spriječiti i prijetiti kosovskim Srbima da ne učestvuju u radu Skupštine, onda ćemo mi ići dalje sa varijantom B - rekao je Tači u emisiji "Slobodno srpski".

On nije mogao da precizno odgovori kada će se dogoditi transformacija KBS u Oružane snage Kosova, ali je rekao da osnivanje vojske Kosova neće značiti i odlazak misije KFOR-sa Kosova.

- Ni pod kojom okolnošću! Uloga i mandat KFOR-a je određena Rezlucijom 1244, određena je i Sveobuhvatnim prijedlogom predsjednika Ahtisarija od 2007. godine. Uloga KFOR-a je nezamjenljiva- rekao je Tači.

Taci je također pozvao predstavnike Srpske liste da se vrate u institucije i učestvuju u osnivanju Zajednice - Asocijacije srpskih opština, jer se, kako je kazao, ona ne može formirati bojkotom institucija, prenosi Tanjug.


(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


u severnom delu kosova 19.03.2017. 16:29
su srbi,u južnom su sve šiptarii,ako dođe do tako nečeg vojska srbije će ući u severni deo kosova,iskreno, šta će nam u srbiji 2 miliona šiptara,većinom narko dilera,sa severnim delom kosova i pripajanjem rs treba da budemo zadovoljni
guest1489945842 19.03.2017. 18:50
I mi sa pripajanjem Sandzaka i ukidanjem rs a
Zoran 19.03.2017. 18:53
Nikada on nece napraviti vojsku jer njim i njegovom takozvanom drzavom upravljaju amerikanci.. Oni su ga stvorili oni ce ga i unistiti.. Stvari se menjaju, Rusija nuklearna sila br 1 na svetu uzima primat u globalnoj politici a amerika gubi interesovanje za balkan. Rusija je ratovala zbog Srbije i u prvom svetskom ratu, kasnije u drugom, oslobodili su Beograd. I opet ce Rusija ratovati sa Srbijim samo ako se povampire.
guest1489932590 19.03.2017. 15:09
Taciju sat od peska i Polako pustit da umire .
генеза ...!!! 19.03.2017. 18:29
да овај не ископа однекуд косооке! како је завро ко сивоња, мог'о би и до њи' доћи!!!
Prikaži još