Sarajevo 6 °C Subota 25.03.


18.03.2017. / 15:52h Regija - "Prekrajanje historije"

U Srbiji stopirani udžbenici na bosanskom jeziku

U Srbiji stopirani udžbenici na bosanskom jeziku
U Srbiji je zbog naučno neutemeljenih činjenica u udžbenicima na bosanskom jeziku"stopirana procedura njihovog odobravanje, jer stručnjaci, istoričari, ne mogu da se saglase sa prekrajanjem istorije, pišu Večernje novosti.

Autori udžbenika na bosanskom jeziku tvrde da je Povelja Kulina bana "starobosanski dokument", da je pisana bosančicom, zasebnim bosanskim pismom, sve što se odnosi na Rašku oblast preimenovano je u Sandžak i sandžačko, a u zvanične praznike, o kojima djeca treba da uče, uvršten je "Dan Sandžaka".
 
Prema navodima lista, zbog tih naučno neutemeljenih činjenica stopirano je odobravanje udžbenika za istoriju, "Svet oko nas", Priroda i društva.
 
Predsjednik Bosanskog nacionalnog vijeća Esad Džudžo rekao je da su za nastavu na bosanskom jeziku"nedostajala 52 udžbenika, a da je odobren samo jedan.
 
On smatra da ovakvi udžbenici moraju biti odobreni, te da je riječ o "identitetskim pitanjima".
 
Rukovodilac Centra za razvoj programa i udžbenika Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Eleonora Vlahović rekla je da najveći broj udžbenika nije dobio saglasnost, ne zbog istorijski spornih činjenica, već zbog propusta koji se tiču standarda kvaliteta, ishoda, zadataka, koji se zadaju djeci.
 
Prema njenim riječima, udžbenici su odbijani i jer je od djece u trećem razredu traženo da skalpelom probuše rupu na kartonu ili da odu u šumu i nešto uberu, čime se dovode u opasnost.

 

(Vijesti.ba / NN)


Komentari - Ukupno 149

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


guest1489855282 18.03.2017. 17:41
šta češ, dodik im još kapu kroji, ovo bi mogo biti uvod u totalnu propast srbije, sanđak i vojvodina spremno čekaju
333 19.03.2017. 08:15
samo vi čekajte ,samo se pitam sta ce te docekati
PRAVOSLAVNIM TURCIMA  49% TURSKIH GENA ( SERVIMA)  I    SKUTORSKIM KONJUSARIMA --- SVAKI   , SVAKI P 19.03.2017. 18:00
PRAVOSLAVNIM TURCIMA  49% TURSKIH GENA ( SERVIMA)  I    SKUTORSKIM KONJUSARIMA --- SVAKI   , SVAKI PUT KAD ZINETE  VI PRAVOSLAVNI TURCI -SERVI  I VI SKUTORSKI KONJUSARI  USTASE   ---IMAJTE NA UMU DA  GOVORITE BOSANSKIM JEZIKOM--BOSANSKIM JEZIKOM I PISETE I GOVORITE    ,, TO NIKAD  NE ZABORAVITE -----JEL JASNO  KARPATSKA GAMADI....- AKO TO NE BUDETE HTJELI     MI VAM UZIMAMO NAS BOSANSKI   JEZIK  PA SE ONDA  SPORAZUMJEVAJTE  SA TAM TAM BUBNJEVIMA ILI   DIMNIM SIGNALIMA --- TO SAMI ODLUCITE  --- DAKLE   SLAVENSKA MARVO  RAZMISLITE--
Prikaži još