Sarajevo -1 °C Ponedjeljak 27.03.


14.03.2017. / 18:04h Komentari - Nihad Hebibović za Vijesti.ba

Dragan Čović - nositelj klerikalnih i sovjetskih vrijednosti BiH

Dragan Čović - nositelj klerikalnih i sovjetskih vrijednosti BiH
U četvrtak 16.marta i petak 17.marta ove godine u Neumu će pod pokroviteljstvom člana Predsjedištva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića biti održan znanstveno - stručni skup sa međunarodnom sudjelovanjem pod nazivom "Hrvati Bosne i Hercegovine - nositelji evropskih vrijednosti", a skupu će prisustvovati i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović.

Nema sumnje biće to još jedna prilika da Čović, ovaj put pod egidom znanstvenosti, priprijeti sada već realnom blokadom države ukoliko se do 2018.godine ne izvrše izmjene Izbornog zakona, onako kao što je to on zacrtao, a zacrtao je, to je barem danas svima jasno, da jedini i isključivi vršioci vlasti iz reda hrvatskog naroda mogu biti samo i isključivo oni koji su iz reda njegove partije. Biće to prilika da Čović još jednom podrcrta nužnost federalizacije Federacije BiH, koja je kako kažu, već ionako federalizirana, samo je još treba ustavno i zakonski izfederalizirati na etničkom principu. Sve je to od ranije poznato, a izgledi da se takvi politički ciljevi na ovom znanstvenom skupu još jednom ne ponove ravni su nuli. 

Međutim ostavimo se sada Čovićevih krajnjih političkih ciljeva i fokusirajmo se na tren na sami ideološko- propagandi aspekt znanstvene konferencije koju organizira Dragan Čović.

Sam naslov konferencije "Hrvati Bosne i Hercegovine - nositelji evropskih vrijednosti", više je nego indikativan. Razumije se da Hrvati kao narod, baš kao i ostali narodi ovog podneblja baštine evropske vrijednosti, međutim, da li je politika koju provodi Dragan Čović u korelaciji sa evropskim vrijednostima? Šta Dragan Čović i društvo okupljeno oko njega samim nazivom konferencije žele poručiti?

Ako su Hrvati Bosne i Hercegovine, a Čović pod Hrvatima Bosne i Hercegovine podrazumijeva jedino Hrvate HDZ-a BiH, nositelji evropskih vrijednosti, onda to po automatizmu, iako to Čović i organizatori konferencije neće priznati i takvu kvalifikaciju će iz političke korektnosti negirati i nazvati je grubom insinuacijom, znači, da su Hrvati ti koji su kada je riječ o evropskim vrijednostima u jednoj "civilizacijski" superiornoj poziciji kao nositelji takvih vrijednosti, dok su drugi, i to tako treba iz suptilno plasirane poruke zaključiti, u jednoj inferiornoj poziciji. 

Srbi sa jednom izvorno bizantijskom tradicijom i pod teretom suočavanja sa nedavno počinjenim genocidom u njihovo ime, naravno da ne mogu biti ( poruka je to "nositelja") nositelji evropskih vrijednosti, a još manje od njih, to jeste daleko manje, nositelji evropskih vrijednosti mogu biti orijentalizirani Bošnjaci pod teretom "islamskog radikalizma" i tobožnjeg "klerikalizma". Ko onda može biti nositelj evropskih vrijednosti? Naravno, Hrvati - i to oni Hrvati, ne kao građani nego kao pripadnici naroda nad kojim Čović suvereno vlada.

Izvorište takvog HDZ-ovog ideološko-političkog konstrukta je u shvaćanju evropskih vrijednosti kao vrijednosti jedne kršćanske (katoličke) unije, kojoj su Hrvati katolici najbliži pa bi ujedno oni kao takvi trebali biti nositelji evropskih vrijednosti. Sa druge strane na evropske vrijednosti kao vrijednosti kršćanske Evrope tako gleda i jedna muslimansko- erdoganovska interpretacija Evrope i njenih vrijednosti. U tome kontekstu postoje usaglašeni pogledi na Evropu i njene vrijednosti između Dragana Čovića i Redžepa Taipa Erdogana, dok u suštini evropske vrijednosti ni iz Čovićeve katoličke niti iz Erdoganove muslimanske vizure nisu kršćanske (katoličke) nego građanske prije svega utemljene na principima građanskog društva i za takve principe kršćanstvo i islam su u političkom smislu sasvim irelevantni. 

Dakle Čovićevo poimanje Evrope jeste duboko konzervativno i religijsko a evropske vrijednosti to nisu. Pored toga Čovićevo i HDZ-ovo poimanje evropskih vrijednosti, pri čemu se ono oslanja na klerikalnu dimenziju Evrope jeste u odnosu na druge narode u BiH, rasističko. Ako u Evropi danas postoji kontinuirana borba između klerikalaca (desničara), te jedne antigrađanske Evrope i građanske Evrope koja se bori za ono što su temeljne građanske vrijednosti, Dragan Čović i HDZ- su ovo prvo, i u takvom svjetlu evopske vrijednosti ovdje i nastoje da prezenitiraju. Čovićeva Evropa je jedna burbonska Evropa koja diže svoj klerikalni glas protiv građanske. U historijskom smislu Čovićeva zastava "HDZ-ovog naroda" je bijela burbonska zastava a ne trikolor  građanska zastava, ili sa druge strane Čović je pristalica osmanlijskog pogleda na Evropu a ne Ataturkovog građanskog odnosno sekularnog.

Međutim nije samo "najevropljanin" BiH Burbonac i Osmanlija on je i politički lenjinista. Ne postoji vlastodržac u Evropi koji se vjernije drži konstitutivnosti kao ustavnopravnog koncepta do Dragana Čovića. Nigdje u Evropi, pa čak ni u propalom Sovjetskom Savezu, to jeste današnjoj Rusiji, princip konstitutivnosti više ne postoji. Taj ustavnopravni princip koji je u načelu u suštoj suprotnosti sa građanskim ustavnopravnim principom koji je temelj evopske vrijednosti ustoličen je u Sovjetskom Savezu kao lenjinistički model rješavanja nacionalnog pitanja i pitanja participacije u vlasti koji je počivao na tzv "narodnoj demokratiji" a ne građanskoj. Komunistima građanin nije predstavljao politički subjekt nego narod. 

Tu ustavnopravnu poziciju kasnije će iz Lenjinove teorije na politički teren prevesti Staljin. Narodna demokratija u daljem historijskom slijedu biće okasnica socijalističkih sistema. Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine ( ZAVNOBIH)  iz kojeg HDZ i Čović danas crpe princip konstitutivnosti proizvod je "narodne demokratije" odnosno lenjinističko-staljnističkog koncepta ustavnotvornosti. Međutim ne u potpunosti. ZAVNOBIH kao i AVNOJ jedan su historijski kompromis između "narodne demokratije ( komunisti) i građanskog zapadnog ( evropskog) društva i vrijednosti, nastao u specifičnim okolnostima pod uticajem sa jedne strane Sovjeta a sa druge strane zapadnih (građanskih demokratija). Ta dva ustavnopravna koncepta zastupljena su i danas u postojećem Ustavu BiH, Aneksu IV Dejtonskog mirnovog sporazuma. Ono što je nekada ranije predstavljalo ustavni i politički kompromis danas je kamen ustavno-političkog spoticanja. Borba između ta dva koncepta još uvijek traje. Ona se manifestira u svakodnevnoj politici u njenom širem i užem smislu. 

Pošto Bosna i Hercegovina teži ka članstvu u Evropskoj uniji, logično bi bilo da u krajnjem cilju kao završetak tranzicionog procesa iz socijalističkog u građansko društvo, građanski ustavnopravni princip prevagne i odnese pobjedu nad principom konstitutivnosti koji je historijska zaostavština propalog socijalističkog narodno - demokratskog principa. Dragan Čović i HDZ BiH nalaze se na strani ovog drugog, temeljno antigrađanskog, antidemokratskog i antievropskog, dakle sovjetskog. Podsjećanja radi, o Čovićevoj "Sovjetskoj republici" u nastajanju na ovom portalu je već koncizno pisao Haris Imamović u tekstu - "Treći entitet i očuvanje države BiH".

Pa ipak razumljiva su Čovićeva nastojanja da uz pomoć starih i prevaziđenih koncepata zadrži vlast. Razumije se, niko ne želi ispustiti vlast iz svojih ruku, ali ono što je zapravo fascinantno jeste Čovićava sposobnost da propale koncepte koji su u potpunoj suprotnosti sa evropskim vrijednostima, inauguirira, jasnije rečeno podvali, kao evropske vrijednosti a svoju politiku za koju je uvjeren da je podjarmila sve Hrvate u Bosni i Hercegovini prikaže kao nositelja evropskih vrijednosti, iako bi se prije i to argumentovano moglo reći, da ona počiva na crkveno- sovjetskim principima.

Predstavljati ono što je negacija evropskih vrijednosti u političkom smislu kroz oblik jedne političke platforme kao evropske vrijednosti uistinu je umijeće nemogućeg i u tome je Dragan Čović najbolji.

Piše: Nihad Hebibović

(Vijesti.ba)

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu održavaju autorovo lično mišljenje ali ne nužno i stavove portala


Komentari - Ukupno 125

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


Ibro 14.03.2017. 21:54
Mozete ga svi na ovom pateticnom portalu onako lagano ovom gospodinu na slici. Ne sljivi vas 0% samo vi diplite i sirite mrznju. Tako samo indirektno podrzavate ideju 3ceg entiteta i herceg bosne. Nastavite na dobrom ste putu. Gori pod nogicama.
ABC 14.03.2017. 22:01
Ništa nama Ibro ne gori pod nogama. Mi odlično znamo s kim imamo posla a preturili smo preko glave svakog jada tako da ovaj tvoj hadezeovski jurisnik i nije neka mraka. Puno laprda u prazno.
ibro >orbi 14.03.2017. 22:17
popusimu ti pa svrsite skupa
charlie67 14.03.2017. 23:06
Baš si jedna nekulturna majmunčina opsjednuta oralnim zadovoljavanjem muškog polnog organa...Ma, pederčino jedna !!! :)))))
Poznati odvjetnik Anto Nobilo: Hrvatska je nedvojbeno bila agresor u BiH: 14.03.2017. 23:45
http://www.tacno.net/novosti/poznati-odvjetnik-anto-nobilo-hrvatska-je-nedvojbeno-bila-agresor-u-bih/
Bosanac 14.03.2017. 23:46
Ovdje se radi o grupi kriminalaca, Covica, Ljubica i ostalih, koji su osnovali neki "HNS"! "HNS" je klub kriminalaca, koji stoji iza igara na srecu, porez ne placaju, jer ministar financija u Federaciji je uvijek bio covjek HDZ-a BiH! Zamislite, "covjek" kao Ljubic, dobio 300 glasova i usao u Sabor RH, za debelu platu i da prica o ugrozenim Hrvatima! Onaj tko ne poznaje dobro te "Hrvate", neka ode u Mostar i dobice pravu sliku, tko su ti "Hrvati"! Sve SKUTORSKI olos, bez karaktera i stida!
„Mantra o ugroženosti Hrvata ima za cilj, upornim ponavljanjem, etablirati nešto što ne stoji i što 14.03.2017. 23:48
NIJE ISTINA“ izjavio je Bakir Izetbegović i REKAO ISTINU! I sta hoces ti Ljubicu?! Dijelio bi Bosnu ha?! E ho´s kurac moj! RAZRACUNAVAJ SE SA CETNICIMA - PICKO PROUSTASKA! Protjerali su bosanske katolike sa vjekovnih ognjista u Bosanskoj Krajini i Bosanskoj Posavini i ti o tome sutis - pizdo proustaska! A povratka tamo neJma! Jebo te Covic i ti njega i jebo vas Dodik obojicu! Ti se kvazi "brines" za evropski put Bosne?! Cetnicku nebuloznu pricu o tkz. "islamizaciji" prosipas - pederu jedan!! A sa cetnicima se dovarate na stetu Bosne?! Hocete vlast, daljnu pljacku i aparthejd u "vasim" skutorskim podrucjima da odrzavate i da NASU SVETU BOSNU DIJELITE - E NECETE MAJKU VAM JEBEM! LOPOVI PROUSTASKI! SKUTORI POKVARENI! BANDO! MRS!!!!
Istina 14.03.2017. 23:49
Posto bosnjaci su vecina u glavnom gradu drzave i svim vecim gradovima osim BL mnogi stranci imaju dojam da je BiH bosnjacka drzava.
Pernar prozvao Čovića, Ljubića i HDZ BiH - gledati od 3:15 minute: 14.03.2017. 23:50
https://www.youtube.com/watch?v=UAugfw-8Grc
USTAŠKA "Herceg-Bosna", zločin i kazna (dokumentarni film): 14.03.2017. 23:52
https://www.youtube.com/watch?v=4txv-Rd-p5k
Ni ustaše vise nisu sto su bili... 14.03.2017. 23:53
Korleone Narcis Čović i ovaj njegov ljigavac Ljubić su za to najbolji primjeri. Paveliću se kosti u grobu okreću... Dragan Čović je proČETNIČKI orijentisani škutor, a sve u sopstvenom interesu. Boli njega za narod...
U Predsjednistvu BiH sjede dva predstavnika "srpskih" interesa, DVA ČETNIKA - Ivanić i Čović. 14.03.2017. 23:54
Bosanski katolici OPET nemaju svog iskrenog predstavnika u najvisem drzavnom organu. Zato Glavni Baja i ne tuguje mnogo za Predsjednistvom BiH, jerbo tamo ima Covica cirilicara - svoga kompanjona po happi-lappi i u rusenju drzave BiH. A ako zatreba - njih dvojica ce i rat izazvati - a samo da spasu guzice i opljackano blago.
???? 15.03.2017. 00:34
Argumentovani pristup hdzovskog kmečanja ugroženosti se svodi na principu daj meni sve ostale gurni u etnički prostorni rezervat i oduzmi im pravo na mir i slobodu. Ako je Izetbegović korumpiran ne znači i da je cijeli narod.
Mrmonja Marko 15.03.2017. 01:10
Ma jedi ti govedinu zajedno sa njim, kome gori pod nogama sugo jedna, nek mu ga popusi tvoj tata, vjerovatno mu se ne gadi, isto je meso. Mrs u p. m.
guest1489542985 15.03.2017. 02:56
Previse si smrdljiv da bi nosio muslimansko ime...moras se prvo dobro okupat pa tek onda.....ja vase nebi pa ni na portalu kao salu...
guest1489561326 15.03.2017. 08:02
NERVOZNIJI STE OD ERDOGANA, OVAJ GOSPODIN JE GRAĐANIN EVROPSKE UNIJE ZA RAZLIKU OD VAS I ON MOŽE DA PUTUJE BEZ VIZA PO CIJELOM SVIJETU; A VI SE ZAPITAJTE ČEGA STE VI GRAĐANI
guest1489568607 15.03.2017. 10:03
Zamagljeni ekstremluk imaginarnog gradjanstva svakog supcica koji se docepa tastature , ocigledno NE POMAZE ovoj zemlji . Osmanlijski mokri snovi postaju iz dana u dan ocigledniji i bez dilema se prezentuju kao nuznost i potreba koju treba izbiti iz glava ove farse od politike pogurane od strane bivsih jugoslovenskih zatvorasa , najvecih vjerskih fanatika , muslimana osamdesetih i devedesetih proslog stoljeca . Konacni " proizvod mrznje " koji se prezentuje u najrazlicitijim oblicima , a prepoznatljivo se hrane uticajima turske i maloazijske vjerske politike , postao je strategija , " vjerski proizvod " koji je deformisao ovu vjersku grupaciju u tolikoj mjeri , da je postao MAGLOVITO SVJESTAN opasnosti koje im je nametnuo taj vanjski uticaj . Bosanskohercegovacki kabal je TROZILNI gospodo , a ovaj ocigledni UNITARIZAM ,a ja , i vulgarna strana ,u tom pravcu odskolovane omladine , uspjesno mu skida izolaciju i pokusava da napravi kratki spoj , nesvjestan , opasnosti i po samog sebe .
BiH 15.03.2017. 10:12
Nacisti i lopovi u uatvor jos malo
Novabila 14.03.2017. 22:01
Neznam što je negacija europskog u stavovima gospodina Čovića: borba da predstavnici naroda mogu birati svog predstavnika, borba da jedan narod ima pravo na svoj jezik i televiziju, borba da se grade auto putevi i brze ceste na prostorima gdje žive hrvati, naravno ne osporavajuči pravo drugim narodima da isto to rade na svojim prostorima.Ne podržavanje revizije koja je očigledna prevara bakira i sda u cilju prikrivanja kriminala jer vodeči članovi te stranke završavaju po zatvorima i zato molim vas čistite u svojoj avliji, imate smeča napretek, gušite se a to nevidite.
guest1489527232 14.03.2017. 22:33
I ti o kriminalu.reci koliko ih je u Zapadnoj Hercegovini zadnjih 25 god.osudjeno.Nijedan jedini,a kriminala na svakom cosku.Pljackate i BiH i Hrvatsku. Gdje su Bosnjaci, koliko toliko se bori protiv kriminala.Ako Covic tako Evropu predstavlja onda se dobro zabunio,nebi on sedmicu na slobodi bio da je u Evropi. Hrvati nek biraju sebi predstavnike,zasto ne,ali nek se tu drze slavnih "Evropski normi "o jednakosti i bez diskriminiranja ne Hrvata po Mostaru i Stocu.U Hrvatskoj vas vise mrze nego Srbe.
Bosanac 14.03.2017. 23:46
Ovdje se radi o grupi kriminalaca, Covica, Ljubica i ostalih, koji su osnovali neki "HNS"! "HNS" je klub kriminalaca, koji stoji iza igara na srecu, porez ne placaju, jer ministar financija u Federaciji je uvijek bio covjek HDZ-a BiH! Zamislite, "covjek" kao Ljubic, dobio 300 glasova i usao u Sabor RH, za debelu platu i da prica o ugrozenim Hrvatima! Onaj tko ne poznaje dobro te "Hrvate", neka ode u Mostar i dobice pravu sliku, tko su ti "Hrvati"! Sve SKUTORSKI olos, bez karaktera i stida!
Za"Novabila" 14.03.2017. 23:49
I pravo da dobije KURCINU umjesto paradrzavice u drzavi.Haso
Pernar prozvao Čovića, Ljubića i HDZ BiH - gledati od 3:15 minute: 14.03.2017. 23:51
https://www.youtube.com/watch?v=UAugfw-8Grc
USTAŠKA "Herceg-Bosna", zločin i kazna (dokumentarni film): 14.03.2017. 23:52
https://www.youtube.com/watch?v=4txv-Rd-p5k
Ni ustaše vise nisu sto su bili... 14.03.2017. 23:53
Korleone Narcis Čović i ovaj njegov ljigavac Ljubić su za to najbolji primjeri. Paveliću se kosti u grobu okreću... Dragan Čović je proČETNIČKI orijentisani škutor, a sve u sopstvenom interesu. Boli njega za narod...
U Predsjednistvu BiH sjede dva predstavnika "srpskih" interesa, DVA ČETNIKA - Ivanić i Čović. 14.03.2017. 23:54
Bosanski katolici OPET nemaju svog iskrenog predstavnika u najvisem drzavnom organu. Zato Glavni Baja i ne tuguje mnogo za Predsjednistvom BiH, jerbo tamo ima Covica cirilicara - svoga kompanjona po happi-lappi i u rusenju drzave BiH. A ako zatreba - njih dvojica ce i rat izazvati - a samo da spasu guzice i opljackano blago.
guest1489565479 15.03.2017. 09:11
ZA BOSANCA NA VAŠU ŽALOST NISU SAMO ČOVIĆ I LJUBIĆ NEKI HNS VEĆ JE TO 95% HRVATA U BIH A ŠTO SE TIČE MOSTARA MOŽDA VAS BOLI KAD PREĐETE U ZAPADNI DIO PA SVE UREĐENO I ČISTO U ODNOSU NA ISTOČNI A KO VAMA BRANI DA OČISTITE I URADITE UMJESTO 40 DŽAMIJA NAPRAVITE NEŠTO NEMOJTE BITI LJUBOMORNI UGLEDAJTE SE NA ŠKUTORE KAKO SU LJUDI POSLOVNI JOŠ ŠTA BI SVE POSTIGLI DA IH BOŠNJACI NE SAPLIĆU NA SVAKOM KORAKU
guest1489524576 14.03.2017. 21:49
ako je covic izdajica svog naroda st je onda bakir.veleizdajnik.covjek koji kaze da je erdogan i njegov predsjednik.zlatna kasika o reviziji ne treba vise rijeci trosit.tu vas je nadj...o pravo ceric-hizaslav kaze da vam je turska majka.ponizavate se na svakom koraku.nemate svoju istoriju zato ste dezorijentisani.procitajte mesu selimovica-srpskog knjizevnika sve je receno u par recenica.
ABC 14.03.2017. 22:04
Budalo, Meša Selimović je bio svjetski književnik. Konjino.
Pernar prozvao Čovića, Ljubića i HDZ BiH - gledati od 3:15 minute: 14.03.2017. 23:51
https://www.youtube.com/watch?v=UAugfw-8Grc
"otac servske nacije", genocidni vampir Dobrica Ćosić - njegovi poznati citati: 14.03.2017. 23:56
„Mi lažemo da bi smo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“ „Laž je srpski državni interes.“ „Laž je u samom biću Srbina“. „U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina." "Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž..." Ima i A. G. Matoš nesto o Srbima reći : “Srbima je laž od Boga.” U Finskoj se i dan danas kaže : “Lažes kao Srbin”
http://ustaski-pokret.com/html/srbi_su_genetski_turci.html 14.03.2017. 23:57
Interesantnije je da današnji Srbi imaju u krvi najveći postotak turske DNK - altajsko-anatolski (turski) haplotip Hg2 sa ukupno 49% u krvi Srba. Oni se danas po genetici slobodno mogu nazvati pravoslavnim Turcima! Srbijanski geneticari koji su potvrdili 49% turskih gena u takozvanoj “srpskoj” krvi su Dr. Sanja Glišić i dr. Dragan Alavantić sa beogradskog Instituta "Vinča" - p.fah 522, 11001 Beograd, Srbija, tel: +381 11 3408 101 ; +381 11 3408 102, Laboratorija za radiobiologiju i molekularnu genetiku tel: +381 11 3408 686, faks: +381 11 6447485
guest1489560808 15.03.2017. 07:53
Pa sta me briga sta izetbegovic laprda ..
Hajde Nihade reci koji vrijdnosti je nositelj Bakir? 15.03.2017. 08:35
Hoćeš malo ispred svog dvorišta da pometeš ? Ne može uvijek biti kriv neki Hrvat.
guest1489618225 15.03.2017. 23:50
Nedo bog da se ponovo zarati ovog radikalnog islamistu Nihada bi Hrvati zivog ogulili, svaki njegov komentar koji naruce Vijesti ba je pljuvanje po Hrvatima. Pratim to vec godinu dana.
guest1489618515 15.03.2017. 23:55
Vijesti ba samo reklamira ovog unitaristu, zato i jeste komentar gdje se spominje njegovo ime uvijek prvi u top 10 komentera.
max 14.03.2017. 21:56
Glavni Baja i Covic Korleone zdruzenim subverzivnim djelovanjem 14.03.2017. 23:55
zele da sruse drzavni Sud BiH, a da bi sprijecili istrage i sudjene zbog svojih bilionskih lopovluka. Zatim rade na rusenju Ustavnog suda BiH, a da bi doveli do "federalne" podjele drzave BiH na pravoslavni kalifat Vlahistan, na katolicki kalifat Skutorstan i slijedom dogadjaja na bosnjacki Balistan. U tim "nacionalnim" torovima bi te lopovsko-diktatorsko-vjerske oligarhije mogle harati bez straha od pravne drzave. Na duzi rok bi evtl. slijedilo "prisajedinjenje" susjednim drzavama, ali to nije bas sigurno zbog teskog lopovluka - a vlast je slast. Napomnjem da su ove dvije zvijerke spremne izazvati i oruzani sukob medju gradjanima BiH, a da bi spasili sopstvene guzice i pohapano blago. Ko njima dvojici vjeruje - NAJEBO JE!
USTAŠKA "Herceg-Bosna", zločin i kazna (dokumentarni film): 14.03.2017. 23:57
https://www.youtube.com/watch?v=4txv-Rd-p5k
Prikaži još