Sarajevo 13 °C Petak 24.02.


17.02.2017. / 10:50h Politika - Šef Misije OSCE-a u BiH

Jonathan Moore: Šanse za uspjeh revizije izuzetno niske

Jonathan Moore: Šanse za uspjeh revizije izuzetno niske
O presudi Međunarodnog suda pravde februara 2007. godine govori se samo tokom zadnjih dana i šteta je da je to tako, rekao je Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u BiH, u pisanom intervjuu za banjalučke "Nezavisne novine", koji prenosimo u cijelosti.

"Čuli smo brojne zabrinute komentare, koji sugerišu da je šansa za uspjeh bilo kakve revizije izuzetno niska, počevši od statusa Sakiba Softića, nedostatak potvrde da postoje novi dokazi, kao i činjenice da od četiri revizije koje su dostavljene ranije MSP nijedna nije bila uspješna", rekao je on.
 
Kada je riječ o položaju Hrvata i njihovim zahtjevima, Moore naglašava da uspostava trećeg entiteta ili podjela BiH na bilo koji način nisu prihvatljivi, niti poželjni.
 
Izbori u Stocu će biti ponovljeni sad u nedjelju. Uzimajući u obzir sve što se desilo tokom izbora u oktobru, da li je ovakav epilog razlog za zadovoljstvo?
 
Smatram da je najvažnije da će Stočani imati priliku da izaberu svoje predstavnike na lokalnom nivou. Događaji od 2. oktobra ne mogu da budu nikakav presedan za izbore u BiH ili drugdje. Svjestan sam i činjenice da nisu svi zadovoljni odlukama Centralne izborne komisije i Apelacionog vijeća Suda BiH, ali one su donesene i moraju se poštovati kako bi se omogućio nastavak izbornog procesa u Stocu.
 
Postoji li opasnost od mogućih bojkota, kao što je, takođe, bilo najavljivano? Šta biste poručili onima koji razmatraju tu opciju?
 
Iako razumijemo nezadovoljstvo određenih grupa, bojkot ne bi donio ništa dobro. Građanima je data prilika da svojim glasovima formiraju vlast u svom gradu izborom načelnika i članova Općinskog vijeća. Sve oči javnosti, a i vlasti će u nedjelju biti usmjerene na Stolac, kako bi odgovorajuće institucije osigurale da izbori prođu bez neregularnosti i u demokratskom duhu. I sam ću, sa svojim kolegama, biti u nedjelju u Stocu. Koristim ovu priliku da pozovem građane Stoca da izađu na izbore u nedjelju i iskoriste svoju priliku i pravo.
 
Još nema indikacija da će uskoro biti izbora u Mostaru. Nije li ovakva situacija neuspjeh ne samo domaćih aktera, nego i međunarodne zajednice takođe?
 
Nažalost, izbora u gradu Mostaru nema više od osam godina. Građani nisu mogli birati ni gradonačelnika niti vijećnike u Gradskom vijeću. Takva situacija je neprihvatljiva. Mostarcima je uskraćeno pravo na demokratiju. Vodeće političke stranke u Mostaru moraju naći pravo rješenje za lokalne izbore što prije.
 
Već ste izrazili preporuku da se ne ide s revizijom odluke Međunarodnog suda pravde ako ne postoje novi dokazi. Šta će se desiti ako revizija presude bude ipak podnesena? Da li će biti prozvani oni koji su odgovorni za nestabilnost koja bi mogla uslijediti?
 
Važno je govoriti o pravdi. Niko u Misiji OSCE-a u BiH nije zaustavio, niti želi zaustaviti potragu za pravdom, niti odustati od nje. Međutim, šteta je da se o ovom izuzetno važnom pitanju govori samo tokom zadnjih dana desetogodišnjeg perioda od presude Međunarodnog suda pravde iz februara 2007. godine. Čuli smo brojne zabrinute komentare, koji sugerišu da je šansa za uspjeh bilo kakve revizije izuzetno niska. Faktori uključuju nedostatak jasnoće da li gospodin Sakib Softić i dalje ima ovlaštenje/mandat/punomoć pred Međunarodnim sudom pravde, nedostatak potvrde da postoje novi dokazi koji ispunjavaju stroge kriterije Međunarodnog suda pravde, kao i činjenicu da od četiri revizije koje su dostavljene ranije MSP nijedna nije bila uspješna. Međunarodni sud pravde je potvrdio da je genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine i negiranje te činjenice je neprihvatljivo. Da bi se donijela pravda žrtvama i preživjelima genocida i ratnih zločina, koji su trpjeli duboku bol i frustracije više od 20 godina, trebalo bi se biti uvjerenijim da će bilo kakva revizija imati šansu za uspjeh. Političari bi trebalo da budu iskreni prema građanima ove zemlje o svim ovim pitanjima.
 
Šta mislite o pričama o trećem entitetu? Kakvo je Vaše mišljenje o položaju Hrvata u Bosni i gdje vidite prostor za poboljšanje, ako ga uopšte ima?
 
Uspostava trećeg entiteta ili podjela BiH na bilo koji način nije prihvatljiva niti poželjna. Međunarodna zajednica govori već godinama da ideja trećeg entiteta ne dolazi u obzir. Svi u BiH zaslužuju jednakost i ista ljudska prava. Samo takvim putem će Bosanci i Hercegovci biti sigurni i prosperitetni.

 

(Vijesti.ba / NN)


Komentari - Ukupno 65

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


istina 17.02.2017. 11:13
Mlade netreba da interesuje posao,standardi za dostojanstven zivot,bolja buducnost,nauka i kultura niti tolerancija medju narodima.Mnogo je vaznije mladima ispirati mozak o agresiji komsija srba na bosnjacku BiH,o herojskoj odbrani bosnjaka od komsija agresora srba o srbima kao genocidnom narodu.Takva patoloska politika dominira intelektualnom i politickom elitom u Sarajevu.Na mene nemogu uticati ti primitivni sarajevski intelektualci i politicari jer sam nezavisan od njih,jer zivim u slobodnoj Republici Srpskoj.
DEDERKRATIJA 17.02.2017. 11:25
SAKRIJTE SVOJU SRAMOTU LAŽIMA! To vam je u krvi.
Banja Luka 17.02.2017. 11:28
Toliko je slobodna da joj predsjednik hrani krmad u Laktašima i ne smije nikuda otići kao da na nozi ima zatvorsku ogrlicu. A mogla je biti slobodna...
Nema skrivanja ..... 17.02.2017. 11:35
krivci u zatvor .....
Zum 17.02.2017. 13:08
Lakse vam ulazi u bepe nego u glavu.Kakva revizija kada nema osnova za to,opet Dodik umesao prste eto vam embargo za Dodu.
Zeko 17.02.2017. 14:37
Najedi se govana dodikovi...
Britva 17.02.2017. 14:42
Srbi o ispiranju mozga, ne možeš da se ne nasmiješ iako je više taragikomedija. Vaše mitove i bajke nisu ni Grci nadmašili, vi ste ubjeđeni da ste nastali prije svemira. Genocid ste počinili, bosanski Srbi su bili marionete za Srbe iz Srbije. Agresija na međunarodno priznatu državu, Bosnu i Hercegovinu, se desila. Svi to znaju ali se štedi Srbija zbog različitih interesa.
MA STA ZASJEDATE ---DIZETE TU TUZBU PROTIV GENOCIDASA I NJIHOVIH JATAKA SRBALIJA I PLACENIH IZ 17.02.2017. 18:11
MA STA ZASJEDATE ---DIZETE TU TUZBU PROTIV GENOCIDASA I NJIHOVIH JATAKA SRBALIJA I PLACENIH IZDAJNIKA -- PROTIV OVOG PLACENOG CETNIKA MOORA, PROTIV ONOG GLUPOG PROFESORA SOFRADZIJE- PA PROTIV PJANDURE SENADA AVDICA , PA PROTIV ONOG GADA SRPSKOG EMIRA SULJAGICA , JEBO GA VUCIC U ONA USTA ZVALJAVA---
MA STA ZASJEDATE ---DIZETE TU TUZBU PROTIV GENOCIDASA I NJIHOVIH JATAKA SRBALIJA I PLACENIH IZ 17.02.2017. 18:17
MA STA ZASJEDATE ---DIZETE TU TUZBU PROTIV GENOCIDASA I NJIHOVIH JATAKA SRBALIJA I PLACENIH IZDAJNIKA -- PROTIV OVOG PLACENOG CETNIKA MOORA, PROTIV ONOG GLUPOG PROFESORA SOFRADZIJE- PA PROTIV PJANDURE SENADA AVDICA , PA PROTIV ONOG GADA SRPSKOG EMIRA SULJAGICA , JEBO GA VUCIC U ONA USTA ZVALJAVA---
!!!!!!!!!!!!!TO BAKIRE SADA ZAJEDNO SA GENOCIDASIMA TREBAMO JEBATI MAJKU I NASIM IZDAJNICIMA , SR 17.02.2017. 18:42
!!!!!!!!!!!!!TO BAKIRE SADA ZAJEDNO SA GENOCIDASIMA TREBAMO JEBATI MAJKU I NASIM IZDAJNICIMA , SRBALIJAMA, SOFRADZICU. SENAdu avdicu , emiru suljagicu, onom janatanu mooru koji radi za srpske interese i svima onim koji su radili protiv tuzbe a za cetnicke interese,,,
HIHIHI---JONATHAN MOORE NA APARATIMA---HIHIHHI E SAD GLEDAJ , HIJENO PODLA, KAKO CES OBJASNITI C 17.02.2017. 20:17
HIHIHI---JONATHAN MOORE NA APARATIMA---HIHIHHI E SAD GLEDAJ , HIJENO PODLA, KAKO CES OBJASNITI CETNICIMA, A TO SI IM ZA DOBRU LOVU I OBECAO, DA OD TUZBE NECE BITI NISTA-- JEBAO SI MACKU MATER ILI VRACAJ PARE--
за ''DEDERKRATIJA'' 18.02.2017. 09:19
тебе злочиначка протуво одређују курански ајети о односу према неисламцима, а потврђује и историја, поготово новија, као и актуелно, садашње вријеме, тако да, најприје по питању истине и правде можеш да зачепиш гу*ицу, бар хигијене ради!!!
Prikaži još