16.02.2017. / 18:11h Politika - Ambasada SAD u BiH

Sankcije protiv Dodika su ozbiljne, teško se uvode, ali se teško i skidaju!

Sankcije protiv Dodika su ozbiljne, teško se uvode, ali se teško i skidaju!
Što se tiče sankcija prema predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, iz ambasade navode, da su one uvedene jer je Dodik vidno kršio Dejtonski mirovni sporazum, prekršio odluku Ustavnog suda BiH održavanjem referenduma u RS-u 25. septembra i zagovarao podjelu Bosne i Hercegovine.

Iz Kancelarije za odnose s javnošću američke ambasade u Bosni i Hercegovini, za portal The Srpska Times potvrđeno je da je politika SAD-a prema BiH ostala usmjerena podršci stanovništvu zemlje, teritorijalnom integritetu i evropskim integracijama zemlje i nakon dolaska na vlast Trumpove administracije.

"Podrška miru i stabilnosti Bosne i Hercegovine ostaje naše trajno opredjeljenje. Mi podržavamao Dejtonski mirovni sporazum, teritorijalni integritet i suverenitet zemlje, kao i sve narode u BiH", poručeno je iz ambasade SAD u BiH.

Što se tiče sankcija prema predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, iz ambasade navode da su one  uvedene jer je Dodik vidno kršio Dejtonski mirovni sporazum, prekršio odluku Ustavnog suda BiH održavanjem referenduma u RS-u 25. septembra i zagovarao podjelu Bosne i Hercegovine.

Na pitanje koliko dugo će sankcije protiv Dodika trajati i ambasade SAD-u su izjavili:

„Sankcije poput ovih su ozbiljne. One se teško uvode, ali se teško i skidaju. Pri State Departmentu postoji odjel OFAC (Office of Foreign Assets Control) koji se konsultuje i razmjenjuje informacije sa drugim agencijama Vlade SAD-a kada će se osobe sa Zapadnog Balkana biti dodate ili izuzete iz programa sankcija. Skidanje sa lista zahtjeva dugotrajan proces u skladu sa propisima OFAC.

Iz ambasade navode i da je sloboda medija od vitalnog značaja za budućnost BiH, te da javni emiteri treba da budu isključivo u interesu građana,  ali da ne vjeruju je uređivačka politika RTRS odražava interese svih stanovnika Republike Srpske.

(Vijesti.ba / SB)


Komentari - Ukupno 34

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još