Sarajevo 0 °C Petak 27.11.


17.03.2011. / 08:30h Svijet - Neredi u Manami

Strah od regionalnog sukoba: U Bahreinu uhapšeno šest lidera opozicije

Strah od regionalnog sukoba: U Bahreinu uhapšeno šest lidera opozicije
MANAMA - Bahreinske vlasti uhapsile su danas najmanje šest lidera opozicije, dan nakon ugušenja protesta šiitske većine, što je izazvalo kritike SAD i bojazan od izbijanja regionalnog sukoba. Red i mir vratili su se na ulice Bahreina nakon što su vojnici upotrebom tenkova i helikoptera otjerali demonstrante.

U ugušenju protesta poginula su tri policajca i tri demonstranta.

Zbog nemira, u Bahrein su ušli vojnici iz susjednih zemalja u kojima su, takođe, na vlasti suniti - Saudijske Arabije, Katara, Kuvajta i Ujedinjenih Arapskih Emirata, što je izazvalo strahovanje da bi nemiri mogli da idu na ruku šiitskom Iranu.

Početkom sedmice, Vašington je saopštio da razumije zbog čega su sunitske vlasti Bahreina pozvale pojačanje. Međutim, američki državni sekretar Hilari Klinton juče je rekla da upotreba sile nije odgovor.

"Smatramo da su dešavanja u Bahreinu uznemirujuća. Mislimo da nema bezbjednosnog odgovora na težnje i zahtjeve demonstranata. Oni su na pogrešnom putu", rekla je Klintonova.

Medicinska izvori izjavili su da je nekoliko desetina ljudi primljeno u bolnice, od kojih su neki pogođeni gumenim mecima, kuglicama ili su udahnuli suzavac. Jedno lice je ranjeno iz vatrenog naoružanja.

Demonstranti su bacali kamenice i benzinske bombe na policiju, koja je raščišćavala kamp uspostavljen na trgu Perl u centralnom dijelu prijestonice Maname.

Više od 60 odsto stanovnika Bahreina čine šiiti i oni žele da imaju isti tretman kao i suniti. Međutim, pozivi pojedinih radikalnih opozicionih lidera za svrgavanje monarhije uznemirili su sunite, koji strahuju da bi to išlo na ruku Iranu.

Analitičari smatraju da bi intervencija zemalja u kojima su na vlasti suniti mogla da izazove reakciju Teherana, koji podržava šiitske grupacije u Iraku i Libanu.

Već duže od mjesec dana demonstranti iz šiitske većine zahtijevaju od sunitskih vlasti Bahreina da sprovedu ustavne reforme i omoguće veću slobodu.

Kralj Bahreina Hamad bin Isa al Kalifa 15. marta je u zemlji na tri mjeseca uveo vanredno stanje, čime je "ovlastio komandanta oružanih snaga da preduzme sve neophodne mjere za zaštitu zemlje i građana".

 

(Vijesti.ba/Srna)