Sarajevo -3 °C Četvrtak 19.01.


12.01.2017. / 11:55h Politika - Dodik odgovorio Kolindi

Oba entiteta su bila realnost i prije Dejtonske konferencije

Oba entiteta su bila realnost i prije Dejtonske konferencije
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da izvor nestabilnosti u BiH predstavlja Federacija BiH /FBiH/ i idealizam bošnjačke elite koja BiH želi da prekroji po svojoj mjeri.

 Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da Republika Srpska nije nastala 9. januara, već na osnovu Dejtonskog sporazuma, te da je taj datum falsifikat, Dodik je rekao da cijeni njenu zabrinutost za mir u BiH, ali da je propustila da se upozna sa važnim istorijskim činjenicama, dok se istovremeno upustila u njihovo komentarisanje.

"Republika Hrvatska je, baš kao i Republika Srbija, jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma, te stoga i hrvatska predsjednica ima puno pravo da o BiH govori iz ugla očuvanja sporazuma kojim je BiH 1995. godine sastavljena i tu se u potpunosti slažem sa njom, ali izvor nestabilnosti je u drugom entitetu", naglasio je Dodik.

On je istakao da 9. januar nije falsifikat, nego originalan datum kada je 1992. godine proglašena Republika Srpska, koja u Dejtonu dobija međunarodno priznanje.

"I Federacija BiH, drugi dio BiH, nije stvorena u Dejtonu, već je kao autentičan američki spoljnopolitički projekat stvorena u Vašingtonu 1994. godine. Dakle, oba entiteta su bila realnost i prije Dejtonske konferencije", kazao je Dodik.

On je dodao da bi bio zahvalan Kitarović da se u svojim budućim susretima sa svjetskim liderima, kada govori o BiH, osvrne i na tu činjenicu, kao i na prijetnju od radikalnih islamskih grupa, kojih se nije sjetila u svom nastupu.

"Od referenduma u Republici Srpskoj nije stradao niko, niti će, a od radikalnih islamskih grupa dnevno u svijetu gine na stotine ljudi. Zato pozivam predsjednicu Hrvatske da se ne plaši demokratskog izražavanja volje jednog naroda, jer, kako nedavno i sama reče, veliki broj ratnika islama vraća se u BiH, i to je ono čega treba da se plaši cijeli region", poručio je Dodik.
 

(Vijesti.ba / SRNA)
 


Komentari - Ukupno 47

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


Milorade 12.01.2017. 12:07
Raspisivanje referendum i pola bosnjacka Ce glasati protiv ove monstrum države koja se izivljava i pati vlastiti narod dok se bosnjacka mafija si i dalje bogate preko ove sirotinje
guest1484224624 12.01.2017. 13:37
Ne pase vam BIH molim pokupite se i mars u svoje matice ko vam brani dodo je sebe na dedinju obezbjedio a vas ko jebe sirotinjo
Za Milorade 12.01.2017. 14:10
Ne lazi Milorade, nego palite traktore bjeste odavde glavom bez obzira.Milorad ce ratovati do poslednjeg Srbina samo da bi spasio opljackano,jer Goricine 4 firme su vrijednije od bilo kakvog srbaluka.
CAR 12.01.2017. 12:44
DODIK JE CAR SVIH CAREVA.
Re car 12.01.2017. 12:51
Vodi ga majci pod jorgan neka joj napravi još jednu budalu kao ti.
Prikaži još