11.01.2017. / 20:00h BiH - U organizaciji iranske ambasade

Komemoracija u Sarajevu povodom smrti Hašemija Rafsandžanija

Komemoracija u Sarajevu povodom smrti  Hašemija Rafsandžanija
Komemoracija povodom smrti bivšeg predsjednika Islamske Republike Iran, ajetolaha Ali Ekbera Hašemija Rafsandžanija, održana je u Sarajevu u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, u organizaciji iranske ambasade u Bosni i Hercegovini.

Govornici su izrazili najdublje saosjećanje s Rafsandžanijevom porodicom, ambasadorom, rukovodstvom i narodom Irana te istaknuli jedinstvenu misao da je bio veliki čovjek i državnik čijom je smrću Islamska republika Iran izgubila markantnu ličnost i državnika, iranski narod jednog od veterana islamske revolucije, dok je svjetska zajednica izgubila jednu od najeminentnijih političkih ličnosti s dobrim namjerama. Za Bosnu i Hercegovinu je njegova smrt gubitak iskrenog i dobronamjernog prijatelja koji se založio za pomoć u njenim najtežim danima tokom proteklog rata, rečeno je.
 
Osim ambasadora Irana u BiH Mahmuda Hejdarija, o Rafsandžanijevom liku i djelu govorili su predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, koji je u ovoj prilici bio također izaslanik predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH, potom bivši reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, te Hasan Čengić, kao i  predsjednik Udruženja bosansko-iranskog prijateljstva u BiH Enver Alibegović i osnivač Fondacije „Mulla Sadra“ Akbar Eydi.
 
Ambasador Ejdari ističe da je Rafsandžani zbog ustrajnosti i postojanosti njegove ideje, proveo mnogo vremena u zatvorima šahovog režima i nakon revolucije bio jedan od veterana u podršci palestinskom narodu. Bio je i vjerska ličnost koja se uvijek zalagala za jedinstvo islamskog svijeta, pridavajući ogroman značaj unutarnjem jedinstvu Irana i njegovoj vanjskoj poziciji. Mnogo je učinio za obnovu iranske države nakon rata, dok ga je tokom revolucije, imam Homeini imenovao na funkciju za pitanja odbrane zemlje, rekao je između ostalog ambasador. Po njegovim riječima, Rafsandžani je posebno bio zadovoljan što su u delegaciji Bosne i Hercegovine, koja ga je nedavno posjetila, bili Bošnjaci, Srbi i Hrvati, te je tom prilikom izrazio nadu da će cjelovita Bosna i Hercegovina uvijek biti mjesto suživota i uvažavanja.
 
Safet Softić, koji se prije 20-ak dana u Teheranu susreo s  Ali Ekberom Hašemijem Rafsandžanijem, odmah je shvatio, kaže, da je sreo iskrenog prijatelja Bosne i Hercegovine jer se osim o političkoj situaciji i evropskom putu zemlje, raspitivao za socijalni status, egzistencijalna pitanja Bosanaca i Hercegovaca. Softić je, kaže, shvatio s koliko pijeteta je Rafsandžani govori o Bosni i Hercegovini i s kolikom je tugom, početkom devedesetih godina proteklog stoljeća, pratio ratna dešavanja  i stradanja bh. naroda. Neprestano je težio sigurnijoj budućnosti Iranaca, ali ne samo njih, već i generacija u svijetu, riječi su Safeta Softića.
 
Adil Osmanović je kazao da je Rafsandžani, borac za istinu i pravdu, ostavio dubok trag u izgradnji modernog Irana i da je ličnost koja će se pamtiti po hrabrosti i dostojanstvu.
 
Musata Cerić kaže da je Rafsandžani bio autentično lice perzijske kulture i moderne Islamske Republike Iran, čovjek osjetljiv za muslimanski ummet, ali i s pruženom rukom Zapadu koji često nije umio ili nije htio tu ruku prihvatiti. Rafsandžani će ostati upamćen kao simbol otpora. Bosna je izgubila svjedoka u njenim najtežim vremenima, a svijet ličnost koja je znala da se bori za mir i sigurnost, kazao je Cerić.
 
Hasan Čengić, koji je na komemoraciji predstavljen kao čovjek koji je bio desna ruka Aliji Izetbegoviću tokom proteklog rata u BiH, izrazio je saosjećanje s iranskim narodom, Rafsandžanijevom porodicom i rukovodstvom Irana.  Rafsandžani, čovjek s mirnim i umjerenim pristupom u međunarodnim odnosima, ostavio je dubok trag u podršci Bosni i Hercegovini u vrijeme agresije. Inspirativan je bio njegov bratski odnos prema Aliji Izetbegoviću, rekao je Čengić.
 
Enver Alibegović je za Rafsandžanija kazao da je bio srdačan i susretljiv čovjek koji je obilježio modernu istoriju Irana.
 
Veličinu lika i djela Ali Ekbera Hašemija Rafsandžanija, Akbar Eydi je ilustrirao činjenicom da ga je na dženazi ispratilo 2-3 miliona ljudi u Teheranu, gradu u kojem svojevremeno, proganjan od bivšeg režima zbog vlastitih ideja, nije mogao naći nijedan siguran prostor.
 
Ajatolah Ali Ekber Hašemi Rafsandžani rođen je 25. augusta 1934. godine, a umro 8. januara 2017.
 
Osim što je obavljao dužnost predsjednika Irana nakon pobjede islamske revolucije, u različitim periodima je bio predsjednik Vijeća za verifikaciju politike, Islamske savjetodavne skupštine i Vijeća vjerskih eksperata.
 
Uvijek je podržavao odnose Irana i Bosne i Hercegovine te se kao predsjednik lslamske Republike Iran zalagao za upućivanje humanitarne pomoći tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini. Te njegove zasluge su nezaboravne za narod BiH, rečeno je između ostalog na komemorativnom skupu u Sarajevu.
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!