Sarajevo -4 °C Petak 20.01.


11.01.2017. / 18:38h Politika - Giselle Wilz

NATO bio zabrinut zbog učešća OSBiH na obilježavanju Dana RS-a, istraga se mora sprovesti

NATO bio zabrinut zbog učešća OSBiH na obilježavanju Dana RS-a, istraga se mora sprovesti
Komandantica NATO štaba Sarajevo Giselle Wilz objavila je pismo upućeno ministrici odbrane BiH Marini Pendeš, u kojem je istakla zabrinutost zbog najave učešća Oružanih snaga BiH na obilježavanju Dana RS-a, naglašavajući da ukoliko su prekršeni zakoni BiH treba sprovesti istragu i utvrditi eventualnu odgovornost.

"Prvo, pismo koje sam poslala ministrici odbrane ukazujući na zabrinutost NATO-a oko učešća OS BiH u aktivnostima povodom Dana Republike Srpske je uvelike pogrešno predstavljeno. Stoga ću distribuirati primjerak svog pisma kako ne bi bilo konfuzije oko onog što sam napisala", kazala je Wilz.
 
Naglasila je da su OS BiH izgradile značajan ugled i u zemlji i u inostranstvu.
 
"Ministrica odbrane i njeni zamjenici, zajedno sa načelnikom Zajedničkog štaba i njegovim zamjenicima, uprkos političkim pritiscima marljivo rade na kontinuiranoj transparentnosti i profesionalizaciji Oružanih snaga kako bi osigurali da one ispunjavaju svoje obaveze prema svim građanima, što one i rade u veoma kompleksnom okruženju. A vojnici, podoficiri i oficiri OS BiH uvijek iznova građanima BiH dokazuju svoju predanost i profesionalizam: dovoljno je samo osvrnuti se njihova stalna nastojanja u području deminiranja i podrške civilnim vlastima", poručuje Wilz.
 
Dodaje da je puno špekulacija oko korištenja ovlaštenja koje imaju međunarodne vojne snage u skladu sa Aneksom 1 A Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, ali, kao što je jasno navedeno u pismu, da je riječ o primjeni zakona BiH.
 
"Činjenica je da, u slučaju mogućeg kršenja zakona koji se odnose na odbranu, institucije BiH imaju odgovornost prema svim građanima da provedu istragu, utvrde činjenice i poduzmu odgovarajuće radnje. Nadam se da će politički lideri potaći nadležne institucije i pomoći im da urade svoj posao u okviru uspostavljenog okvira", ističe Wilz u saopćenju.

nato-saopcenje

(Vijesti.ba)

 


Komentari - Ukupno 47

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


laky 11.01.2017. 22:40
pa samo idiotu moze pasti na pamet da stvara jedinstvenu vojsku od krvnih neprijatelja pa kad jna nije mogla opstati nijedna na svijetu multi religijska nemoze opstati a kamoli u bih . vojsku u bih treba ukinuti jer se sad vidi da je izvor sukoba ,jer se drzava bih sastoji iz 2 djela .to što neki pokušavaju napraviti od bih malu jugoslaviju to bez velike ne može .
KIKI 12.01.2017. 00:05
Hahahahaha čuj NATO silni zabrinut zbog 9. januara i dana Republike Srpske? Ovo je za nepovjerovati, a ja sve mislio da je ovaj NATO neko mudo a usrali se od Mileta. hahahaha
puka 59 - KONPLIKUJE SE 11.01.2017. 18:57
VETERANI 317 SBBR GRADA HEROJA SA KAPIJE BOSNE VIDE SPAS DA SE DEMOBILIŠU - RAZVOJAĆE PENDEŠ NJENA OBADVA ZAMJENIKA TE PO RIKU - KIK JELAĆ-MAŠOVIĆ- TEPIĆ . POZDRAV DOMOVINI DO SANKCIJA
Prikaži još