Sarajevo -3 °C Četvrtak 19.01.


11.01.2017. / 10:48h Svijet - Povjerljivi dokumenti

Rusija kompromitirajućim informacijama može ucjenjivati Trumpa

Rusija kompromitirajućim informacijama može ucjenjivati Trumpa
Povjerljivi dokumenti koji su prošle sedmice dati na uvid Obami i novoizabranom predsjedniku Trumpu, su sadržavali navode u kojima ruski operativci tvrde da imaju kompromitirajuće lične i finansijske informacije o Trumpu. Više američkih vladinih dužnosnika s direktnim znanjem su potvrdili ovu vijest, prenosi CNN.

Navodi su prikazani u dvostranom sažetku koji je dodan u prilog izvještaju o ruskom uplitanju u američke izbore 2016. godine. Navodi i optužbe dolaze dijelom od dokumenata skupljenih od bivšeg britanskog špijuna, čiji dosadašnji rad američki dužnosnici smatraju vjerodostojnim.

FBI istražuje pouzdanost i tačnost ovih optužbi, koje su zasnovane najviše na informacijama iz ruskih izvora, ali još uvijek nisu potvrdile mnoge bitne detalje u dokumentima o Trumpu.

Povjerljivi izvještaji su prošle sedmice bili podneseni od strane najuticajnijih šefova američke obavještajne službe.

Trump je na svom Twitteru reagirao, napisavši: "Lažne vijesti - potpuni politički lov na vještice!", prenosi index.hr.

Jedan od razloga zašto su obavještajni dužnosnici poduzeli dodatne korake, tako što su uključili sažetak u izvještaj, je da bi pokazali i uvjerili novoizabranog predsjednika kako ove optužbe kolaju među obavještajnim agencijama, starijim članovima Kongresa i vladinim dužnosnicima u Washingtonu.

Ti obavještajni dužnosnici su u izvještaj uključili sažetak kako bi demonstrirali da je Rusija prikupila informacije koje su potencijalno opasne za obje političke stranke, ali da su pustile u opticaj samo one koje bi naštetile Hillary Clinton i demokratima. Sažetak nije bio službeni dio obavještajnog izvještaja o ruskim hakerskim upadima i miješanjima u izbore, ali neki dužnosnici su izjavili da je pojačao dokaze da je Moskva namjeravala naštetiti kandidaturi Hillary Clinton i pomoći Trumpu.

Sažetak je također uključivao navode kako je postojala kontinuirana razmjena informacija za vrijeme kampanje, između Trumpovih ljudi i posrednika ruske vlade.

Glasine da je Rusija pokušala kompromitirati Trumpa, njujorškog kralja nekretnina, kružile su Washingtonom mjesecima, a lani su predane i američkim dužnosnicima.

Izvještaj sadrži i videosnimak Trumpova druženja s prostitutkama u moskovskom hotelu što su ruske tajne službe snimile kako bi ga potencijalno mogle u budućnosti ucjenjivati, piše dnevni list The New York Times.  

Također sadrži i razmjenu informacija između Donalda Trumpa i njegovih saradnika s Kremljom, što se odvijalo nekoliko godina.

Činjenica da je izvještaj predstavljen u petak Trumpu, ali i Obami i drugim dužnosnicima u Kongresu pokazuje koliku važnost tim dokumentima pridaju američke obavještajne službe, piše agencija Reuters.

U izvještaju se zaključuje da je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio da se treba Trumpu pomoći u predsjedničkoj kampanji 2016. kako bi pobijedio kandidatkinju demokrata Hillary Clinton.

Također, u izvještaju stoji i da su američke obavještajne agencije zaključile da se, u sklopu tih napora, ruska obavještajna agencija GRU služila posrednicima kao što su WikiLeaks i drugi kako bi objavila hakiranu elektorničku poštu demokrata koja ih je prikazala u nepovoljnom svjetlu.

Izvori navode kako su iste te optužbe o komunikaciji između Trumpove kampanje i Rusa, već spomenute u povjerljivim izvještajima za vođe kongresa; koji su tada uzrokovali da predstavnik demokrata u Senatu, Harry Reid, pošalje pismo FBI-ovom direktoru Comeyju. U njemu je pisalo: "Postalo je jasno da posjeduješ eksplozivne informacije o bliskim vezama između Donalda Trumpa, njegovih najviših savjetnika i ruske vlade, strane vlade koja je otvoreno neprijateljska prema Sjedinjenim Državama".

CNN je potvrdio kako je sažetak bio uključen u dokumentima koji su podneseni Trumpu, ali ne može potvrditi je li se o njemu raspravljalo na Trumpovom sastanku s obavještajnim šefovima.

Trumpov tranzicijski tim je odbio zahtjeve za komentarom.

Dvostrani sažetak je napravljen od 35 stranica bilješki. Bilješke su nastale kao istraživanje opozicije, prvobitno isporučene od anti-Trumpovih republikanaca, a zatim i od demokrata.

Neke od tih bilješki su cirkulirale još od prošlog ljeta. Međutim, američke agencije su provjerile bivšeg britanskog operativca i njegovu veliku mrežu koja seže preko cijele Evrope te zaključili kako su on i njegovi izvori dovoljno pouzdani da uključe neke od informacija u izvještaju Obami i Trumpu.

Buzzfeed je objavio potpuni dokument na 35 stranica, uz ograđivanje kako nisu uspjeli verificirati informacije.

Dvostrani sažetak je napisan bez detaljnih informacija o izvorima i metodama uključenim u bilješke koje je prikupio bivši britanski obavještajac. Imajući to na umu, sažetak je bio smatran tako osjetljivim materijalom da ga nisu uključili u povjerljivi izvještaj o ruskim miješanjima u izbore, već samo u dodatku koji su mogli vidjeti najviši vladini dužnosnici: Obama, Trump i osam kongresnih vođa.

CNN saznaje kako je 9. decembra senator John McCain dao punu kopiju bilješki, koje datiraju od juna do decembra 2016., direktoru FBI-a Jamesu Comeyju. McCain je znao za bilješke od bivšeg britanskog agenta koji je bio stacioniran u Moskvi. Ali FBI-u su već prije toga bile dane bilješke koje su prikupljene do augusta 2016., jer ih je bivši agent MI6 dao dužnosniku FBI-ja u Rimu.

Bilješke, na kojima je sažetak baziran, pripremio je  MI6 agenta, koji je bio stacioniran u Rusiji u devedesetima, a sad vodi privatnu firmu za prikupljanje informacija. Njegovo istraživanje vezano za Trumpa je, u početku, bilo finansirano od grupa i donatora koje su podržavale Trumpove republikanske protivnike, za vrijeme početnih republikanskih izbora, navode CNN-ovi izvori.

Ti isti izvori navode kako, nakon što je Trump nominiran od strane republikanaca, daljnje istrage su bile finansirane od grupa i donatora koji su podržavali Hillary Clinton.

Iako autentičnost nije potvrđena izvještaj je  izazvao veliku pomutnju u Washingtonu i u Kongresu.

Glasnogovornik FBI-a je odbio komentirati. Dužnosnici koji su razgovarali sa CNN-om su odbili išta službeno potvrditi, zbog povjerljive prirode materijala o kojima je riječ.

Rusija negira ikakve navode u miješanje i namještanje izbora.

Trump bi danas trebao održati konferenciju za novinare i kako se očekivalo govoriti o svom odvajanju od  poslovnih obveza, kako bi pokazao da neće biti sukoba interesa. Međutim, u svjetlu novih događaja, čini se da će konferencija otići u drugom smjeru.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


као ка као 11.01.2017. 11:53
који антиспин против славенства, који позив на прогон словена, бар у америци, све са 'дисциплиновањем' трампа, тј., својеврсним инструментализовањем! има ли шансе трамп да не постане тек инструмент! тестирање успјешног баратања предсједником као алатом је извршено нетом прије трампа, са обамом, све као са црнцом и исламистом, уз све попратне игроказе и епизоде! не може се рећи да тест није успио, па макар и као представа! амерички брод је 'остао на ногама', и поред којекојих бин ладена и осталих, епизодних улога!!!
Ante 11.01.2017. 11:01
Sta je niger, popiso vas Tramp pa ne mozete doci sebi
pickamaterina 11.01.2017. 11:19
shut the fuck up nacisto !
Ku Klux Klan 11.01.2017. 13:34
Pusi ga siso nigerska
Prikaži još