Sarajevo -3 °C Četvrtak 19.01.


31.12.2016. / 19:08h Intervjui - Lazar Prodanović za Vijesti.ba

Da bismo integrisali BiH, Sarajevo mora doživljavati RS kao potpuno ravnopravnu

Da bismo integrisali BiH, Sarajevo mora doživljavati RS kao potpuno ravnopravnu
Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Lazar Prodanović govorio je za Vijesti.ba o radu ovog tijela u 2016. i očekivanjima u 2017. godini, te odnosu političkih stranaka, stanju u pravosuđu, kao i situaciji u RS. Svima je, kaže, u interesu stvaranje ambijenta u kojem bi se stabilnim političkim djelovanjem stvorili preduslovi za direktne strane investicije.

VIJESTI.BA: Poslanici SNSD-a napustili su sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta BiH, nakon što nije usvojen zahtjev da se na dnevni red stavi tačka "Odluka o razrješenju poslanika Šefika Džaferovića s funkcije Predsjedavajućeg doma PS BiH, odnosno člana Kolegija ovog doma". Do kada će trajati ova praksa? Postoji li način da se prevaziđe situacija?

PRODANOVIĆ: Smatram da je legitimno pravo Kluba poslanika SNSD-a da zahtjeva uvrštavanje ove tačke u dnevni red. U slučaju da je to ispoštovano, uslijedila bi rasprava, nakon koje bi se glasalo i bez obzira na ishod glasanja, mislim da bi to bio način da se prevaziđe ova situacija aktivnog učešća Kluba SNSD-a u raspravi po tačkama dnevnog reda. To je moguće rješenje. 

Samo uvrštavanje ove tačke u dnevni red ne znači opoziv, ali bismo završili raspravu o tome. Smatram da bi legitimne prijedloge klubova poslanika, a SNSD-ov Klub je jedan od najvećih u Parlamentu BiH, treba uvažavati u kontekstu toga da se tražena tačka uvrsti u dnevni red i da se o njoj obavi rasprava. 

VIJESTI.BA: Na pragu smo nove 2017. godine. Šta biste izdvojili kao pozitivne, a šta kao negativne poteze aktuelne vlasti na nivou BiH?

PRODANOVIĆ: U protekle dvije godine nije urađeno ništa značajnije u smislu jasne poruke građanima BiH u odnosu na prethodnih deset godina, koliko sam poslanik u Parlamentu BiH. No, desile su se neke povoljnosti koje su, prema mojoj procjeni, više sticaj međunarodnih okolnosti. Prethodni saziv Parlamenta BiH bio je zarobljen između uslova EU u vezi sa implementacijom presude Sejdić - Finci. Nakon opštih izbora 2014. godine, taj uslov je isključen, uz konstataciju da bi bilo važno da se presuda implementira u ovom mandatnom periodu. 

To je omogućilo, između ostalog, stupanje na snagu SSP-a, objavljivanje rezultata popisa stanovništva, koji su prethodno bili pod upitnikom i oni su i sada za SNSD problematični. BiH je nakon zajedničke izjave predstavnika političkih partija koje participiraju u Parlamentu BiH o reformskoj agendi, došla u situaciju da u januaru ove godine preda aplikaciju za članstvo, nakon čega smo dobili upitnik. Takođe, bila je pozitivnija ocjena o napretku BiH. Ona je pozitivna ne zbog toga što su zakonodavna i izvršna vlast dali neki poseban doprinos tome, nego što se odustalo od nekih uslova EU. Bez obzira na sve, to treba cijeniti. Svakao ćemo to više cijeniti ako dobijemo pozitivan odgovor na upitnik i ako budemo u prilici da dobijemo kandidatski status.

Takođe, važnim smatram i što se došlo do dogovora o mehanizmu koordinacije. To ne bi prošlo bez stava SNSD-a i imali smo konstruktivan pristup, kao što smo i svih ovoh godina imali pozitivan pristup za implementaciju presude Sejdić - Finci. Mislim da je važno to što je potpisan stand by aranžman, koji ne znači samo kredit MMF-a, nego i ispunjavanje određenih uslova koji podrazumijevaju stabilno funkcionisanje institucija vlasti i ekonomsku stabilnost i garanciju za vraćanje kredita nakon dodjele određenih tranši. 

VIJESTI.BA: Politička borba stranaka okupljenih oko SNSD-a i Saveza za promjene vodi se i u Parlamentu BiH. Svjedoci smo konstantnog prepucavanja, između ostalog, i o prenosu nadležnosti. Pitamo vas da li postoje određene tačke oko kojih u 2017. godini možemo očekivati jedinstveni stav ova dva bloka u Parlamentu BiH?

PRODANOVIĆ: Sve to dio je političke borbre. Sa SNSD-ove strane postoji spremnost da raspravljamo o ključnim pitanjima i interesima RS u zastupanju interesa RS u institucijama BiH. U kontekstu toga, Klub SNSD će učestvovati u glasanju o važnim pitanjima u Parlamentu BiH, jer nećemo dozvoliti nikakv stepen prenosa nadležnosti. Bez obzira što se u tome značajno razlikujemo, mislim da je važno da imamo zajednički stav o tome.

Istovremeno, naše političko djelovanje pokazalo je da smo dobili značajnu podršku građana na lokalnim izborima, a Savez za promjene je u određenom smislu kažnjen. To ukazuje da smo pokazali značajnu razliku u tim stavovima. 

Ipak, bez obzira što smo opozicija u institucijama BiH, smatram da postoje pitanja oko kojih treba da razgovaramo sa predstavnicima Saveza za promjene, ali i kompletnom parlamentarnom većinom. Ključne stvari ne treba dovoditi u pitanje, prvenstveno misleći na stabilnost zemlje u smislu poštovanja dejtonskog Ustava, te pozicije BiH u skladu sa izvornim nadležnostima i entiteta u skladu sa definisanim ustavnim nadležnostima. 

Takođe, značajnim smatramo i ne osporavamo proces usklađivanja legislative sa zakonodavstvom EU. Težimo cilju da BiH postane članica EU, bez bilo kakvog oduzimanja nadležnosti ustavne pozicije RS u tome, ne osporavajući poziciju BiH kako je to dejtonskim ustavom definisano. 

Smatram da postoji potreba i da razgovaramo o poziciji sudova i tužilaštava u BiH, te poziciji stranih sudija u Ustavnom sudu BiH. Smatram da BiH treba postići mogućnost da u punom kapacitetu ostvaruje suverenitet nad svim pitanjima uključujući i poziciju Ustavnog suda. Time niko ne bi izgubio. 

Mislim da postoji interes svih nas za stvaranje ambijenta u kojem bi se stabilnim političkim djelovanjem stvorili preduslovi za direktne strane investicije. Spremni smo da radimo i na poboljšanju regionalne saradnje. Obradovala nas je vijest da će predsjednik Srbije posjetiti BiH u februaru. To je važno pitanje. Mislim da BiH ne treba da stvara tenzije sa susjednom Srbijom i Hrvatskom i obrnuto. Naša zajednička budućnost je u EU. 

VIJESTI.BA: Pomenuli ste stanje u pravosuđu. Lideri SNSD-a i HDZ-a najavili su da je u pripremi zakon o Ustavnom sudu BiH kojim traže izuzeće stranih sudija ili ukidanje Suda. U kojoj fazi je ovo zakonsko rješenje? 

PRODANOVIĆ: Mi nismo dobili prijedlog zakona koji zajednički rade eksperti SNSD-a i HDZ-a. Za nas bi bilo izuzetno važno da preostala trojica sudija bivaju izabrani u Ustavni sud BiH kao državljani i eksperti iz BiH, te da jedan od njih bude izabrani iz RS, odnosno da ga bira NSRS i dva iz FBiH. 

Čuju se različiti stavovi, ali ja mislim da je to moguće uraditi na način kako je definisano dejtonskim Ustavom BiH. Pitanje zakonskog definisanja rada Ustavnog suda BiH i eventualnog mandata, ukoliko bi bilo definisano ovim zakonom, podrazumijevalo bi izmjenu Ustava BiH. U tom slučaju, pored ove inicijative koja bi bila sastavljena od dva kluba, to nije dovoljno, potrebna je i entitetska većina. Kada je u pitanju promjena Ustava, potrebna je dvotrećinska većina i mislim da je potpuno jasno kako bi to išlo. No, mislim da treba otvoriti to pitanje i o tome razgovarati sa svim predstavnicima političkih partija u Parlamentu BiH.

VIJESTI.BA: Dakle, bez promjene Ustava nema "eliminisanja" stranih sudija iz Ustavng suda BiH?

PRODANOVIĆ: Ona može proći u smislu izbora, ali u smislu zakonskog definisanja pozicije Ustavnog suda BiH, dakle ono što se sada utvrđuje pravilima koje utvrđuje Ustavni sud, nisam siguran da je moguće da ovim zakonom bude definisana na drugi način nego što to Ustav govori. Ako bi bila, onda bi to moglo da bude problematično u smislu ustavnosti tog zakona. Onda bismo ušli u prvi problem, odnosno da se ne dobije podrška ni u prvom čitanju.

VIJESTI.BA: Osvrnimo se na stanje u RS u 2016. godini, na ekonomske i političke prilike. Svjedočili smo protestima sindikata zbog smanjenja plata budžetskim korisnicima, konstantnim optužbama opozicije na račun aktuelne vlasti. Kako biste ocijenili stanje?

PRODANOVIĆ: Zadatak opozicije je da osporava postignuća pozicije. Važno je istaći da je u RS prisutna apsolutna politička stabilnost, a što se pokazalo usvajanjem budžeta za 2017. godinu. Kada je u pitanju protest sindikata, on može biti opravdan sa emotivne strane. Građani izuzetno teško žive. No, objektivno, mi smo se zalagali za tranziciju sistema u kome smo ranije živjeli i ne možemo štititi prava, da li je to naknada po osnovu godina staža po minulom radu, da li će biti 0,3 ili 0,5 posto, to nije posebno značajno.

Smatram nekoliko stvari značajnim. Prvenstveno činjenicu da su protest i kontraprotest pokazali demokratski kapacitet građana i političara u RS. Drugo pitanje odnosi se na referendum o Danu RS. Pokazalo se da su neopravdane bile paranoje koje su se odnosile na ustavnu poziciju ili šta to RS kroz ovo želi. Mi smo referendumom imali stav građana, a nakon referenduma usvojen je Zakon koji nije ni protiv koga. Situacija je ostala onakva kakva jeste. 

Da bismo integrisali BiH, i da bi je neko iz RS doživljavao isto kao neko iz Sarajeva, moraju nas političari uvjeriti da nas posmatraju potpuno ravnopravno. Mi nismo tražili ništa drugo nego što nam Ustav dozvoljava. Smatram da nije pametno bilo kome u BiH osporavati bilo koji dan. Treba ići u susret rješavanju važnih pitanja. 

Vlada RS i NSRS funkcionišu u punom kapacitetu i mislim da to nije nikakav problem. Ima različitih stavova, ali pokazali smo da i sa njima možemo živjeti i razvijati se. To nije dovoljno, potrebno je više investicija, te rada na integraciji regiona. 

Razgovarala: Nevena Ćosić

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 121

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


Samozvana "rs" stoji na genocidnim temeljima, neregularno smeće istorije i međunarodnih standarda 31.12.2016. 19:46
Živjela Republika Bosna, najstarija autohtona Država Zapadnog Balkana. Tzv. i smz. srbi u Bosni su laž i okupatori uz pomoć Fašističke Srbije.
Poturica 31.12.2016. 20:26
I odakle su ono iznikli "Bošnjaci", sa Šar planine. Koji su to poturčeni elementi? I šta je bio porijeklom vaš Ilija Izetbegović? Koji je porijeklom iz Beograda? Jeli grobar ili cigan? Znate šta, vi ste jedan nedefinisani kup ljudi, kojima je zajedničko samo to što idete u džamiju i ne jedete svinjetinu (kako ko, doduše). Kako god su se Osmanlije povlačile, tako su u Bosnu, kao jedna od rijetkih teritorija koji su ostali u toj državi, slila masa muslimana iz svake pripizdine, koji su se zvali Turci (pogledajte turske teftere i popise, pa pronađite drugačiji naziv za muslimane). Eto to ste vi, hrpa odpadnika, koje ni majka Turska nije htjela. I sad bi htjeli da budete Bošnjaci. Budite komforno, sto puta budite "Bošnjaci", ali prvo u to ubijedite sebe. Za druge lako ćete. Prvo se vi morate pogledati u ogledalo i sami sebi reći: da, ja sam Bošnjak (ma koliko god to glupo bilo)
x5 31.12.2016. 20:57
za ovoga poturicu, nemojte samo vi srbi filozofirati vasa filozofija je inace suprotna cjelog normalnog svijeta , vi ste za mene jedne obicne pickice, srce vam je nula, al nemogu gubiti duse srpkunje se karaju bas extra. haj nachepaj drva i udri po pivi
poturice 31.12.2016. 22:05
vama je sultan jebavao 500 god.svo zivo zensko vidi sad cvaravi vlase ko je poturica
Kasika 01.01.2017. 04:23
Da su bogdom okupatori bili sada nebi bilo problema i svi bi bili u EU sa debelim platama, to ko je Srbin ko Musliman Bosnjak najbolje da pitamo Kusturicu.
Prosla su ta vremena 01.01.2017. 08:44
Kad su se srbi pitali o svemu.Sto prije shvatite realnost prije cete biti izlijeceni.
IDI PERI GUZICU 01.01.2017. 09:57
Flašu u ruke i pravac ćenifa na pranje prkna, a onda pravac doktoru vrijeme ti ističe
Za idi 01.01.2017. 10:30
Sta zna brabonjas o higijeni.Naucio od rodjenja da hoda posrane guzice dok mu brabonjci ne postignu odredjen nivo i onda pravac operacija.
@ poturica 01.01.2017. 10:51
Kao što možete vidjeti, prema svim relavantnim historijskim izvorima, može se zaključiti slijedeće: Današnji žitelji Republike Bosne I Hercegovine, po svojoj etnogenezi, historiji I kulturi potiču od Ilirskih plemena: Daorsa, Japoda, Panona, Dalmatea, Ardiea i td, i odredjenog procenta Slavena koji su naselili Balkan u prvom talasu, prije dolaska Srba I Hrvata na Balkan (6. vijek ). Oni su, nakon formiranja prve Bosanske kraljevine (12. vijek) dali ime sebi i svojoj državi po rijeci Bosni. Radi se o autohtonom evropskom narodu koji živi tu još od Bronzanog doba a vjerovatno i od ranije. Srbi I Hrvati stižu na Balkan, na područje Raške i srednje Hrvatske u 7.vijeku sa područja Azije. Radi se azijskim plemenima, koja su donjela na Balkan elemente azijske kulture I tradicije. U predosmanskom period na području današnje Bosne I Hercegovine nije bilo ni Srba ni Hrvata
@ Poturica - Plitko ti je istorijsko sječanje 01.01.2017. 10:52
Kao što možete vidjeti, prema svim relavantnim historijskim izvorima, može se zaključiti slijedeće: Današnji žitelji Republike Bosne I Hercegovine, po svojoj etnogenezi, historiji I kulturi potiču od Ilirskih plemena: Daorsa, Japoda, Panona, Dalmatea, Ardiea i td, i odredjenog procenta Slavena koji su naselili Balkan u prvom talasu, prije dolaska Srba I Hrvata na Balkan (6. vijek ). Oni su, nakon formiranja prve Bosanske kraljevine (12. vijek) dali ime sebi i svojoj državi po rijeci Bosni. Radi se o autohtonom evropskom narodu koji živi tu još od Bronzanog doba a vjerovatno i od ranije. Srbi I Hrvati stižu na Balkan, na područje Raške i srednje Hrvatske u 7.vijeku sa područja Azije. Radi se azijskim plemenima, koja su donjela na Balkan elemente azijske kulture I tradicije. U predosmanskom period na području današnje Bosne I Hercegovine nije bilo ni Srba ni Hrvata
Poturica 01.01.2017. 11:29
Evo nam bošnjačkih istoričara...sad ćemo se naslušati o bogatoj "historiji" Bosne i "Bošnjaka" iako ih do '93. i Žutog Hotela nije ni bilo. Dakle, prvo da se dogovorimo da li smo Persijanci, Bogumili, Arapi, Turci ili šta ti ja znam šta već. Bošnjaci nijesmo. To nam je neko smislio da podijeli i zakrvi Srbe po vjerskoj osnovi. Većina starijih Muslimana zna svoje srpsko porijeklo. Oni koji ne znaju, neka prouče geneološka istraživanja profesora Saliha Selimovića, ili turske precizne popise (od 15. vijeka na ovamo) koje su strogo kontrolisale kadije i u kojima je zapisano koje su porodice (često i zašto) prelazile na islam. I na kraju jedno pitanje, ako su Srbi i Hrvati prelazili na islam, a znamo da jesu, gdje su sada potomci tih Srba i Hrvata.
Poturica 01.01.2017. 11:43
Da li je i ovo relevantan "historijski" izvor i šta se iz ovog može zaključiti? „Ni s kim istorija nije napravila takvu šalu kao s nama. Do juče smo bili ono što danas želimo da zaboravimo. Ali nismo postali ni nešto drugo. Stali smo na pola puta, zabezeknuti. Ne možemo više nikud. Otrgnuti smo, a nismo prihvaćeni. Kao rukavac što ga je bujica odvojila od majke rijeke, i nema više toka ni ušća, suviše malen da bude jezero, suviše velik da ga zemlja upije. S nejasnim osjećanjem stida zbog porijekla, i krivice zbog otpadništva, nećemo da gledamo unazad, a nemamo kud da gledamo unaprijed, zato zadržavamo vrijeme u strahu od ma kakvog riješenja”. Mehmed Meša Selimović.
@ @Poturica - na tankom si istorijskom ledu 01.01.2017. 12:21
Podatak o astronomskih 49% turskih gena u "srpskom" DNK materijalu je objavljen u časopisu “Science” 2000. godine,pod naslovom “The Genetic Legacy of Paleolithic Homo sapiens sapiens in Extant Europeans: A Y Chromosome Perspective. Začudjujuće je da je Altajsko-Anatolski tip HG-2 u Evropi najviše zastupljen kod Srba (49%) i Bugara (42%), te kod Turaka i Turkmena u prednjoj Aziji. Dr. Sanja Glišić i dr. Dragan Alavantić iz Instituta Vinča su to takođe biokemijski potvrdili. Srbi imaju više turskih gena od Turaka i Turkmena, hahahahaha. Oj Dušanov sebru ružna lica, ti si Turčin posrbica, prezime ti je Karahadžija, fes na glavi nosiš i svojim porijeklom se ne ponosiš, rekao bih stidiš :-).
Marko Kraljević - Lažni srpski mit - kao i sve njihovo LAŽNO 01.01.2017. 12:26
Mjesto borbe, u blizini sela Ormenio na istoku današnje Grčke, Turci i danas nazivaju Sırp Sındığı „srpska pogibija“. Ishod ove bitke imao je ozbiljne posljedice: vrata Balkana bila su širom otvorena za dalje tursko napredovanje.[6][7] Marko za razliku od oca nije sudjelovao u toj presudnoj bitci, već je ubrzo prihvatio otomansku vlast i postao njihov vazal. Marko je naprosto bio lokalni beg koji je držao Prilep kao važno trgovačko središte.[9] Za sebe je spasio svoju imovinu i nije plaćao poreza.[9] Turci su tolerirali njegovu vlast nad njegovim dotadašnjim lenskim zemljama, a on je zauzvrat morao ratovati na njihovoj strani protiv svojih dojučerašnjih saveznika i rođaka, i davati logističku potporu turskoj vojsci kad prolazi preko njegova područja. na turskoj strani na Gazimestanu sudjelovao i Marko. Teritorij pod njegovom upravom nije zadesilo razaranje, čak se u narednim godinama stanovništvo povećavalo.
@@@ Poturica - mora da si član srpske akademije nauka - kod njih je sve LAŽNO 01.01.2017. 12:32
KNJIGA: POVIJEST BOSNE ( NOEL MALCOLM ) -Citat: “Vecina naucnika vjeruje da su i Srbi i Hrvati bili slavenska plemena s iranskom vladajucom kastom, ili da su prvobitno bili iranska plemena koja su stekla slavenske podanike.24 Negdje na pocetku sedmog stoljeca oba su plemena osnovala svoja kraljevstva u srednjoj Evropi: "Bijelu Hrvatsku", koja je obuhvacala dio danasnje juzne Poljske, i "Bijelu Srbiju", u danasnjoj Ceskoj. Odatle su se i jedni i drugi doselili na zapad Balkana.-kraj Citata -Citat: “ SRBI I VLASI. Dosad nije ovdje bilo mnogo rijeci o Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Razlog je tome jednostavan - Pravoslavna crkva jedva da je bila prisutna na teritoriju same Bosne prije dolaska Turaka,
Poturica 01.01.2017. 13:14
Sinko tvoj problem su tvoji korijeni kojih ti nemaš. Prekini sa glupiranjem, upristoji se i kreni da učiš. Umrijećeš u ubjeđenju da si potomak bogumila, šta ti to treba.
Poturica 01.01.2017. 13:22
Ovako kad vas vidim, ne mogu da prepoznam koji je Bošnjak, a koji Turčin, jer svi ste isti kao da vas je jedna majka rodila. Ovdje moramo biti jedno, ne možemo dvoje i zato predlažem da svi mi ovdje budemo Turci. Nas ovdje zovu Turcima, mi vičemo da nismo i sve što više vičemo da nismo, oni sve više viču da jesmo. I mi jesmo Turci, po našem povijesnom sjećanju, povijesnom određenju, identitetu islama koji su nam Turci donijeli. Ali mi smo i Bošnjaci - kazao je prof. dr. Cerić.
Poturica 01.01.2017. 13:41
Interesantno je da se kompletna muslimanska istorija zasniva na kojekakvim mitovima i Dobrim Bošnjanima koje su asimilirali Turci i da su oni naslednici tih Bošnjana. .. Zanimljivi je da danas na svijetu ne postoji ni jedan Dobri Bošnjanin koji je sačuvao izvornu vjeru...ali nijedan jedini. S druge strane u BiH živi preko 50% Srba i Hrvata koji su takođe bili izloženi asimilaciji i velike grupe su uspjele da se odupru i da sačuvaju svoju vjeru i svoj način života... Ne postoji ama baš ni jedan narod koji su Turci pokušali da asimiliraju, a da se nije uspio oduprijeti tome, Jedino Bošnjana nema nigdje, ama baš nijednog, zna li neko baram jednog da mu čestitam. E zbog tog ja u te "Bošnjake" vjerujem koliko i u Evokse.
Za poturicu 01.01.2017. 13:52
Srbi nikad nisu zivili u BiH i Hrvatskoj.Njih su doveli ovdije Turci kao najvijernije sluge.Tvoji su geni ciganski, uostalom kao u vecine Srba.Ja tebe mogu shvatiti da ti nemozes prihvatiti tu cinjenicu,pa moras svoje ciganske gene lijeciti izmisljajuci razne prostakluke i mrzeci Bosnjake.Toliko je ocigledno da si nacijonalisticki bolesnik da ja to cudo.Nazalost svoj srpski nacionalizam nemozes vise prodati nikome.Morati cete raditi sta vam Bosnjaci narede ili cete nestati .
Poturica 01.01.2017. 14:27
Nemojte više o istoriji Meke vam i Medine, Jadne su i žalosne stvari koje pišete, mene je sramota zbog vas.
Kasika 01.01.2017. 14:41
Zasto je to toliki problem, stvarno mi nije jasno, pa i porodica Izetbegovic vuce porijeklo od Srba. STA IMA VEZE STO SI SRBIN, mozes biti i Srbin i muslimanske vjere, ko sto mozes biti Srbin ateista ili Srbin pravoslavac. Zasto vam je toliko bitno da niste Srbi? Mislite da ce neko vise ili manje da vas voli?
Posrbica 01.01.2017. 15:01
Problem srpskog identiteta koji je nastao u 18 vijeku kao guslarski deseterac koji ja 100% lazan i izmisljen doveo ja do ratova 90-ih godina na prostoru bivse Jugoslavije.Taj izmisljeni identitet i danas smara nepismene srbe.I da kasika Izetbegovici su rodom iz Beograda.Beograd su zauzeli Turci od Austro-Ugarske.Netreba da se cudis jer Beograd od davnina nije bijo srpski grad,niti srbi imaju ikakve veze sa osnutkom Beograda.Poturica svetoga ti save samo ti nastavi trkeljati.
Poturica 01.01.2017. 17:43
Većih petljanaca i lažova od vas nema, jer da ne lažete, ne bi mogli biti to što ŽELITE biti. Problem je u tome što su vaši djedovi bili Srbi, očevi Muslimani, a vi ste "Bošnjaci". Šta će vaša djeca biti, ako ste samo vas trojica u roku od 40 godina promijenili tri različite nacionalnosti.
Posrbica 01.01.2017. 18:05
Tvoj je problem poturice sto neznate ko ste bili,a Turci su vas pravili i drzavu vam dali,a nas prodali jer nas nisu pravili.
Poturica 01.01.2017. 21:38
Sa vama je nemoguće koristiti argumente, jer ste oduvijek bili u koliziji sa istim. Znam da te boli ali šta ću. Lažeš Džemaludine, k'o pravi Turčin, imaš bogatu orijentalnu maštu. Lijepo nekad davno veliki Njegoš reče "niko krupno ko Turčin ne laže". Samo ste za sprdnju stvoreni. To je zato što se za ramazana nažderete masne krmetine i naločete brlje rakiješine. Kakvi su vaši preci bili Srbi, takvi ste i vi muslimani. Uvijek za izdaju spremni, jer ko jednom izda, opet će i niko mu ne vjeruje. Znam Džemaludine da ti je teško, zato ti predlažem da u potkrovlju potražiš skrivenu ikonu i vidjećeš da ti je bliski predak Srbin bio i srpskoj pravoslavnoj crkvi pripadao. Pa se vrati korijenima svojim i pamti ovo Džemaludine, pamti i uči.
Posrbica 02.01.2017. 05:53
Niko nerece lepo kako Srbi lazu ko Dobrica Cosic,a ti si poturice Savo eklatantan primijer Cosiceve definicije o Srpskim lazima.Samo me cudi kako si uspio preziviti toliko trovanje mozga Srpskim fasizmom i nacionalizmom.
Poturica 02.01.2017. 08:19
Laž je naš velikobošnjački jezik. Teško je neke stvari priznati i dostojanstvenijim narodima nego našoj vjerskoj zajednici koja se dekretom nazvala narodom.
Posrbica 02.01.2017. 09:17
Dobrica Cosic otac srpske nacije kaze : Laz je srpski drzavni interes, mi lazemo da bi obmanuli sebe,da utijesimo drugoga,lazemo iz samilosti lazemo iz stida,lazemo da sakrijemo svoju bedu,lazemo zbog postenja itd.itd.Fantastican opis tebe i tvog naklapanja.
Bratu cetniku "poturac/kasika" sretnu Novu godinu zeli brat ustasa iz HZHB. 02.01.2017. 10:33
http://www.dailymotion.com/video/x56zas3_bojna-cavoglave_news
Poturica 02.01.2017. 13:02
"Krk Boshnjak, bin insan, em on jaramaz” na staroturskom. - Direktni prijevod:„Četrdeset Bosnjaka, vrijedan čovek, i njega ne prave” - Slobodan prijevod:Četrdeset Boshnjaka vrijede ko jedan čovjek, ali njega jednog ne možeš učiniti čovjekom. Izraz je iz XIX vijeka...inače na turskom BOSH, znači, direktno, prazno, ništavno, neadekvatno. Zato i u današnjoj Turskoj je često, pogrdan izraz, Boshnjak pa ga amortizuju sa Bosniak.
guest1483360507 02.01.2017. 13:35
koja glupost HRVATI i SRBI naselili kaze cova BALKAN pa kosu ti odakle su ti sta bijahu prije ti takozvani i kako postase HRVATI I SRBI ako prije nisu bili ni jedno ni drugo
Poturica 02.01.2017. 19:09
Ja sam pripadnik ideje da su Bosnjaci jedini pravni naslednici naroda sa planete Nibiru. Novootkrivena piramida u Visokom je samo pocetak klupka koje ce se odmotavati u ovom milenijumu. Mislim da ce se mnoge ovakve piramide naci sirom Bosne. Vec postoji izgledna sansa da jos veca piramida postoji i u Brckom, te po dvije u Kaknju i Gacku. Posto je naucno dokazano da su Nimbirci svih nacija koristili piramide za putovanja, jer ne postoji drugi nacin prelaska iz dimenzije u dimenziju, sigurni smo da ih se najvise naselilo u BiH. Stavise, Nibiruanci su se na date prostore naselili cak i prije Ameba, o Srbima i Hrvatima tada nije bilo ni pomena. Piramide su u antickoj bosnjackoj civilizaciji bili sveti objekti, i sakrivani od svih zavojevaca i zlikovaca. Djelovanjem srbocetnicke i ustaske barbarske propagande, Bosnjaci su zaboravili svoje podrijetlo. Srecom, jos uvijek ima nas koji se sjecamo slave i sjaja Nibirua.
Posrbica 02.01.2017. 19:17
I taman kad sam pomislio da poturica bemoze nize pasti on je to upravo ucinio.Orginalna poslovica iz xix vijeka glasi da jedan Bosnjak vrijedi kao 50 srblja.Taj kukavicki narod je pobijegao iz Azije pred navalom Huna.Poslednji ostaci tog naroda napustili su Balikan u 18 vijeku i uputili se u pravcu Slovacke.Ovo danas sto je ostalo ovdije kukavica i lazova je konglomerat raznih gena ,a najvise genocidnih.
guest1483390264 02.01.2017. 21:51
RS-mora doživjeti Sarajevo kao glavni grad države BiH
guest1483210692 31.12.2016. 19:58
Da bismo integrisali BiH, RS mora doživljavati SARAJEVO kao SVOJ GLAVNI GRAD!!! To je ono sto si htio reci,zar ne ?!
Poturica 31.12.2016. 20:36
Moraš naučiti razmišljati svojom glavom. Kuran i islam su ti mozak oprali.
guest1483238215 01.01.2017. 03:36
Ovaj Prdanovic na cely sa snsd-om , ne samo da ne zeli Bosni dobro, on ne zeli svom Srpskom narodu dobro. To su krkani I seljaci koji samo svoje dupe gledaju. A integracija ce poceti kad Prdanovic vrati sve Hrvate I Bosnjake sirom BiH gdje snsd ima vlast. Kuci pa pa p...
Kasika 01.01.2017. 10:10
Sarajevo i netreba da bude glavni grad, najvise smisla ima da to bude Brcko. Sarajevo moze biti glavni grad Muslimansko-Hrvatske Federacije a Banja Luka Republike Srpske, ili Muslimanske Federacije a Mostar Hrvatske Federacije
Bratu cetniku "poturac/kasika" sretnu Novu godinu zeli brat ustasa iz HZHB - muzicki pozdrav: 02.01.2017. 10:39
http://www.dailymotion.com/video/x56zas3_bojna-cavoglave_news
REPUBLIKA MASOVNIH GROBNICA 31.12.2016. 20:16
NEMAMO STA VISE DODATI ,NEGO STO I JEST .NEK VAM VAS BOG I OPROSTI I ZABORAVI ALI MI NIKAD NEMOZEMO NI OPROSTITI NITI ZABORAVITI ,ALI SMO SVIJESNI DA MORAMO ZIVJETI JEDNI POKRAJ DRUGI -SVIDJALO SE TO NEKOME ILI NE I TACKA .
BALIJO....REPUBLIKA SRPSKA ...DRZAVA ...SRBA..ZA TEBE 01.01.2017. 01:42
BALIJO....REPUBLIKA SRPSKA ...DRZAVA ...SRBA..ZA TEBE ...TI SI HAJENA...ENO U KOTLINI.....TVOJOJ...MUK...TISINA...NI SPOMENA OD SRBA...SVE MRTVO..ITISALO..NI PTICICE NE ZVRKUCU...NEMA SRBA....IMA JEDAN DVA...DIVLJAKA SRPSKA...I TO SVE....KOTLNA SE OCISTILA OD SRBA...LOJ SE RAZMNOZIO...ARAPI SVUDA.....SRBA NEMA....I TI PICKO.....MUTAVA...PRAVIS SE DA NEZNAS...250 000 SRBA NEMA.....NI CUC..NI'MUC..TISINA..MIR...BALOJE...ARAPI....RADE SVOJE...ZAVIJAJU..SA'MUNARA...SRBA ..AMA PAR DIVLJAKA....I MIRKA SAROVICA....KUPILI....TISINA...NAROD STAR 1200 GODINA ..KULTURA STARA 1200 GODINA....NESTALA...U,RLA...OTISLA...I TI BALIJO...TI SERONKA..TI MUSLIMANSKA...GUJO..TI IMAS OBRAZ DA ZOVES DRZAVU...DRZAVU SRPSKOG NARODA.....SRBA.....GENOCIDNA...IDI...OPERI PRST ...DA NE POVRATIM...I TI KOJI U KOTLINI ZAVIJAS..I TI KOJI SE PRAVIS LUD...I TI KOJI NEZNAS DA JE 250 000 UTIHNILO...TI DA'PRICAS O GENOCIDI...SMRDLJIVA BALIJSKA LOJAVA NAKARADO...ZATO NE PATI..SRBI SU OTISLI....A TI BALIJA SI TE SRBE UBIO
šumska je genocidna tvorevina 31.12.2016. 20:17
ukinućemo enritete i eto mira, đikane genocidni
Nesretni muslimanci uvijek na pogrešnoj strani 31.12.2016. 23:17
Pogledaj na šta liči Sarajevo! Kao da si u Pakistanu, a ne u Bosni. E, sad zamisli da su muslimani pobijedili u ratu na šta bi Bosna ličila.
guest1483261208 01.01.2017. 10:00
Nemoj ni pokusati ukidanje, bice berba usiju ko prosli put
guest1483275839 01.01.2017. 14:03
Jadna je ova vlahdija !
Omer 31.12.2016. 20:20
Rs treba da se treatira bas onako kako jeste genocidna tvorevina i tu nema sto Sarajevo da tretira. Srbi su sami odabrali genocid i etničko čišćenje i samo na toj istini mogu da grade svoju budućnost.
Poturica 01.01.2017. 11:54
Braćo Turci, ako se već razbacujemo pojmom "genocidan" upotrebljavajmo ga i za našu majku, Tursku. Daleko više zaslužuje taj pridjev. Selam.
Bratu cetniku "poturac/kasika" sretnu Novu godinu zeli brat ustasa iz krepale HZHB: 02.01.2017. 10:41
http://www.dailymotion.com/video/x56zas3_bojna-cavoglave_news
Bratu cetniku "poturac/kasika" sretnu Novu godinu zeli brat ustasa iz krepale HZHB": 02.01.2017. 10:46
http://www.dailymotion.com/video/x56zas3_bojna-cavoglave_news
Poturica 02.01.2017. 13:12
Ono što je neosporno je da vas pravaša poturica ima na bacanje. Dakle, ti si pajdo pandan onima koji su za bezuvjetnu saradnju sa muslimanima, samo ti to ne kužiš. Isti kalup. Tebi je važno da si i ti počeo prati guzicu iz flaše, što je u ponos tvojih roditelja.
Prikaži još