Sarajevo -3.7 °C Četvrtak 26.11.


23.09.2010. / 11:10h Svijet - INOBiH: Ekshumacije na jezeru Perućac do 26. septembra

INOBiH: Ekshumacije na jezeru Perućac do 26. septembra

INOBiH: Ekshumacije na jezeru Perućac do 26. septembra
SARAJEVO - U protekla dva mjeseca, a nakon ispuštanja hidroakumulacije "Bajina Bašta" u jezeru Perućac, ekshumirani su skeletni ostaci 373 žrtve rata u BiH. Kako je Feni kazala glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH (INOBiH) Lejla Čengić, ekshumacije i pretraga terena na spomenutom lokalitetu bit će nastavljene do...

... 26. septembra dokad je dogovoreno da će se zadržati postojeći nivo vode u jezeru Perućac.

"Istovremeno, svi raspoloživi kapaciteti angažirani su na pretraživanju obala uzvodno od višegradske brane u vezi s traženjem žrtava s područja Foče i Goražda", kazala je Čengić.

Prema raspoloživim informacijama traži se oko 900 žrtava Bošnjaka s područja Foče i 92 žrtve srpske nacionalnosti iz Goražda.

Djelatnici INOBiH u saradnji s pripadnicima Granične policije BiH pretražuju obalni pojas i sprudove koji su nastali prilikom punjenja hidroakumulacije "Bajina Bašta", usljed čega je nivo vode višegradskog jezera u opadanju.

U tom kontekstu, iz INOBiH upućena je molba generalnom direktoru Elektroprivrede RS-a da razmotri mogućnost snižavanja nivoa vode hidroakumulacije višegradske hidroelektrane do optimalnog nivoa koji ne bi ugrozio elektroenergetski sistem.

Nadalje, glasnogovornica INOBiH navodi da se nakon duže od mjesec dana pretraživanja i stvaranja uvjeta za ekshumacije iz jame u mjestu Dobrelja, općina Gacko, došlo do prvih skeletnih ostataka neidentificiranih osoba.

Prema operativnim saznanjima radi se o masovnoj grobnici s bošnjačkim žrtvama s područja općine Gacko, ubijenim u 1992. godini. 

 

(Vijesti.ba/Fena)