Sarajevo -3.3 °C Nedjelja 29.11.


07.02.2014. / 11:40h Ostali sportovi - Danas otvaranje Olimpijade u Sočiju

Danas otvaranje Olimpijade u Sočiju

Danas otvaranje Olimpijade u Sočiju
U Sočiju će danas biti zvanično otvorene 22. zimske olimpijske igre. Oko 3.000 takmičara iz 88 zemalja borit će se u sedam sportova, odnosno 15 disciplina, a bit će podijeljeno 98 kompleta medalja. Najbrojnija je delegacija SAD-a sa 230 sportista, pet više od domaćina Rusije.

Bosnu i Hercegovinu predstavljat će pet spotista. U alpskom skijanju nastupit će Žana Novaković koja će nositi bh. zastavu na otvaranju igara, te Igor Laikert i Marko Rudić, a u skijaškom trčanju, odnosno biatlonu Tanja Karišik i Mladen Plakalović.

Prvi bh. takmičar koji će izaći na borilište je Laikert u disciplini spust u nedjelju. Isti dan svoj prvi nastup imat će i Tanja Karišik u disciplini 7,5 km sprint na borilištu Laura Cross Country Ski & Biathlon Center.

Zimske olimpijske igre bit će svečano otvorene u 17 sati i 14 minuta (20.14 po lokalnom vremenu) na Olimpijskom stadionu "Fisht".

Za prve zimske olimpijske igre na teritoriji Rusije ukupno je izgrađeno 11 borilišta podijeljenih u dvije grupe - Olimpijski park u Sočiju i kompleks u Krasnoj Poljani.

Prema informacijama s lica mjesta, za sigurnost se brine više od 40.000 policajaca i vojnika, a brojne delegacije imaju i dodatno sopstveno osiguranje.

Zimske olimpijske igre u Sočiju najskuplje su u historiji, s obzirom na to da je u njih uloženo više od 50 milijardi dolara.


(FENA)

Podijeli ovaj članak