Sarajevo -3.5 °C Srijeda 25.11.


17.07.2013. / 14:18h BiH - Bihać

Potvrđena optužnica protiv šest osoba za ratni zločin u Ključu

Potvrđena optužnica protiv šest osoba za ratni zločin u Ključu
BIHAĆ - Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK) protiv šest osoba zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Ključa.

Radi se o Predragu Bajiću, Nenadu Bajiću, Siniši Babiću, Mladenku Vrtuniću, Milanu Lukiću i Slobodanu Dragiću, koji se terete da su krajem 1992. i početkom 1993. godine kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) na području sela Humići, Vojići i Pudin Han učestvovali u sedam ubistava, dva silovanja i u nečovječnom postupanju.
 
Pripadnici državne Agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA), po nalogu Kantonalnog tužilaštva, uhapsili su šest osumnjičenika u februaru ove godine, od kada se nalaze u pritvoru u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) u Bihaću, a Tužilaštvo je zatražilo njegovo produženje.
 
"Istragu vodimo protiv još jedne osobe, koja je trenutno nedostupna državnim organima gonjena, a locirana je na području Republike Srbije. Uskoro se očekuje njeno izručenje Bosni i Hercegovini (BiH)", kazao je novinarima kantonalni tužilac Jasmin Mesić.

 

(FENA)