Sarajevo 5.5 °C Utorak 01.12.


22.06.2010. / 10:10h BiH - Jadranka Kosor i Nikola Špirić / vijesti.ba

BiH-Hrvatska: Luka Ploče i granice još na čekanju

BiH-Hrvatska: Luka Ploče i granice još na čekanju
ZAGREB - Na prvoj zajedničkoj sjednici Vlade RH i Vijeća ministara BiH nije bilo govora o suštinskim problemima između dvije zemlje. Ipak, iskazana je spremnost da se oni razmotre tokom narednih susreta. Još uvijek nema preciznih rokova za rješavanje otvorenih pitanja između BiH i Hrvatske. O pristupu BiH luci Ploče, slobodnom hrvatskom prolazu kroz...

... Neum i neriješenim graničnim pitanjima na zajedničkoj sjednici vlada jučer (21.06.) u Splitu nije bilo govora.
 
Politički analitičar iz Zagreba Davor Đenero tvrdi kako su BiH i Hrvatska, još za vrijeme Franje Tuđmana 1994. godine potpisale sporazum o pristupu Bosne i Hercegovine luci Ploče, hrvatskom tranzitu kroz Neum i rješavanju graničnih pitanja, ali taj sporazum do danas nije realiziran.
 
"Hrvatska je BiH, kao svojoj najvažnijoj susjedi dala poseban povlašteni status u luci Ploče, a Hrvatska je zauzvrat dobila oslobođenje od nepotrebnog kompleksa nepovezanosti svog teritorija prolaskom kroz Neum i sve te priče sa mostom za Pelješac mogu biti zaboravljene", kaže Đenero.
 
Luka Ploče više nije važna samo BiH
 
Za korištenje luke Ploče do prije nekoliko godina prvenstveno je bila zainteresirana BiH. Okolnosti su izmijenjene nakon što je upravo ta luka označena kao najvjerovatniji južni završetak međunarodnog saobraćajnog koridora 5 C, piše deutsche welle.
 
"Bez koridora 5 C Ploče nisu ništa drugo nego bh. izlazna luka, koju je izgradila bh. privreda. Sa ovim koridorom, kojeg mogu valorizirati samo BiH i Hrvatska zajedno, ona postaje i zanimljiva izlazna luka za Mađarsku i dio centralne Evrope", ističe zagrebački analitičar.
 
"Problem morske granice između dvije zemlje ne može biti riješen Dejtonskim sporazumom, jer između republika bivše Jugoslavije one nikada nisu ni postavljene", kaže bh. ekspert i bivši predsjednik državne Komisije za granice Mugdim Čukle.
 
Treba voditi računa o pomorskom statusu BiH
 
Čukle ističe da je "Hrvatska zatvorila bh. teritorijalno more granicom koju je naslijedila iz ugovora između bivše Jugoslavije (SFRJ) i Italije što je u suprotnosti sa konvencijama Ujedinjenih naroda".
 
"Neum je zatvoren unutrašnjim vodama Republike Hrvatske što znači da je nezakonito unutrašnjim hrvatskim vodama spriječen međunarodni plovni put prema bosanskohercegovačkom moru i tu je problem", kaže Mugdim Čukle.
 
Iako to nije direktan uslov za pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji, obaveza je ove države da riješi sva granična pitanja. Analitičari se nadaju da BiH i Hrvatska u novom ozračju regionalnog optimizma neće trebati posredovanje u tom procesu. 

 

(vijesti.ba)