Sarajevo -3.8 °C Nedjelja 29.11.


24.05.2013. / 14:20h BiH - Foto: Ilustracija

Novo poskupljenje cigareta u BiH

Novo poskupljenje cigareta u BiH
SARAJEVO - Pojedine vrste cigareta proizvođača Filip Moris od 1. juna ove godine na tržištu BiH poskupjeće za 20 feninga po paklici, dok su neki duhanski proizvodi skuplji od početka ovog mjeseca. "Cigarete Marlboro red upgrade i Marlboro gold original, od 1. juna ...

... koštaće 3,9 KM, dok će se Marlboro core flavor, Marlboro gold touch i Marlboro gold fine touch prodavati po cijeni od 3,7 KM", kazali su u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Naglasili su da su u ovoj godini zaprimili nekoliko zahtjeva za izmjenu registracije maloprodajne cijene duhanskih proizvoda.

"Duhanski proizvodi marke LD red, blue i silver, proizvođača Japan tobako international a.d. Senta od 2. maja ove godine koštaju 2,7 KM, umjesto prethodnih 2,6 KM", kazali su u Upravi za indirektno oporezivanje.

Cigarete u BiH poskupjele su i u februaru ove godine, piše portal Tip.ba.

Poskupljenje cigareta u BiH početkom ove godine predstavlja nastavak usklađivanja akcizne politike u BiH sa politikom akciza na cigarete u EU. "Ovo usklađivanje je počelo 2009. godine, kada je počela primjena Zakona o akcizama i usklađivanje će trajati do 2014. godine, kada bi minimalna cijena kutije cigareta trebalo da iznosi pet maraka", kazali su ranije u UIO BiH.

(Vijesti.ba/Nezavisne)