Sarajevo 0.7 °C Ponedjeljak 30.11.


14.05.2013. / 15:40h BiH - Sarajevo

Predstavljeni govorni softveri za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu

Predstavljeni govorni softveri za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu
SARAJEVO - U Centru za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu Sarajevo danas su prezentirani govorni softveri namijenjeni slijepim osobama koje je izradila Agencija "Insert". Radi se o govornom programu u kojem su, putem glasa spikerice na našem jeziku, ...

... slijepim osobama dostupni razni tekstovi, knjige, sadržaji web stranica i ostale informacije koje su u tekstualnoj formi.

Predstavljen je i jedinstveni telefonski imenik za BiH za slijepe i slabovidne osobe, koji sadrži informacije o pretplatnicima fiksne i mobilne telefonije na teritoriji cijele BiH za fizičke i pravne osobe.

Direktor Agencije Hamdo Kentra kaže da je tim projektima nastavljena kontinuirana suradnja te agencije s Centrom za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu.

Osnovna djelatnost Agencije je izrada specijaliziranih softvera za slijepe i slabovidne korisnike računara. Osnovana je s ciljem da slijepim osobama učini računar pristupačnijim, a okuplja slijepe i slabovidne programere.

Programi koje je dosad izradila Agencija Insert prihvatile su i slijepe osobe i njihove organizacija iz Srbije, Makedonije i Crne Gore.

(Vijesti.ba/Fena)