Sarajevo -1.3 °C Subota 28.11.


24.04.2013. / 12:15h BiH - Foto: Ilustracija

Fond zdravstvenog osiguranja RS traži izmjene zakona o platama

Fond zdravstvenog osiguranja RS traži izmjene zakona o platama
BANJA LUKA - Sindikalna organizacija Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske zatražila je danas od Vlade da izmijeni Zakon o platama zaposlenih u javnim službama Srpske i da ga po hitnom postupku uputi na razmatranje u Narodnu skupštinu.

U sindikatu navode da su izmjenama ovog zakona iz decembra prošle godine plate 677 radnika Fonda smanjene od 35 do 55 odsto, čime je, kako navode, ozbiljno narušen ekonomsko-socijalni položaj zaposlenih.

"Umanjenje plata nije iznosilo 10 odsto na šta je Sindikat Fonda zdravstvenog osiguranja, zbog teške ekonomske situacije, bio spreman da pristane. Zbog drastičnog smanjenja plata do 55 odsto tražimo da Vlada Republike Srpske među prvima koriguje plate zaposlenima u ovom fondu", navodi se u saopštenju Sindikalne organizacije Fonda.

U saopštenju se dodaje da je smanjenjem plata ugrožena, ne samo egzistencija zaposlenih u Fondu, već je nekima sada rata kredita veća od plate i traže hitan sastanak sa predstavnicima Vlade Srpske i resornog ministarstva.

U ovoj sindikalnoj organizaciji navode da su spremni i da sami predlože neohodne izmjene zakona kako bi se povećale plate radnicima Fonda, ali dodaju da su, ako ne bude sluha nadležnih, spremni i na druge oblike sindikalne borbe.

Zakon o platama zaposlenih u javnim službama Republike Srpske Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na sjednici održanoj 5. decembra.

Ovim zakonom su smanjene plate za zaposlene u ovim službama, odnosno obezbijeđen je isti princip obračuna plata kao što je utvrđeno zakonima o platama u organima javne uprave Srpske.

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Jasmin Komić rekao je tada da bi koeficijent za obračun plata trebalo da iznosi od 4,05 do 20,25, koliko bi pripadalo prvoj platnoj grupi, odnosno direktorima.

Na istoj sjednici usvojene su i izmjene i dopune Zakona o platama zaposlenih u organima uprave Republike Srpske, kojim se umanjuju koeficijenti za obračun plata za 10 odsto.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić istakla je tada da će smanjenje koeficijenata za obračun plata u organima uprave stvoriti pretpostavke za nesmetano funkcionisanje i isplatu plata.

(Vijesti.ba/Srna)