Sarajevo 0.7 °C Utorak 01.12.


17.04.2013. / 12:24h BiH - Radovan Karadžić

Srbi su, da su htjeli, mogli ''satrati'' bosanske muslimane i Hrvate!

Srbi su, da su htjeli, mogli ''satrati'' bosanske muslimane i Hrvate!
SARAJEVO - Tokom današnje žalbene rasprave u Haškom sudu (ICTY) koja se održava povodom prošlogodišnjeg oslobađanja bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića optužbi za genocid u sedam bosanskohercegovačkih općina, Peter ...

... Robinson, pravni savjetnik bivšeg vođe bosanskih Srba, kazao je da je namjera bosanskih Srba bila raseljavanje Bošnjaka i Hrvata, a ne njihovo uništenje, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

“Namjera je bila da dođe do raseljavanja, a ne do uništenja bosanskih muslimana i Hrvata. Stoga tražimo da Haški sud pažljivo razmotri ovaj slučaj i utvrdi da li zaista postoje dovoljni dokazi kako bi se utvrdio čin genocida. Nema dovoljno dokaza da su djela počinjena u tim općinama počinjena sa namjerom da se stanovništvo uništi u potpunosti”, rekao je Robinson.

Napomenuo je da je moguće da postoje određeni dokazi, istakavši da oni ne omogućavaju da bude izrečena osuđujuća presuda.

“Bosanski muslimani su odvođeni u logore gdje su bili zatočeni, ali je većina razmijenjena. Bosanski Srbi mogli su da ih bukvalno ''satru'', ali su ih pustili na slobodu! Zato nema dokaza da se to može okarakterizirati kao čin genocida. Da su Karadžić i Mladić željeli da unište bosanske muslimane, kako bi im onda dozvolili da se spase? Sjetite se da je ubijeno manje od dva posto bosanskog stanovništva. Ne samo da su ih pustili na slobodu, nego su se pobrinuli i za njihov prijevoz”, kazao je Robinson, prenio je novinar agencije Anadolija.

Eventualni dokazi za genocid u sedam općina u Bosni i Hercegovini, odnosno u općinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik, dodao je Robinson, moraju da budu na takvom nivou da uvjere Haški sud da je genocid zaista i počinjen.

Haški tribunal odbio je 28. juna prošle godine zahtjev Karadžića da bude oslobođen na polovini suđenja, utvrdivši da su tužioci izveli dovoljno dokaza protiv njega po 10 tačaka optužnice, uključujući i one za genocid u Srebrenici, ali ga je oslobodilo tačke optužnice za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u drugih sedam općina u BiH.

Prema jednoj od tačaka optužnice protiv Karadžića u Hagu, snage bosanskih Srba su u općinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik pokušale da Bošnjake i Hrvate ''unište u potpunosti ili djelomično kao etničke grupe''.

U četiri žalbena osnova, Haško tužilaštvo tvrdi da bi ''svako razumno vijeće moglo da zaključi da je u Bratuncu, Foči, Ključu, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku počinjen genocid'', kao i da su ''Karadžić i drugi učesnici udruženog zločinačkog poduhvata dijelili specifičnu namjeru čiji je cilj bilo fizičko uništenje bosanskih muslimana''.


(Vijesti.ba/AA)