Sarajevo -4.1 °C Petak 27.11.


06.03.2013. / 22:59h BiH - Tragičan kraj komandanta bihaćkog HVO: Smaknut naočigled Atifa Dudakovića

Tragičan kraj komandanta bihaćkog HVO: Smaknut naočigled Atifa Dudakovića

Tragičan kraj komandanta bihaćkog HVO: Smaknut naočigled Atifa Dudakovića
BIHAĆ - Osamnaest godina nakon ubistva ratnog komandanta HVO-a u Bihaću Vlade Šantića, zajednički istražni tim inspektora Federalne uprave policije (FUP) i MUP-a Unsko-sanskog kantona ponovno je otvorio istragu o misterioznom nestanku hrvatskog generala ...

...  kojem se u noći između 8. i 9. marta 1995. izgubio svaki trag.

Posljednji je put Vlado Šantić viđen živ u hotelu Sedra kod Bihaća, na proslavi Dana žena, odakle su ga odveli pripadnici Vojne policije 502. brigade Petog korpusa Armije BiH.

Iako je Šantić iz hotela izveden naočigled tridesetak svjedoka, među kojima su bili bivši komandant Petog korpusa Atif Dudaković i njegovi najbliži saradnici Hamdija Abdić Tigar, Aleksandar Mrenica, Bećir Sirovina i Mirsad Sejdić sa svojim pratiljama, niko od prisutnih gostiju, krajiške vojne elite, kasnije nije znao, ili nije htio otkriti gdje je završio njihov ratni saborac.

Tijelo komananta bihaćkog HVO-a, i pored brojnih potraga, ni do danas nije pronađeno.

Kako Slobodna Bosna doznaje iz izvora bliskih federalnom MUP-u, nakon što je u jesen prošle godine reaktivirana istraga o likvidaciji Cvijana Radića iz Bihaća (ubijen krajem januara '97.), inspektore koji su bili angažovani na rasvjetljavanju tog zločina kontaktirao je tajanstveni svjedok, nudeći informacije o ubistvu Vlade Šantića.

Navodno je svjedok bio spreman otkriti mjesto na kojem je nesretni Šantić zakopan, ali i imena njegovih ubica, no problemi su nastali kada je zauzvrat tražio novčanu nagradu. Federalni su policajci tada, na temelju prikupljenih saznanja, napisali službenu zabilješku koja je odmah proslijeđena Tužiteljstvu BiH.

U međuvremenu su došli i do drugih svjedoka koji su, istina u strogoj konspiraciji, dali dragocjene informacije o smaknutom generalu i događajima koji su prethodili njegovom tragičnom kraju.


(Vijesti.ba/Nezavisne)