Sarajevo 5.5 °C Utorak 01.12.


08.02.2013. / 10:28h Ljepota i Zdravlje - Ilustracija

Namirnice koje najviše debljaju

Namirnice koje najviše debljaju
Istraživanje o prehrambenim navikama koje je sprovedeno na Harvardu, a trajalo je 20 godina, pokazalo je koje namirnice najviše utiču na oscilacije u tjelesnoj težini

Puter
Mliječni proizvodi poput putera i sireva imaju veliki uticaj na povećanje kilaže. Naravno, u ovu grupu ne spadaju svi mliječni proizvodi, pa je tako navedeno da osobe koje redovno uzimaju jogurt održavaju istu kilažu godinama.
 
Kupovni sokovi
Iako proizvođači često tvrde da su njihovi sokovi sto posto prirodni, zdravi i svježi, u njima se krije mnogo sakrivenih šećera. Bolje popijte sok od cijeđenog voća nego sok iz ambalaže.
 
Pržene namirnice
Pržena hrana najviše utiče na povećanje tjelesne mase.
 
Slatkiši
Torte, kolači, čokolade, sladoled možda poboljšavaju raspoloženje, ali ako ih konzumirate svakodnevno, na duge staze, sigurno ćete se ugojiti. Tajna je u umjerenosti.
 
Krompir
Bez obzira kako je pripremljen - pržen ili kuhan, značajno povećava kilažu poslije dužeg konzumiranja.
 
Hrana u konzervi
Pašteta, mesni odrezak i druga hrana iz konzerve se brzo i lako sprema, ali bolje je da je ne jedete često jer je puna konzervansa, a i kilogrami se povećavaju.
 
Gazirani sokovi
Gazirani sokovi debljaju više i od običnih sokova.
 
Pomfrit
Ako ste obožavatelj prženih krompirića obratite pažnju na podatak da oni koji jedu pomfrit često, za četiri godine dobiju tri kilograma viška.

 

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak