Sarajevo 2.4 °C Ponedjeljak 30.11.


14.01.2013. / 12:04h BiH - Nova mapa

Šokantna karta: Evo kako Rusi zamišljaju Evropu 2035.

Šokantna karta: Evo kako Rusi zamišljaju Evropu 2035.
BEOGRAD - Ruski eksperti su, na osnovu dokumenata američke Centralne obavještajne agencije, ruske obavještajne službe i još nekoliko izvora, načinili kartu Evrope 2035. godine, prema kojoj će nestati BiH i Bjelorusija, dok će biti formirana velika Albanija.

Na osnovu analiza ekspertskih grupa, na čijem čelu se nalaze Zbignjev Bžežinski i Samjuel Hantington, ruski stručnjaci su ocijenili da će BiH podijeliti Srbija i Hrvatska, dok sa jačanjem islamskog faktora, posebno u Francuskoj, postoji mogućnost da se u Evropi pojavi lobi za ukidanje državnosti BiH.
 
"Teritorija BiH može biti podijeljena između Srbije i Hrvatske, što je slučaj kada Beograd i Zagreb, ipak, mogu da nađu zajednički jezik", ocjenjuju ruski stručnjaci.
 
Kao kompromis za Tursku, doći će do političkog ujedinjenja Albanije, koja osim pripajanja Kosova može da dobije i zapadne dijelove Makedonije, što je više nego vjerovatno, ako se uzme u obzir da stanovništvo te zemlje 30 odsto čine Albanci, prenose ruski sajtovi pisanje lista "Ekspres".
 
Svoje geografske granice može značajno da proširi Mađarska, koja u povoljnoj političkoj konjukturi može da povrati dio rumunske Transilvanije, kao i Sjeverni Banat u Vojvodini u Srbiji.
 
Za gubitak Transilvanije, Rumunija može da dobije ne samo Moldaviju, bez Pridnjestrovlja, koje će pripasti Rusiji, nego i teritoriju južnog dijela Odeske oblasti.
 
Bjelorusija će nestati i postaće dio Rusije, kao i dijelovi baltičkih država i Ukrajine.
 
Tužna sudbina, ocjenjuju eksperti, čeka Poljsku, koja može da izgubi etničke njemačke rejone Pomeraniju i Šleziju, a ako se dogovore Moskva i Berlin može da izgubi i svoje sjeveroistočne regione, pri čemu bi Rusija ustupila Nijemcima Kaliljingradsku oblast.
 
Ukrajina bi mogla od Poljske da uzme dio teritorije Podkarpatske i Ljibljinske oblasti.
 
Serija velikih teritorijalnih promjena počeće u Britaniji, gdje će Škotska već ove 2013. godine proglasiti nezavisnost na referendumu, što će predstavljati inicijalnu kapislu za ujedinjenje Irske.
 
Ozbiljne promjene slijede u Španiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji, pa će Katalonci i Baski proglasiti nezavisnost od Španije, što će imati posljedice i u susjednoj Francuskoj, gdje će početi "raspad multikulturalizma".
 
Na jugu Francuske će nastati islamska država, a oblast Loren će se priključiti Njemačkoj.
 
Raspašće se i Belgija, a Flamanci će se priključiti Holandiji, dok će se Italija raspasti na bogati sjever i siromašni jug, a Sardinija i Sicilija će proglasiti nezavisnost.
 
Velike promjene se očekuju i na Kavkazu, jer se smatra da Rusija neće moći da zadrži Čečeniju i Dagestan.
 
Kao zaključak, ruski eksperti ističu da ne treba ozbiljno shvatati ovakve teritorijalne promjene, do kojih može doći samo ako se podudari veliki broj faktora, u prvom redu socijalno-politička nestabilnost u Evropi.
 
Međutim, vjerovatnoća da će se 2035. godine politička karta Evrope približiti ovom obrascu, postoji i to treba u najmanju ruku primiti k znanju.

 

(Srna)