Sarajevo 0 °C Nedjelja 29.11.


14.11.2012. / 00:02h Komentari - Odsjek za turski jezik i književnost

Odsjek za turski jezik i književnost

Odsjek za turski jezik i književnost
Na Fakultetu humanističkih nauka mostarskog Univerziteta "Džemal Bijedić" danas je svečano otvoren Odsjek za turski jezik i književnost. Odsjek za turski jezik i književnost (turkologija) otvoren je u suradnji mostarskoga Fakulteta humanističkih nauka i Turskog kulturnog centra "Yunus Emre" iz Sarajeva, pokretača projekta.

Institut "Yunus Emre" je preuzeo i obvezu da u okviru potpisanog sporazuma sa Univerzitetom osigura nastavnički kadar.

Osigurane stipendije

Zamjenik direktora Instituta "Yunus Emre" Nuri Turkyilmaz rekao je kako će svim studentima turkologije biti omogućena sredstva, odnosno materijal za nastavu.

- Institut "Yunus Emre" radi na tome da obrazuje studente turkologije, da im omogući školska sredstva i materijal za nastavu te sve što je potrebno za njihovu buduću karijeru. Također, univerzitetima s kojima se potpiše sporazum Institut "Yunus Emre" obezbjeđuje nastavnički kadar. Studentima koji pokažu najveći uspjeh osigurat ćemo i stipendije, a bit će im omogućeno da pohađaju ljetnu školu turskog jezika. Otvorili smo, također, i biblioteku koja ima više od 1.100 knjiga, izjavio je Turkyilaz.

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije Zlatko Hadžiomerović rekao je kako je iznimno zadovoljan što je na mostarskom Univerzitetu otvoren Odsjek za turkologiju.

- Naši prijatelji iz Centra "Yunus Emre" su spremni za sve vidove saradnje, bez ikakvih obaveza u financijskom pogledu i nadam se da će ta saradnja biti još više unaprijeđena, rekao je Hadžiomerović.

Dekan Fakulteta humanističkih nauka Adnan Velagić je, pak, izjavio kako otvaranje Odsjeka turkologije ima veliki značaj za Univerzitet "Džemal Bijedić", Mostar, ali i cijelu regiju.

Upisano 20 studenata

- Ovaj odsjek je nastao kao plod višemjesečnih dogovora između predstavnika našeg fakulteta i institucije "Yunus Emre". U ovoj akademskoj godini upisano je 20 studenta i mi ćemo, ako Bog da, za četiri godine dobiti profesore turskog jezika i književnosti koji će nadopuniti nedostatak ovakvih kadrova u osnovnim i srednjim školama, rekao je Velagić.

Svečanosti su nazočili brojni uzvanici iz političkog, kulturnog i vjerskog života Mostara, među kojima muftija Seid ef. Smajkić, predsjednik Gradskog vijeća Murat Ćorić te turski konzul Tolga Bermek.


(Vijesti.ba/Oslobođenje)

Podijeli ovaj članak