Sarajevo -1 °C Subota 28.11.


24.10.2012. / 16:22h BiH - Nebojša Radmanović / vijesti.ba

Lagumdžija je umislio da je glavni u BiH i da može raditi šta hoće

Lagumdžija  je umislio da je glavni u BiH i da može raditi šta hoće
SNSD je privremeno odustao od rasprave o smeni ministra inostranih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, ali ne i od inicijative za njegovu smjenu, jer i dalje smatramo da je on prekršio Ustav BiH, a da svako ko to učini mora da snosi posljedice - ističe predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a Nebojša Radmanović.

"Posebne okolnosti bile su juče i prekjuče na sjednicama domova u parlamentu BiH i o tome je jasno govorio zamjenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Milorad Živković. Činjenica je da u ovom momentu nemamo zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma, dva ministra i zamjenika u Savjetu ministara, i to jeste krupni krizni problem koji se hitno mora rješavati", izjavio je Radmanović.

Prema njegovom mišljenju, izlazak iz političke krize u BiH jedino je moguć ako politički lideri ovo pitanje hitno riješe na institucionalan način.

"BiH već dve godine ima problem funkcionisanja vlasti, odnosno Savjeta ministara i drugih institucija. Jasno je da ti problemi nastaju naglim jačanjem SDP-a koji je umislio da je glavni u BiH i da može raditi šta hoće", konstatovao je Radmanović.

On ističe da ne bi trebalo zaboraviti da Zlatko Lagumdžija i SDP BiH ne bi mogli da naprave sve ove probleme da im nije pomogao visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, takođe kršeći Ustav BiH.

"Čini mi se da je u ovim našim raspravama zaboravljeno da je upravo Inzko bio ključni igrač koji je napravio sve ove probleme, posebno u Federaciji BiH. Trenutno je politička kriza u BiH `u špicu`, u svom maksimumu, i može se rješavati samo strpljivim dogovorom lidera političkih partija i to šest, a ne sedam ili osam", naveo je predsjednik IO SNSD i pojasnio:

"Zašto šest, a ne više? Zato što šest lidera političkih partija koji, jasno je, ne mogu u potpunosti da funkcionišu između sebe, moraju makar zajedničkim sastankom da izađu iz zajedničke matematičke koalicije na nivou BiH".

Radmanović smatra da se ne može desiti da "svako od lidera povede još jednog eventualnog koalicionog partnera pa da odjednom postane sedmorka, osmorka ili ko zna šta".

"Mislim da koalicija na nivou BiH još nije promijenjena. Tačno je da je uzdrmana i da jedan dan izgleda da su jedni u toj koaliciji, a drugi dan da su neki drugi. Ali, to još sve nije gotovo", kategoričan je Radmanović.

On je odbacio optužbe i spekulacije da između SNSD-a i SDP-a, odnosno između njihovih lidera Milorada Dodika i Zlatka Lagumdžije postoji "tajni dogovor od 21 tačke".

(Srna)