Sarajevo -4.1 °C Petak 27.11.


14.10.2012. / 22:45h BiH - Foča

Otvorena fabrika za preradu voća u Foči

Otvorena fabrika za preradu voća u Foči
FOČA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je danas u Foči prvu Fabriku za preradu voća "Boletus Republike Srpske" koja zapošljava 14 radnika na proizvodnji džemova, marmelada i domaće rakije.

Dodik je istakao da je ovo jedan od načina da se identifikuju svi načini za otvaranje novih radnih mjesta, da bi se zapošljavalo stanovništvo.
 
"Prioritet nam je da u svakoj opštini omogućimo zapošljavanje po jednog člana iz svake porodice. To je cilj kojem ćemo se posvetiti u narednom periodu", naglasio je Dodik.
 
Direktor Fabrike Miro Vrećo naglasio je da je pogon opremljen po evropskim standardima, te da je u planu zapošljavanje još sedam radnika.
 
Prema njegovim riječima, Fabrika otkupljuje robu od 300 kooperanata iz Foče i ostalih opština gornjeg Podrinja, kao i Hercegovine, srednje Bosne, Polimlja i čačanskog kraja iz Srbije.
 
"Počeli smo sa proizvodnjom džemova, marmelada i filova za pekarstvo. Imamo i proizvodnu liniju domaće rakije od drenjka, kruške, šljive, jabuke, kajsije i šljive", naveo je Vrećo.
 
Svečanosti otvaranja Fabrike u Foči prisustvovala je i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Željka Cvijanović.
 
"Boletus Republike Srpske" ima i pogon za sušenje voća u Rudom, a planira i proširenje proizvodnih kapaciteta na fabriku za proizvodnju sokova.

 

(vijesti.ba/Srna)