Sarajevo 10 °C Utorak 01.12.


07.10.2012. / 20:35h Izbori 2012 - Izlaznost 56,36 posto: SDA osvojila 38 načelničkih pozicija, SNSD izgubio 26 načelnika

Izlaznost 56,36 posto: SDA osvojila 38 načelničkih pozicija, SNSD izgubio 26 načelnika

Izlaznost 56,36 posto: SDA osvojila 38 načelničkih pozicija, SNSD izgubio 26 načelnika
SARAJEVO - "Kada je u pitanju izlaznost na redovnim biračkim mjestima 56,36 posto glasača izašlo je na izbore na nivou BiH. U FBiH izlaznost je 54,79, u RS 59,18, a u Brčkom 51,57 posto", saopćio je predsjednik CIK-a Branko Petrić.

Na području općine Bihać u trci za načelnika, u kojoj su učestvovala četiri kandidata, pobjedu je odnio Emdžad Galijašević iz Stranke demokratske akcije (SDA).  U Izbornom štabu OO SDA Bihać slavilo se, a Galijašević je novinarima kazao da je danas pobjedio slobodni i demokratski Bihać, te slobodni i demokratski ljudi. "Od ove noći, Bihać ide drugim putem sa mnom i sa ljudima, koji će raditi sa mnom", istakao je on.

PRELIMINARNE NEZVANIČNE REZULTATE IZBORA 2012 POGLEDAJTE NA STRANICI CIK-A BIH

***

"SDA je ponovo najjača politička stranka u BiH. Osvojili smo najviše načelničkih glasova i najviše vijećničkih mjesta. Ponovo smo prvi", kazao je Sulejman Tihić, predsjednik SDA u večerašnjem obraćanju javnosti, koji je dodao da je ova stranka osvojila 38 načelničkih pozicija, i to 36 u FBiH i dvije u RS-u.

***

Marko Pavić, kandidat Demokratskog narodnog saveza (DNS) ostaje i dalje na funkciji gradonačelnika Prijedora.

***

Socijaldemokratska partija BiH iz ovih izbora izlazi s tri načelnika više u odnosu na 2008., potvrdio je na konferenciji za novinare predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

***

Ćamil Duraković, nezavisni kandidat za načelnika općine Srebrenica je oko 21 sat i 30 minuta proglasio izbornu pobjedu, istakavši da ima 400 glasova više od Vesne Kočević, kandidata Koalicije za Republiku Srpsku. 
 
Međutim, po riječima Nermina Alivukovića, predsjednika općinske iokalne komisije, prema do sada obrađenim glasačkim materijalima Vesna Kočević ima oko 500 glasova više od Durakovića.  

***

Možemo biti vrlo zadovoljni ostvarenim rezultatima, pogotovo ako se oni uporede s rezultatima nekih stranaka koje su uložile daleko više sredstava u kampanju od nas, izjavio je za Fenu predsjednik Socijaldemokratske unije (SDU) BiH Nermin Pećanac.

***

Kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banje Luke Slobodan Gavranović večeras je, na osnovu dosad obrađenih rezultata lokalnih izbora, proglasio svoju pobjedu. 
 
- Banja Luka je ponovo podržala SNSD i Banja Luka najbolje zna, rekao je Gavranović i dodao, da iako treba sačekati da se prebroje svi glasački listići, očekuje i da SNSD dobije ako ne veći, onda isti broj i odborničnih mjesta u gradskom parlamentu. 
 
***

Marin Ivanišević: SDP je osvojio 11 načelničkih mjesta

***

Prema posljednjim, preliminarnim i nepotpunim informacijama u vodstvu u utrci za načelnika općine Jablanica trenutno je kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) Salem Dedić.

***

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić izjavio je večeras da će ta stranka biti u vlasti u 38 do 40 općina u Republici Srpskoj. 
 
- Od toga broja SDS će imati načelnike u 36 općina, uz par općina u kojima je pobijedio SDS, ali nisu prebrojani glasovi mobilnih timova i glasački listići iz inostarstva, kao što je Rogatica, rekao je Bosić na pres-konferenciji. 
 
Prije četiri godine SDS je imala vlast u 17 općina, zbog čega je Bosić izvukao zaključak da su napravili ogroman pomak na današnjim izborima. 
 
- Smatramo da je to plod ne samo politike SDS-a, već i opće klime u RS. Ovakav rezultat je reakcija glasača u RS na aktuelnu siatuaciju i politiku koju vodi vlast u RS, rekao je lider SDS-a.

***

Kandidat koalicije "Zajedno za Trebinje" Slavko Vučurević proglasio je večeras pobjedu u tom gradu, nad dosadšnjim gradonačelnikom i ponovinim kandidatom SNSD-a Dobroslavom Ćukom.

***

Načelnik Općine Zenica i u naredne četiri godine ostat će Husejin Smajlović, kandidat SDA.

***

Nezavisni kandidat i aktuelni načelnik Bugojna Hasan Ajkunić objavio je izbornu pobjedu.

***

Čelnici Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine okupljeni u štabu ove stranke posjeduju preliminarne informacije prema kojima njihovi kandidati za načelnika općina Ilidža i Jablanica vode u izbornoj utrci na lokalnim izborima.

***

Generalni sekretar SDS-a Dragan Ćuzulan proglasio je večeras izbornu pobjedu SDS-a na lokalnim izborima u RS.
On je potvrdio da je ova stranka samostalno ili u koaliciji osvojila čelne pozicije u 34 opštine Republike Srpske. Podsjetimo da je SDS u poređenju sa rezultatima izbora 2008. godine osvojio 17 načelničkih pozicija više, što je 100 postotna pobjeda ove stranke.

Miroslav Milovanović, kandidat SNSD-a za gradonačelnika Bijeljine večeras je priznao poraz i na konferenciji za novinare čestitao novom-starom gradonačelnika Mići Mićiću iz SDS-a.

Socijaldemokratska unija BiH (SDUBiH) je, prema nepotpunim podacima, osvojila načelničku poziciju u općini Kladanj.

***

Na osnovu nezvaničnih rezultata, u Tešnju je SDA odnijela ubjedljivu pobjedu, izjavio je Feni potpredsjednik ove stranke Šemsudin Mehmedović.

***

 Prema prvim preliminarnim rezultatima za načelnika Opštine Foča pobjedio je kandidat Koalicije SNSD-SDS   Radisav Mašić.

***

Portal Vijesti.ba saznaje da su kandidati SDA za načelnike osvojili 7 načelničkih mjesta od 9 u sarajevskim općinama, dakle sve osim općina Stari Grad, gdje vodi kandidat SBB-a i općini Centar, gdje vodi SDP-ov kandidat.

Damir Mašić iz SDP-a BiH u izjavi za TV1 je kazao kako je ova stranka osvojila načelnička mjesta u Gradačcu, Srebrenicu, Ključu, Bosanskoj Krupi, Tuzli i Prači, kao i Doboj Jugu.

Iz SBB BiH kažu da su njihova načelnička mjesta u općinama Goražde i Stari Grad Sarajevo.

 SDA VODI U BRATUNCU
 
"Kandidat SDA u prednosti je u izbornoj trci za načelnika u Bratuncu", izjavio je večeras šef izbornog štaba te stranke Sanjin Halimović pozivajući se na dosadašnje nezvanične informacije koje su pristigle dva sata nakon zatvaranja birališta na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini.
 
Načelnički kandidati SDA u prednosti su za sad i u Bihaću, općini Novi Grad u Sarajevu, Kaknju, Olovu, Zenici, Sanskom Mostu, Jajcu, Varešu, Visokom, Vogošći, Jablanici, Konjicu, Fojnici i na Ilidži, kazao je Halimović.
 
Kao zanimljivost je spomenuo da u nekim općinama u kojima je načelničku poziciju imala Socijaldemokratska partija, kandidati SDA preuzimaju vodstvo kao što su općine Novi Grad, Bihać i druge.
 
Halimović je takođe kazao da je Ćamil Duraković nezavisni kandidat, u prednosti u izbornoj trci za načelnika općine Srebrenica.

***

Kandidat koalicije "Zajedno za Banja Luku" za gradonačelnika tog grada Dragan Čavić izjavio je večeras da kandidat SNSD za gradonačelnika Slobodan Gavranović ima oko stotinu glasova prednosti u odnosu na njega. 

****

 Najviše glasova na lokalnim izborima za načelnika Općine u Kozarskoj Dubici dobio je kandidat koalicije "Za našu Kozarsku Dubicu" Mile Zlojutro i to 7.445 glasova, preliminarni su rezultati Općinske izborne komisije.

***

Jasmin Imamović osvojio je još jedan mandat na poziciji načelnika općine Tuzla.

****

Nakon otprilike 70 posto prebrojanih glasačkih listića, u utrci za načelnika Visokog kandidatkinja SDA Amra Babić sakupila je 5.000 glasova, tako da se slobodno može proglasiti novom načelnicom općine Visoko.

****

Kako javlja TV1, kandidat za načelnika općine Sanski Most SDA Mustafa Avdagić pobijedio je u ovom gradu. Ćamil Duraković nezavisni kandidat, u Srebrenici vodi sa 300 glasova prednosti u odnosu na svoje protukandidate. Kako su za portal Vijesti.ba potvrdili iz inicijative "Glasaću za Srebrenicu", sasvim je izvjesna pobjeda Ćamila Durakovića u općini Srebrenica.

Prema informacijama sa terena kandidati SDP-a doživjeli su poraz na nivou cijelog ZDK-a.

Prema nezvaničnim informacijama SDA u Kantonu Sarajevo vodi u općinama Novo Sarajevo, Novi Grad, Vogošća.
 
Emdžad Galijašević, kandidat za načelnika Bihaća,  ima prednost od 30 % u odnosu na protukandidate iz SDP-a i SBB-a.
 
Iz SBB-a tvrde da vode u utrci za načelnike općina Goražde i Stari Grad Sarajevo. Riječ je o aktuelnim načelnicima Muhamedu Ramoviću i Ibrahimu Hadžibajriću.
 
U Republici Srpskoj je sljedeće stanje:
 
- SDS vodi u Bijeljini, Sokocu, Loparama.
 
- Dragan Čavić, kandidat DP za gradonačelnika Banje Luke, ima neznatnu prednost u odnosu na SNSD-ovog kandidata Slobodana Gavranovića.

 

SNSD očekuje pobjedu u Banjoj Luci

Šef Izbornog štaba SNSD-a u Banjoj Luci Zoran Novaković uvjeren je da će njihov kandidat za gradonačelnika Slobodan Gavranović pobijediti te da, po podacima s kojima raspolažu, ubjedljivo vodi.

- Očekujemo ubjedljivu pobjedu rekao je Novaković večeras u obraćanju novinarima.

Kandidati SDA za sad vode i u izbornoj trci za načelnike u Zenici i Kaknju.
 
U Općini Živinice za sad je u prednosti načelnički kandidat SDP BiH kao i u sarajevskoj općini Centar.

 

Zenica: SDA tvrdi da je njen kandidat Husejin Smajlović pobjednik

Predsjednik Izbornog štaba SDA Zenica Jusuf Duraković izjavio je kako je prema do sada obrađenim podacima i uzorku od oko 30.000 birača, kandidat ove stranke za načelnika Općine Zenica, Husejin Smajlović osvojio više od 65 posto glasova.
 
- Husejin Smajlović će i u naredne četiri godine biti načelnik Općine Zenica. Slična je situacija i kada je u pitanju Općinsko vijeće Zenica. SDA će imati većinu u Vijeću, odnosno najmanje 16 vijećničkih mjesta, izjavio je Jusuf Duraković, predsjednik Izbornog štaba OOSDA Zenica.

Pokret za Gradišku" proglasio pobjedu Zorana Latinovića

Na osnovu 50 posto prebrojanih glasačkih listića u trci za načelnika općine Gradiška ubjedljivo vodi kandidat koalicije osam stranaka "Pokreta za Gradišku".

- Zoran Latinović je porazio kandidata SNSD-a na više od 90 posto biračkih mjesta u Lijevče polju, dosadašnjem bastionu ove stranke, dok u gradu ubjedljivo vodi, navode u saopćenju ove koalicije.

Obzirom da je prednost, kako dodaju, koju ima Latinović ogromna i ne može bitnije biti mijenjana do kraja prebrojavanja glasova, SDS i Koalicija "Pokret za Gradišku" proglašava pobjedu svog kandidata za načelnika općine Gradiška, Zorana Latinovića.

Iz ove koalicije su večeras naveli i da je indikativno da je u nekim gradiškim selima večeras nestalo struje, i to u vrijeme dok se broje glasački listići.

Koaliciju "Pokret za Gradišku" čine tri parlamentarne, među kojima SDS i PDP, te pet neparlamentarnih stranaka.

Kandidat SNSD-a za načelnika u ovoj općini bio je Nikola Kragulj.

 

SULJAGIĆ ZA TV1: PRAVAC BRATUNAC!

  „Ćamil Duraković je novi načelnik općine Srebrenica. Zahvaljujem svim građanima koji su nam se pridružili u kampanji registracije birača i dali glas za Ćamila Durakovića“, kazao je koordinator Inicijative „Glasaću za Srebrenicu“ Ćamil Durakovića za TV1. Na pitanje TV1 šta dalje, gospodin Suljagić je kazao „Pravac Bratunac!.

 

 

Kandidati SDA novi-stari načelnici Gornjeg Vakufa/Uskoplja i Donjeg Vakufa, Bugojanci glasali za nezavisnog kandidata

Prema nezvaničnim informacijama, građani Gornjeg Vakufa/Uskoplja i Donjeg Vakufa ponovo su ukazali povjerenje aktuelnim načelnicima Seadu Čauševiću i Husi Sušiću, kandidatima Stranke demokratske akcije (SDA).

Bugojnom se večeras pronijela vijest da je nezavisni kandidat na izborima za načelnika ove općine Hasan Ajkunić osvojio najveći broj glasova birača. Međutim, u OIK Bugojno još uvijek nisu potvrdili ovu informaciju.

Ajkunić je sadašnji načelnik Bugojna a njegovi protukandidati su Vildan Hajić (SDA), Osman Džaferović (SDP), Elmir Velić (SBB) i Ante Visković (HDZ).

(vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak