Sarajevo -3.3 °C Nedjelja 29.11.


20.09.2012. / 15:43h Svijet - Bašar el Asad

"Prijatelji Sirije" za pooštravanje sankcija Asadovom režimu

"Prijatelji Sirije" za pooštravanje sankcija Asadovom režimu
DEN HAAG - Diplomate iz 60 država i Arapske lige sastali su se u četvrtak u Den Haagu radi bolje koordinacije i pooštravanja sankcija režimu sirijskog predsjednika Bašara el-Asada. Potrebna nam je energičnija implementacija. Sankcije će jedino imati uticaja ako se sprovedu efikasno.

Na taj način možemo da nešto promijenimo, izjavio je šef holandske diplomatije Uri Rozenthal na otvaranju skupa radne grupe Prijatelja Sirije.
   
On je rekao da pitanje nije da li će Asad otići s vlasti, nego kada će se to desiti.
   
Sastanak je uslijedio pošto su zvaničnici Evropske unije postigli dogovor ovog mjeseca o potrebi pooštravanja sankcija Asadovom režimu.
   
Evropska unija i Arapska liga već su uvele sankcije sirijskom režimu zbog 18-mjesečnog nasilja u toj zemlji, koje podrazumevaju embargo na naftu i oružje kao i zabranu putovanja za Asadovu porodicu i njegove saradnike.
   
Sirijski režim i njegovi trgovinski partneri, međutim, kako je rekao Rozenthal, postojeće sankcije "pokušavaju da zaobiđu".
   
Prema podacima nevladine organizacije Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu, koje nije moguće nezavisno potvrditi, u sukobima u Siriji od početka pobune protiv Asadovog režima u martu prošle godine život je izgubilo više od 27.000 osoba, prenosi Tanjug.


(Vijesti.ba/Fena)