Sarajevo 0 °C Petak 27.11.


15.09.2012. / 16:58h Komentari - Fikret Muslimović / youtube

U BiH doputovalo blizu 200 iranskih "biznismena"

U BiH doputovalo blizu 200 iranskih "biznismena"
Pola godine nakon održavanja „Poslovnog foruma Bosna i Hercegovina - Islamska Republika Iran“ koji je potkraj februara organiziran u Teheranu, jedini konkretan rezultat tog privrednog skupa mogao bi biti otvaranje nove visokoškolske institucije u BiH.

Premda je Poslovni forum organiziran s ciljem predstavljanja ekonomskih potencijala, uspostave intenzivnije bilateralne suradnje i značajnije trgovinske razmjene između dvije države, ne računajući novu veleljepnu rezidenciju iranskog veleposlanika u Sarajevu Gholamreza Yousefija (koja je nedavno kupljena za dva milijuna KM), Islamska Republika Iran je pokrenula samo projekat izgradnje Fakulteta u Ilijašu, koji bi djelovao u sklopu sadašnjeg Perzijsko-bosanskog koledža.

Ranije smo, podsjetimo, pisali da je prošle godine propao pokušaj Iranaca da u BiH otvore podružnicu Mellat banke, koja se zbog financiranja nuklearnog programa nalazi pod sankcijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Europske unije. Iako je iranska banka u BiH trebala biti registrirana pod drugim nazivom- Adriatik banka, navodno zbog nepotpune dokumentacije, nikada nisu dobili dozvolu federalne Agencije za bankarstvo.

Naknadno su, podsjetimo, isti menadžeri koji su bili angažirani oko otvaranja banke, u Sarajevu registrirali firmu Star commercial company čija djelatnost, međutim, nije poznata. Prema najnovijim informacijama, predstavnici iranskog Veleposlanstva u Sarajevu najavljuju osnivanje osiguravajuće kompanije. Tako je, barem za sada, najveća iranska investicija u BiH Naučno-istraživački institut Ibn Sina, preko kojeg pripadnici Iranske revolucionarne garde ostvaruju veze s bošnjačkim intelektualcima, a prije svih umirovljenim generalima Armije BiH.

U tom su smislu česti kontakti nekoć najutjecajnijeg vojnog obavještajca Fikreta Muslimovića s oficirima Iranske revolucionarne garde Hamidom Roughanijem i Sohrabom Jadidijem, koji u iranskoj Ambasadi imaju status „kulturnih radnika“, gotovo pa javna stvar.

Dakako da nije nimalo slučajno i da je upravo Veleposlanstvo Irana najizdašnije financiralo Udruženje za zaštitu tekovina rata u BiH, odnosno udruženje generala Armije BiH u kojem Fikret Muslimović ima glavnu riječ.

I mada je vrijednost iranskih investicija u BiH zanemarljiva, baš kao i vanjskotrgovinska razmjena između dvije države (koja se svodi na uvoz tepiha, pistacija i hurmi), samo u prvih pola godine bh. vlasti su odobrile ulazne vize za čak 200 iranskih biznismena. Problem je, međutim, što većina Iranaca koji su u BiH navodno došli zbog ozbiljnih poslovnih planova s bosanskim privrednicima nije održala nijedan sastanak.

(Slobodna Bosna)

Podijeli ovaj članak