Sarajevo 3 °C Utorak 01.12.


21.08.2012. / 12:13h Komentari - Amra Hadžimuhamedović

Hadžimuhamedović: Informacija o ugroženosti naslijeđa prvi korak u njegovom spašavanju

Hadžimuhamedović: Informacija o ugroženosti naslijeđa prvi korak u njegovom spašavanju
SARAJEVO - Međunarodna organizacija za spomenike, zgrade i lokalitete kulturne baštine ICOMOS, koja djeluje pri UNESCO-u, smatra ključno važnim u ovom času da se svjetska javnost obavijesti o opasnostima kojima je izloženo kulturno naslijeđe u Siriji. Dostupnost informacije o ugroženosti jedan je od početnih koraka ka zaštiti naslijeđa, istaknula je danas za Fenu predsjednica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Amra Hadžimuhamedović.

Ona navodi da je Komisija dobila cirkularno pismo predsjednika ICOMOS-a u kojem obavještava da je naslijeđe u Siriji iznimno ugroženo, te da ICOMOS planira provesti konkretne aktivnosti koje podrazumijevaju misiju utvrđivanja činjeničnog stanja naslijeđa u toj zemlji, a potom i organizirati spasilačke misije za ugroženo naslijeđe.
 
"Međutim, svaki put takve misije podrazumijevaju prethodno usaglašavanje s onima koji su odgovorni za sigurnost. Još uvijek nemamo nikakve podatke u vezi s tim da li je u Siriji moguće izvršiti jednu takvu misiju. Za sada su i aktivnosti Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika zaustavljene na tome. Kada je riječ o spasilačkim misijama, predstavnike zemalja koje bi učestvovale u njima bira sekretarijat međunarodnog ICOMOS-a", kazala je ona.
 
Hadžimuhamedović podcrtava kako Komisija stalno ističe da kulturno naslijeđe ima univerzalnu vrijednost, te da postoji odgovornost cijelog svijeta za svako dobro, bilo gdje da se ono nalazi. Takvi su stavovi prvenstveno bazirani na iskustvu o sudbini bh. naslijeđa na prelazu iz 20. u 21. stoljeće.
 
"U BiH smo trenutno opterećeni strašnim problemima vezanim za nerazumijevanje značenja naslijeđa za opstanak BiH i to nerazumijevanje je vrlo često prisutno među onima koji su izravno odgovorni za njegovu zaštitu. Zato je naša primarna zadaća i strateški cilj spašavanje generalno ugroženog bh. naslijeđa", zaključila je ona.  
 
UNESCO i ICOMOS nedavno su izrazili strahovanje zbog kulturnog naslijeđa koje je ugroženo nemirima u Sirji, kao i ilegalnom trgovinom umjetninama.

 

(vijesti.ba/fena)

Podijeli ovaj članak