Sarajevo 1 °C Subota 28.11.


21.08.2012. / 10:11h BiH - Veliki požari u Trebinju i Bratuncu, gori i u Gacku i u blizini jezera Bočac

Veliki požari u Trebinju i Bratuncu, gori i u Gacku i u blizini jezera Bočac

Veliki požari u Trebinju i Bratuncu, gori i u Gacku i u blizini jezera Bočac
BRATUNAC - Požari u nekoliko općina u Hercegovini ne jenjavaju, a i danas se gasi vatra u naselju Slapašnica u Bratuncu, gdje je proglašeno stanje prirodne nesreće. Načelnik Odjeljenja za informisanje u Upravi civilne zaštite RS-a Dragan Štark potvrdio je da u Trebinju vatra nije ugašena u rejonu Trebinjskih brda. Jutros se približava kućama na području naselja Šiškovići i Vukov Do i veoma se teško gasi zbog nepristupačnog terena.

„Požar koji je jučer bio aktivan na lokalitetu Marića Međine, Kočeva i Tvrdiš je ugašen, ali se proširio na područje Trebinjskih brda“, pojasnio je Štark.
 
Pod vatrom je nisko rastinje, te visoka šuma.
 
Na području općine Bratunac, požar u mjestu Slapašnica gori jačim intenzitetom i uslijed vjetra i visoke temperature vatra se širi, a akciju gašenja otežava i nepristupačan teren.
 
Jučer je u toj općini proglašeno stanje prirodne nesreće u naseljima ugroženim požarima.
 
Vatrogasci u Bratuncu, oko 50 mještana te radnici tamošnjeg šumskog gazdinstava čine sve da se vatra stavi pod kontrolu.
 
Štark je potvrdio da je aktivan i požar većeg intenziteta na području općine Kneževo, u blizini jezera Bočac, ali je tokom protekle noći spriječeno njegovo širenje na visoku šumu.
 
Trenutno gori trava i nisoko rastinje.
 
Požar u rejonu Kotezi - Ržani Do u Ljubinju je pod kontrolom, dok se jučer poslijepodne i večernjim satima aktivirao požar u općini Gacko, na lokalitetu na vrhu planine Bjelasnice.
 
Gori šuma i nisko rastinje i akcija gašenja vatre u u toku.
 
U općini Bileća ugašen je požar na lokalitetu Meka Gruda, dok je požar u mjestu Davidovići, Lipnik, Rioca i dalje aktivan.
 
Požar na lokalitetu Plužine i Bežđeđa u Nevesinju je pod kontrolom.

 

(vijesti.ba/Fena)