Sarajevo -3.9 °C Petak 27.11.


20.08.2012. / 01:20h Svijet - Medlin Olbrajt / vijesti.ba

Olbrajtova želi kosovsku poštu i telekomunikacije

Olbrajtova želi kosovsku poštu i telekomunikacije
Bivša državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt, koja je imala ključnu ulogu u administraciji predsjednika Bila Klintona u međunarodnoj diplomatiji za priznanje Kosova 2008. godine, namjerava da posluje u južnoj srpskoj pokrajni, piše hrvatski portal "Biznis".

"Olbrajt kapital menadžment", kompanija koju vodi Olbrajtova, želi da kupi kosovsku poštu i telekomunikacije.

Kosovska vlast prihvatila je zahtjev te kompanije, koja je bila među osam zaintetresovanih preduzeća za privatizaciju PTK-a koja je najprofitabilnija kosovska kompanija od oko milion pretplatnika u mobilnoj i 100.000 u fiksnoj telefoniji, a pruža i usluge interneta.

Prije nešto više od dva mjeseca penzionisani američki general Vesli Klark, koji je bio komandant snaga NATO za vrijeme bombardovanja SRJ, zatražio je od prištinskih vlasti licencu za istraživanje rezervi uglja od kojih bi se proizvodila sintetička nafta.

Prema pisanju lista prištinskog lista na albanskom jeziku "Koha ditore", poslovni i politički krugovi podržali su ulazak Olbrajtove i Klarka na kosovsko tržište, uz ocjenu da će to biti podsticaj za nova strana ulaganja.

Politički krugovi bliski opoziciji na Kosovu, kao i pojedine stranke u Srbiji misle sasvim drugačije i kritiziraju aktuelne vlasti zbog prodaje najprofitabilnije kompanije. Optužbe idu toliko daleko da se izražava sumnja da je sa tim unosnim poslovima "plaćana" kosovska nezavisnost kao i naklonost Kintonove administracije. U tim kritikama, spominjana je i Bosna i Hercegovina u kojoj se očekuje sličan scenario kada su u pitanju profitabilne kompanije u Federaciji BiH.

(Vijesti.ba)