Sarajevo 0.5 °C Srijeda 02.12.


19.08.2012. / 13:11h Svijet - U napadu američkih bespilotnih aviona ubijeno sedam ekstremista

U napadu američkih bespilotnih aviona ubijeno sedam ekstremista

U napadu američkih bespilotnih aviona ubijeno sedam ekstremista
ISLAMABAD - U napadu američkih bespilotnih aviona na dva vozila u blizini afganistanske granice u nedjelju je ubijeno najmanje sedam ekstremista, saopćili su pakistanski obavještajni zvaničnici. Zvaničnici su rekli da se napad dogodio u oblasti Mana u pokrajini Sjeverni Waziristan, ...

... gdje je dominantan Hafiz Gul Bahadur, komandant čije snage često napadaju američke vojnike u Afganistanu, ali nisu rekli da li su njegovi ljudi bili meta napada, prenosi AP.

U jučerašnjem napadu američke bespilotne letjelice, također u Sjevernom Waziristanu, ubijeno je pet saveznika Gula Bahadura.

Pakistan je više puta izražavao oštre proteste Washingtonu zbog napada bespilotnim avionima na njegovoj teritoriji, za koje navodi da ugrožavaju pakistanski suverenitet i podstiču antiameričko rasoploženje stanovništva.

Na američkom udaru u Pakistanu su ekstremisti iz mreže Haqqani, povezane s Al Kaidom, koji se kriju na plemenskom području Sjevernog Waziristana i smatraju se odgovornim za neke od najsmrtonosnijih napada u susjednom Afganistanu.

Washington je više puta zahtijevao od Islamabada da poduzme akciju protiv tih ekstremista, koje su SAD optužile za napad na američku ambasadu u Kabulu.


(Vijesti.ba/Fena)