Sarajevo -3.7 °C Četvrtak 26.11.


19.08.2012. / 00:58h Loš - Finci i Sejdić

Putuj Evropo...

Putuj Evropo...
Po svemu sudeći, nije za očekivati da će bh. političari ispoštovati rokove koji su dogovoreni krajem juna na sastanku u Bruxellesu, a tiču se implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić i Finci protiv BiH“.

Do 31. augusta trebalo bi uputiti prijedlog Parlamentarnoj skupštini BiH za izmjenu Ustava BiH kako bi bio usklađen sa sudskom odlukom u predmetu „Sejdić i Finci protiv BiH“.
 
Privremena parlamentarna komisija za provođenje presude u predmetu „Sejdić i Finci protiv BiH“, koja je formirana u oktobru prošle godine i sastavljena od predstavnika svih parlamentarnih stranaka, razmatrala je prijedloge za izmjene Ustava, ali nije uspjela usaglasiti konkretne amandmane na Ustav BiH koji bi bili upućeni u parlamentarnu proceduru. 
Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović misli da je mala vjerovatnoća, s obzirom na ambijent koji je prisutan u Bosni i Hercegovini, da će se ispoštovati rokovi vezano za implementaciju presude Evropskoga suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić i Finci“.
 
Predsjednik Foruma građana Tuzla Vehid Šehić, koji je kao predstavnik Vijeća nacionalnih manjina prisustvovao sjednicama privremene parlamentarne komisije za provođenje presude „Sejdić i Finci protiv BiH“, kazao je Feni da apsolutno nije optimističan da će do 31. augusta u parlamentarnu proceduru biti upućen prijedlog za provedbu ove presude. 
 
Po njegovim riječima, to će biti još jedan rok postavljen od  predstavnika međunarodne zajednice koji neće biti ispoštovan.

 

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak