Sarajevo 0 °C Nedjelja 29.11.


19.08.2012. / 00:56h Dobar - Baklava

Baklava

Baklava
Neizostavna slastica na bajramskoj sofri svakako je baklava. Bila to sarajevska, visočka, grčka, stambolska, divit ili džandar baklava, ona je obavezna na stolu svake bošnjačke kuće za Bajram. U potrazi za tajnama baklave, ekipa agencije Anadolija (AA) posjetila je Zilhu Šetu, omiljenu tetku Zilhu u narodnoj kuhinji sarajevskog Starog Grada. Ona je u trenutku našeg dolaska spremala baklave za čak 300 porodica.

Baklava je vrsta slatke pite, koja ima poseban značaj od vakta Osmanlija. Oni su na nas ostavili dubok trag u kulturi, a pogotovo u kuhinji. Baklava ima više vrsta, a ona koju mi najviše radimo je naša sarajevska.
 
Baklave se razlikuju po vrsti punjenja i načinu sječenja.
 
Najomiljenije baklave na našim prostorima, su sarajevska, divit i džandar baklava. Jufke koje se prave za džandar baklavu suše se čak 24 sata, a sama baklava puni preprženim orasima, bademima i lješnjacima. Sve se to potom miješa sa slatkim kajmakom i hladnom agdom, a reže se na djelumke dužine 10 do 12 centimetara. 
 
Baklava koju mi sada pravimo je sarajevska baklava. Za jednu veću tepsiju, pored oraha, agde i jufke, potrebno je i malo tirita. Tirit je specifičan dodatak baklavi, a to su mrvice koje se prave od putera i jaja, te sprječavaju da orasi gore .Baklava mora biti lijepo i jednako isječen ,a potrebno ju je peći i preko dva sata.
 
Tetka Zilha kaže U velikoj mjeri je na našim prostorima zaboravljena stambolska baklava. Ona je slična sarajevskoj po punjenju, ali se mota u rolnu. Ono što je čini posebnom je ružino himber šerbe koje se stavlja u agdu i orahe. To je ruža đulbešećerka, a cvjeta u maju“, ističe tetka Zilha, te dodaje da sve bosanske kuće dočekuju Bajram uz baklavu.

 

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak