Sarajevo 10 °C Srijeda 25.11.


18.08.2012. / 19:06h Zanimljivosti - Ilustracija

Lady Gaga na naslovnici ovogodišnjeg izdanja "Voga"

Lady Gaga na naslovnici ovogodišnjeg izdanja "Voga"
Pop pjevačica Lady Gaga biće na naslovnici ovogodišnjeg septembarskog izdanja američkog ''Voga'', koje će biti najveće u istoriji tog časopisa - imaće 916 strana u čast 120. godišnjice magazina.

Septembra 1892, Amerikanac Artur Turnur pokrenuo je magazin ''Vog'', jedan od najpoznatijih modnih časopisa na svijetu. Kad je on umro 1909, izdavač Konde Montroz Nast ubrzao je razvoj tog lista koji je objavljivan kao dvonedeljno izdanje, a ubrzo se pojavio i van granica Sjedinjenih Država.
 
Magazin se prvo probio u Veliku Britaniju 1916. godine, onda u Španiju, a kasnije u Italiju i Francusku 1920. godine, gde je imao veliki uspjeh. Broj publikacija magazina i profit časopisa je značajno porastao pod vođstvom Nasta, a "Vog" je izlazio i tokom Velike depresije i Drugog svjetskog rata.
 
Tokom 1960-tih godina ''Vog'' je pozivao mlade na seksualnu revoluciju fokusirajući se više na savremenu modu i na editorijale praćene otvorenijom raspravom o seksualnosti, prenosi blic.
 
Godine 1973, ''Vog'' je postao mjesečna publikacija, magazin je doživeo promjene - kako stilske tako i u načinu pisanja, a samim tim se promijenila i njegova publika.
 
Trenutna urednica ''Voga'' Ana Vintur koja je na čelu tog magazina od 1988.  Pod njenim vodjstvom, magazin se fokusirao na nov i pristupačniji koncept "mode" za šitu publiku.
 
Vinturova, prepoznatljiva po svojoj bob frizuri i naočarima za sunce koje uvijek nosi u zatvorenim prostorima, postala je poznata širim masama zahvaljujući romanu "Đavo nosi Pradu" koji je napisala njena nekadašnja asistentkinja Loren Vajsberg.
 
Roman koji je objavljen 2003. godine postao je betseler, a po njemu je ubrzo snimljen istoimeni filmu u kome Meril Strip igra glavnu i odgovornu urednicu izmišljenog modnog časopisa doneo joj je nominaciju za Oskara.
 
Tokom 120 godina za magazin ''Vog'' slikale su se mnoge poznate žene kao što su - Andželina Žoli, Skarlet Johanson, Mišel Obama, Sara Džesika Parker, Marion Kotijar, Tina Fej, kao i neke od najpoznatijih svetskih modela Adrijana Lima, Žizel Bundšen, Sindi Kraford, Naomi Kembel, Klaudija Šifer...
 
Samo pet muškaraca se slikalo za naslovnu stranu ovog popularnog časopisa - Ričard Gir sa Sindi Kraford, Džordž Kluni sa Žizel Budšen, Lebron Džejms sa Žizel Budšen i Rajan Lohti sa Houp Solo i Serenom VIlijams.
 
Ovogodišnje septembarsko izdanje američkog izdanja magazina ''Vog'', koje je generalno i najvažnije jer pruža odličan presjek modnih trendova za narednih godinu dana, biće najveće u istoriji tog časopisa, a pojaviće se u prodaji širom SAD 21. avgusta.
 
Septembarsko izdanje iz 2007. godine sa 840 stranica bilo je i tema dokumentarnog filma iz 2009. godine ''Septembarsko izdanje''. To je bilo najveće izdanje magazina koje je ikada objavljeno, težilo je oko 2,27 kilograma.
Ispunjeno stotinama reklamnih stranica, septembarsko izdanje magazina ''Vog'' je uvek najveće, a dolazi uoči letnjih pret-a-porte revija u Njujorku, Milanu i Parizu.
''Vog'' mjesečno izlazi u 19 zemalja širom svijeta.

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak