Sarajevo -2 °C Ponedjeljak 30.11.


17.08.2012. / 21:25h BiH - Zlatko Lagumdžija

Kako je najsiromašnija država u Evropi ostala bez aviona?

Kako je najsiromašnija država u Evropi ostala bez aviona?
Na preporuku ministra Lagumdžije, novinari Slobodne Bosne istražilili su ko je i kada prodao državni avion BiH. Nakon povratku sa samita Organizacije islamske konferencije održane u Meki u Saudijskoj Arabiji, ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija održao je press konferenciju na kojoj se ...

... pohvalio rezultatima diplomatske turneje, ali se i požalio da je diplomatski uspjeh ostao zasjenjen medijskim izvještajima o troškovima avionskih usluga.

"Iznenadio sam se koliko je pažnje u jednom ovakvom momentu posvećeno tome na koji način sam ja putovao! Dobro me još niko nije pitao zbog čega nisam otišao autom! Evo vama pitanje kao novinarima: Zašto vi ne istražite zbog čega BiH kao država nema avion?! Mi smo iz rata izašli s avionom, pitajte ko ga je prodao! Moramo se više jednom naučiti da respektujemo državu, i da ona mora da ima avion za svoje potrebe, jeftinije je", kazao je ljutito Lagumdžija na press konferenciji u Sarajevu.

Poslušali smo preporuku ministra Lagumdžije. Istražili smo ko je i kada prodao avion u vlasništvu države i ko je odgovoran što je BiH, kako je ustvrdio Lagumdžija, „jedina siromašna država u Evropi koja nema avion“?

Nismo sigurni da će se rezultati naše istrage dopasti Lagumdžiji, ali dužni smo saopćiti istinu.

Avion koji spominje Lagumdžija prodat je u decembru 2001. godine, dakle u vrijeme vlasti Alijanse za promjene predvođene SDP-om. Odluku o prodaji aviona potpisao je tadašnji SDP-ov premijer Alija Behmen, a odluka se temeljila na jednoglasno usvojenom zaključku s 34. sjednice Vlade Federacije BiH od 16.12.2001. godine.(Vijesti.ba/SB)