Sarajevo 1 °C Srijeda 25.11.


16.08.2012. / 23:16h Komentari - OSVRT: Politički i moralni debakl Zlatka Lagumdžije

OSVRT: Politički i moralni debakl Zlatka Lagumdžije

OSVRT: Politički i moralni debakl Zlatka Lagumdžije
Ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija vratio se iz Sirije. Dobro nam došao, loše nas našao. Lagumdžiji se mora odati jedno priznanje – nenadmašeni je majstor spinovanja.

Dakle po povratku iz Sirije obratio se novinarima, govorio je o rezultatima samita, sastancima sa liderima i predstavnicima zemlje domaćina, Omana, Libije, Kuvajta i drugih najavivši mogućnost velikog broja projekata i novih kredita koje bi naša zemlja mogla dobiti po povoljnim uslovima. Pričao je o privatnim i avionima, kamionima i o čemu još ne ...

Pokušao je naime Lagumdžija skrenuti pažnju sa potpunog političkog debakla aktuelnih vlasti u BiH. Prije dva mjeseca, po povratku iz Brisela, Lagumdžija je održao identičnu koferenciju za novinare na kojoj je slavodobitno poručio – Imamo Mapu puta, do kraja godine ćemo podnijeti aplikaciju za članstvo u Evrospkoj uniji.

Danas, dva mjeseca poslije nerado je odgovarao na novinarsko pitanje: Gospodine Lagumdžija, u Briselu je dogovoreno da će se do 31. augusta postići dogovor o presudi Sejdić-Finci, što je uslov za podnošenje aplikacije za punopravno članstvo u EU. Hocemo li ispuniti taj uvjet u obećanom roku?

Prisutnima je ipak kratko odgovorio Lagumdžija: 31.august, taj rok nije bitan...

A rok je itakako bitan. Njegovo nepoštivanje znači u konačnici da će BiH biti jedina država s prostora bivše Jugoslavije koja još uvijek nije u stanju podnijeti ni formalnu aplikaciju za prijem u punopravno članstvo u Evropsku uniju. A to je bilo glavno i najvažnije obećanje koje su dale praktično sve partije koje sudjeluju u vlasti.

Poručio je Zlatko Lagumdžija prisutnima i da neće podnijeti ostavku. Ponovio je spremnost Socijaldemokratske partije (SDP) BiH da pusti novoj parlamentarnoj većini da preuzme odgovornost, te da se ova stranka povuče u opoziciju. "Ukoliko postoji kvalifikovana većina i entitetska većina za moju smjenu, ne treba se uopšte glasati, nikakav problem nije. SDP BiH se povlači, ali mi moramo znati ko dolazi i sa kojim programom. Mi smo spremni da budemo opozicija", kazao je Lagumdžija.

A priča o povlačenju SDP-a je apsurd, jer niko do sada nije tražio odlazak SDP-a iz parlamentarne većine. Tražena je njegova lična ostavka kao političara koji je doveo do gladi, ponora i raspada cijele BiH.

Ali s obzirom da se lider SDP-a odavno poistovjećuje sa partijom po paroli - Partija to sam ja, i ovaj scenarij je moguć. Tako bi od javnosti omrženog Lagumdžija svoj lični poraz vezao i uz poraz partije koju vodi.

Međutim, kako doznajemo, uslov koji je SDA namjeravala postaviti Dodiku da glasa za smjenu Lagumdžije je da na njegovo mjesto dođe Bošnjak upravo iz SDP-a, što je korektno i principijelno.

Za tako nešto glasao bi sasvim sigurno i Željko Komšić kao i brojni drugi razočarani članovi i simpatizeri SDP-a.

No izgleda da je i Lagumdžijin spin ovaj put ipak bio bez uspjeha.. Iako u pojedinim medijima u izvještaju sa press konferencije o presudi Sejdić-Finici i roku iz Brisela nije bilo ni riječi, većina medija je sa zgražanjem ispratila njegovu press konferenciju u kojoj se vidi potpuni politički i moralni debakl lidera SDP-a.

(VIJESTI.ba)

 

Podijeli ovaj članak