Sarajevo -4.1 °C Petak 27.11.


12.08.2012. / 10:20h Zanimljivosti - Selo dugokosih žena

Selo dugokosih žena

Selo dugokosih žena
Za žene iz etničke grupe Jao, koje žive u kineskom selu Huangluo, kosa je najvrednija imovina koju posjeduju. Smješteno u živopisnoj provinciji Gulin, selo Huangluo ima 82 domaćinstva, u kojima uglavnom žive pripadnici Jao naroda, koje još zovu i Crveni Jao, jer je crvena boja za njih je boja sreće i radosti.

Tamošnje žene su opsjednute dugom kosom. U selu živi oko 120 žena i prosječna dužina njihove kose je 1,7 metara, a najduža izmjerena kosa u selu bila je duga 2,1 metar. Shodno tome, pripadnice etničke grupe Jao posjeduju i Ginisov sertifikat, jer njihovo selo važi za selo s najdužim kosama u svijetu, a širom Kine je poznato još i kao selo dugokosih.
 
Inače, razlog puštanja kose takođe leži u tradicionalnom vjerovanju koje kaže da će žene sa dugom kosom duže živjeti, te da će ih kroz život pratiti sreća i blagostanje. Što duža kosa, to je žena, prema vjerovanju, sretnija.
 
Do prije nekoliko godina kosa im je toliko značila da niko, osim muža i djece, nije smio da je vidi puštenu. Štaviše, ranije bi stranac ili slučajni prolaznik, ako vidi ženu puštene kose, bivao primoran da živi s njenom porodicom tri godine i to kao njihov zet. Međutim, to je ukinuto 1987. godine, i Jao žene danas ponosno pokazuju svoju kosu, a strancima je posebno interesantna njihova tehnika češljanja, jer treba dosta vještine i stručnosti da se očešlja kosa duga skoro dva metra.
 
Inače, prema njihovoj vjekovnoj tradiciji, koje se još drže, žene mogu da odsijeku kosu samo jednom u životu i to kada napune 16 godina i počnu tražiti muža. Međutim, najvažniji dio tradicije jeste da se ta kosa ne baca, nego je djevojka daje svojoj baki, koja od toga pravi ukras za kosu. Kada djevojka konačno pronađe muža i uda se, taj ukras za kosu se daje mladoženji, kao svojevrstan miraz, a ona ga, od dana vjenčanja, svakodnevno stavlja na glavu.
 
Inače, zanimljivo je da Jao žene na glavi svakodnevno nose čak tri vrste svoje kose. Jedna je njihova prava, koja i dalje raste, druga je ukras koji svakodnevno stavljaju, a treća vrsta je kosa koja svakodnevno otpada, a koju one čuvaju i vraćaju na glavu. Upravo zbog svega navedenog, njihove frizure su prava mala umjetnička djela, kojih se ne bi postidjeli ni najbolji svjetski frizeri. Jao žene veliku pažnju posvećuju svojoj kosi, koju nikada ne tretiraju hemikalijama, već je svaka dva-tri dana peru specijalnom rižinom vodom. Prvo je pokvase vodom u lokaloj rijeci, a zatim je isperu rižinom vodom, što zaista ima efekta, jer im je kosa uvijek glatka, sjajna i ravna, pišu Nezavisne.
 
Inače, način na koji je umotana kosa zapravo govori o njenom društvenom statusu i njoj samoj. Naime, žene koje imaju kosu umotanu u jednostavnu punđu predstavljaju udate žene, ali koje nemaju djecu. Žene sa djecom imaju standardnu punđu, sa manjom punđom naprijed. One koje oko glave imaju omotanu maramu zapravo su djevojke koje traže muža.

Pogledajte VIDEO.

(Vijesti.ba)