Sarajevo 2 °C Subota 28.11.


11.08.2012. / 18:07h BiH - SBIH

Lagumdžijini kerberi pretvaraju prostor države BiH u duhovnu pustaru

Lagumdžijini kerberi pretvaraju prostor države BiH u duhovnu pustaru
SARAJEVO - Dolazak stranaka platforme na vlast u Bosni i Hercegovini podudario se s nevjerojatnim padom produkcije, padom vrijednosti učinaka te produkcije u kulturnim institucijama cijele države Bosne i Hercegovine.

Jedini "ozbiljan" učinak platformaške vlasti je nepotističko dovođenje poslušnika Zlatka Lagumdžije i družine tetića, daidžića, bratića, sestara i sestrični vrhuške SDP-a (manje ostalih stranaka platforme !!? ), a koji je "pomeo" i direktore temeljnih kulturnih institucija u državi pokazao je svu pogubnost svog nauma, jer dvije godine u kulturi države Bosne i Hercegovine bilježe se samo i isključivo negativni rezultati, apsolutne snizilice u broju kulturnih programa, a posebice u njihovoj niskoj kvalitetnoj razini.
 
Takvo stanje Stranka za Bosnu i Hercegovinu nije komentirala pune dvije godine, jer smo svjesno davali prigodu, da se, eventualno pokaže da nismo u pravu !!?
 
Nažalost treba pogledati stanje u kojem se nalaze Umjetnička galerija BiH, redom svi muzeji u BiH, teatri čija je produkcija svedena na jednu do dvije premijere godišnje (i to uglavnom kamernog karaktera !), sve manje snimljenih filmova u državi, katastrofalno stanje u kojem se nalazi kulturno-povjesna baština države BiH, pa da se otkriju stvarne namjere nestručnih i nekompetentnih osoba dovedenih na pozicije voditelja najznačajnijih institucija i kulturnih projekata u BiH.
 
Osvetnički pohod SDP-ovskog stroja za odstrel uspješnih direktora, a instaliranje klimoglavih poslušnika na njihova mjesta donio je situaciju u kojoj možemo samo konstatirati da cijeli problem staje u jednu šekspirovu rečenicu : " ...Ostalo je šutnja..." .
 
Lagumdžijini kerberi, instalirani u kantonalnim i državnim razinama vlasti, u entitetskoj vlasti koja se ne može pohvaliti nikakvim uspjehom, a najmanje u kulturi, pretvaraju prostor države BiH, a posebice Federacije BiH u duhovnu pustaru, nezabilježenu u kulturnoj povijesti od konca II svjetskog rata do danas.
 
Demokracija po mjeri totalitarističko-staljinističke svijesti Zlatka Lagumdžije i njegovih poslušnika dovela je u poziciju kulturu države BiH da se gro institucija nalazi na rubu ukidanja, a da većina kulturnih stvaralaca bježi glavom bez obzira iz ove zemlje.
 
Stranka za Bosnu i Hercegovinu, kao Stranka svih Bosanaca i Hercegovaca, kao Stranka bosanskohercegovačkog integralizma ne može se pomiriti da od Ključa do Bužima, da od Čapljine do Cazina dolazi do masovnog gašenja nekadašnjih centara za kulturu i domova kulture, da su brojni gradovi u Federaciji u BiH bez kino dvorane, bez izlagačkih prostora za vizualne umjetnosti, da generacije mladih Bosanaca i Hercegovaca, do svoje starosti, neće uspjeti pogledati niti jednu baletnu ili opernu predstavu ???!!!.
 
Taj kulturni pogrom Zlatka Lagumdžije i SDP-a nad kulturom države BiH, oličen poglavito u dovođenji niza nekompetentnih osoba na čelne funkcije institucija kulture traje i dalje !
 
Građani Bosne i Hercegovine ovakvim destruiranjem kulture u državi BiH ostaju osim, u stanju praznih stomaka, i u stanju potpune duhove dezorjentacije i potpunog devalviranja svog povjesnog bosanskohercegovačkog identiteta, koji je građen stoljećima na ovom prostoru, a odlukama " Hazjajina i Staljiniste 21. stoljeća Zlatka Lagumdžije potpuno uništen !
 
Ova posljednja konstatacija nema samo kulturno povijesnu identifikaciju i utemeljenje, ona je siguran sam dio ozbiljnog plana da se ogroman idolopoklonički odnos u političkom smislu, prema Srbiji i prema RS stavi iznad svakog interesa građana Federacije i da prostor kulture i umjetnosti BiH, posebno prostor Federacije BiH bude postepeno gašen, gašenjem temeljnih oblika kulture dva konstitutivna naroda Hrvata i Bošnaka, posebno.
 
Začuđuje opći muk konzumenata i kreatora kulture u državi BiH, posebno u Federaciji BiH... Da li to netko svijesno od Bošnjaka i Hrvata u ovoj državi hoće napraviti građane drugog ili trećeg reda?
 
Uostalom, ne treba nas iznenaditi ako na repertoarima uskoro budu prikazivane omaž predstave i filmovi staljinizmu i totalitarizmu, Narodnoj miliciji...
 
Siguran sam da bar kulturna i civilizirana Europa neće dozvoliti da BiH bude pretvorena u duhovnu pustaru i prostor trijumfa totalitarizma...
 
Poslanici u Parlamentu Bosne i Hercegovine, poslanici i zastupnici u Parlamentu FBiH Stranke za Bosnu i Hercegovinu učinit će sve da ovaj grubi nastrtj na kulturu BiH, zarad partijskog porobljavanja kulture i kulturnog prostora u BiH bude prekinut !.
 
Duboko sam uvjeren da će svemu ovome, a poglovita kulturnoj agoniji države BiH i njenih sedam temeljnih institucija spas dati građani države Bosne i Hercegovine na narednim Lokalnim, a posebice Općim izborima 2014. godine.
 
Dotle, neka je ovoj zemlji Bog na pomoći !
 
Gradimir Gojer, dopredsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu

 

(Vijesti.ba/Fena)