Sarajevo -4 °C Četvrtak 26.11.


11.08.2012. / 13:00h Ljepota i Zdravlje - Ilustracija

Četiri glavna razloga za vanmenstrualno krvarenje

Četiri glavna razloga za vanmenstrualno krvarenje
Većini žena se bar jednom desilo da im se pojave crvene tačkice kad im vrijeme nije...

Pročitajte koja su četiri glavna razloga za vanmenstrualno krvarenje.

SEKSUALNO PRENOSIVA BOLEST

Povremeno oskudno krvarenje može da bude simptom hlamidije ili gonoreje. (Drugi simptomi ovih bakterijskih seksualno prenosivih bolesti su bol u donjem abdomenu i gust žućkast sekret, ali mnoge žene nemaju nikakve simptome). Ako ste vodile ljubav bez zaštite, idite kod ginekologa da se testirate, jer vam može biti ugrožena plodnost.

HORMONALNA KONTRACEPCIJA

Kada tek počinjete da koristite pilule može da se javi tačkasto krvarenje. Ono je posljedica prilagođavanja vašeg organizma na sintetičke hormone. Ako je krvarenje obilnije od nekoliko kapi ili ni poslije tri mjeseca ne prestaje da se javlja, posjetite ginekologa.

TRUDNOĆA

I do 25 posto žena početkom prvog tromjesečja trudnoće ima tačkasto krvarenje. Prvo provjerite da li ste u drugom stanju uz pomoć kućnog testa, a onda dodatno provjerite dobijene rezultate kod ginekologa.

DIVLJI SEKS

Mala količina jarkocrvene krvi može da znači da je tokom seksa došlo do sitne ozljede vaginalnog zida ili grlića materice. Krvarenje bi trebalo da prestane za nekoliko sati, a ranica će se zacijeliti sama od sebe.

 

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak