12°C
Mostar 17°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C

08.05.2024 / 15:57 BiH - Sarajevo

Čuvari Bosne razgovarali s Efendićem: Potrebno zaštititi suverenitet i institucije BiH

Čuvari Bosne razgovarali s Efendićem: Potrebno zaštititi suverenitet i institucije BiH

Uz predsjednika Udruženja Čuvari Bosne dr. Envera Išerića, sastanku sa Efendićem prisustvovali su i osnivači prof. dr. Zdravko Lučić i prof. dr. Jahja Muhasilović.

Predstavnici Udruženja Čuvari Bosne održali su sastanak sa predsjednikom Stranke za Bosnu i Hercegovinu Semirom Efendićem i Džemalom Smajićem, delegatom u Domu naroda PSBIH i generalnim sekretarom SBiH. Oni su dali podršku u radu ovog udruženja, te su razmijenjena mišljenja o očekivanjima i budućim potezima u cilju zaštite države Bosne i Hercegovine te integriteta njenih institucija, saopćeno je iz Udruženja Čuvari Bosne.

Uz predsjednika Udruženja Čuvari Bosne dr. Envera Išerića, sastanku sa Efendićem prisustvovali su i osnivači prof. dr. Zdravko Lučić i prof. dr. Jahja Muhasilović.

Čuvari Bosne su ovom prilikom izrazili duboku zabrinutost za sigurnosnu situaciju u našoj državi zbog sve češćih prijetnji ugrožavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše države.

Za takvo stanje, zajednički je zaključak, odgovorna je prvenstveno politika Milorada Dodika i SNSD-a ali i njegovih koalicionih partnera u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i Vijeću ministara, odnosno SDP-a, NIP-a i Naše stranke.

„Zbog toga od svih političkih stranaka, a posebno onih koji čine vlast, zahtijevamo angažiranje svih raspoloživih resursa u institucijama Bosne i Hercegovine radi zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta države. Od stranaka trojke (SDP,NiP i NS) zahtijevamo da konačno Parlament Federacije Bosne i Hercegovine učine efikasnim i da počnu rješavati goruća pitanja naših građana, ali i provođenje reformi na koje smo se obavezali zbog priključenja Europskoj uniji“, poručili su Čuvari Bosne.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu je dala punu podršku Čuvarima Bosne uz konstataciju da će u narednom periodu djelovati zajedno sa ostalim patriotskim strankama na realizacije ciljeva koji se odnose prvenstveno na zaštitu ustavnosti i zakonitosti i poštovanje prava svih građana uključujući i implementaciju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava.

„Posebno skrećemo pažnju i zahtijevamo od svih političkih subjekata da se što je moguće prije u javnim institucijama entiteta i države Bosne i Hercegovine osigura proporcionalna zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih građana, a što je ustavna i zakonska obaveza“, istakao je Semir Efendić.

Također, bilo je govora o tome da se od visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta traži da, u okviru svojih ovlaštenja, zaštiti Dejtonski mirovni sporazum, a političare koji ga krše sankcionira i udalji iz političkog života.

Tužilaštvo BiH pozvano je da hitno procesuira sva lica koja čine krivična djela napada na ustavni poredak i negiranje zločina genocida, prenosi Nap.ba.

(Vijesti.ba/ Patria)

Izdvajamo