15°C
Mostar 19°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

08.05.2024 / 07:08 Svijet - Pojas Gaze

Amerika zaustavila isporuku bombi Izraelu

Amerika zaustavila isporuku bombi Izraelu
Foto: The Times of Israel

Amerika je prošle sedmice pauzirala isporuku bombi Izraelu zbog zabrinutosti da će nastaviti s velikom kopnenom operacijom u Rafahu na jugu Gaze, rekao je viši zvaničnik administracije američkog predsjednika Joea Bidena.

Pošiljka se sastojala od 1.800 bombi teških 907 kg i 1.700 bombi od 226 kg, rekao je zvaničnik za CBS News.

Bijela kuća je time poslala znakovitu poruku. Zvaničnik je rekao da Izrael "nije u potpunosti adresirao" zabrinutost SAD-ao oko humanitarnih potreba civila u Rafahu, rekao je on.

Izrael nije odmah komentirao ovu informaciju, javlja BBC.

"Stav SAD-a bio je da Izrael ne bi trebao pokrenuti veliku kopnenu operaciju u Rafahu, gdje se sklonilo više od milion ljudi i nemaju kamo otići", rekao je zvaničnik administracije Bijele kuće, prenosi Index.

"Uključeno smo u dijalog s Izraelom u formatu Strateške savjetodavne skupine o tome kako će oni zadovoljiti humanitarne potrebe civila u Rafahu i kako će tamo djelovati drugačije protiv Hamasa nego drugdje u Gazi", dodao je.

"Te su rasprave u toku i nisu u potpunosti riješile našu zabrinutost. Kako se činilo da se izraelski lideri približavaju tački odluke o takvoj operaciji, počeli smo pažljivo pregledavati predložene transfere određenog oružja Izraelu koje bi se moglo koristiti u Rafahu. Taj proces je započeo u april.

Kao rezultat tog pregleda, prošle smo sedmice pauzirali jednu isporuku oružja, koja se sastoji se od 1.800 bombi. Posebno smo usredotočeni na krajnju upotrebu bombi od 907 kilograma i učinak koji bi mogle u gustim urbanim sredinama kao što smo vidjeli u drugim dijelovima Gaze. Nismo donijeli konačnu odluku o tome kako nastaviti s ovom pošiljkom", rekao je zvaničnik.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo