22°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 22°C

07.05.2024 / 20:41 Svijet - Interesantna priča

Kako je uhapšen jedan od najopasnijih hakera današnjice?

Kako je uhapšen jedan od najopasnijih hakera današnjice?

Njegovo oružje bila je tastatura, a posljedice njegovih djela njegove žrtve osjećaju i godinama kasnije.

Aleksanteri Julius Kivimäki, poznat i kao Zeekill, jedan je od najopasnijih hakera današnjice koji je završio na spisku najtraženijih zbog hakerskog napada koji je užasnuo Finsku. Na kraju je pronađen slučajno u Parizu zbog lažne dojave o remećenju mira te je brzo nakon toga izručen Finskoj.

Tiina Parikka završila je sa svojom saunom kad je te subote navečer dobila e-mail u kojem su se nalazilo njezino ime, broj socijalnog osiguranja i drugi privatni podaci.

"Prvo me iznenadilo koliko je to bilo pristojno i kako je ton bio lijep", ispričala je za BBC.

U e-mailu je pisalo kako su njene lične podatke dobili iz psihoterapeutskog centra u kojem je bila pacijent. S gotovo ispričavajućim tonom stajalo je da su je kontaktirali direktno jer centar ignorira činjenicu da su osobni podaci ukradeni.

U rukama tad nepoznatog ucjenjivača bili su dvogodišnji zapisi koje je vodio njezin terapeut tokom desetaka intimnih seansi. U e-mailu je pisalo, ako ne plati otkupninu u roku od 24 sata, da će zapisi s njenih seansi s psihoterapeutom biti objavljeni na internetu.

"Osjećala sam se kao da me guše. Sjedila sam u kućnom ogrtaču osjećajući se kao da je neko nasilno ušao u moju privatnost i pokušava zaraditi novac na mojoj životnoj traumi", kazala je opisujući svoju reakciju na ucjenu. Ubrzo je shvatila kako nije jedina koja je dobila taj e-mail.

Ukradeni su podaci čak 33 hiljada pacijenata, a mnogi od njih bili su žrtve ucjene.

Mikko Hyppönen iz finske kopanije za kibernetičku sigurnost WithSecure, koji je istraživao napad, kaže da je slučaj šokirao javnost. "Hakovanje ovih razmjera katastrofa je za Finsku – svi su znali da je neko pogođen", izjavio je.

Posljedice hakerskog napada i ucjene koja je uslijedila bile su strašne. Advokatica Jenni Raiskio, koja zastupa 2600 žrtava, rekla je na suđenju da su njezinu kompaniju kontaktirali ljudi čiji su si rođaci oduzeli život nakon što su kartoni pacijenata objavljeni na internetu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo