21°C
Mostar 23°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 23°C
Bihać 18°C

07.05.2024 / 14:16 Svijet - U zadnji tren

Osujećen atentat na Zelenskog, trebao da bude dar za Putinovu inauguraciju

Osujećen atentat na Zelenskog, trebao da bude dar za Putinovu inauguraciju
Foto: Screenshot

Ukrajinski obavještajci kažu da su osujetili rusku zavjeru čiji cilj je bio atentat na predsjednika Volodimira Zelenskog.

Ukrajinska Služba državne sigurnosti (SBU) saopćila je da je uhvatila ruske agente koji su bili zaposleni u Ukrajinskoj državnoj straži. Obavještajci navode da su ruski agenti planirali ubistvo predsjednika i drugih visokih vladinih zvaničnika.

Šef SBU-a Vasil Maljuk rekao je da je neuspjeli atentat trebao biti "dar" Vladimiru Putinu uoči njegove današnje inauguracije.

SBU je na svom Telegram kanalu objavio da je ruski tajni agent prenio koordinate sigurne kuće prije planiranog zračnog napada. Obavještajci su dodali da je Rusija planirala uništiti sve tragove drona korištenog za gađanje predsjednika drugom raketom.

"Neprijatelj je aktivno razvijao planove za uklanjanje predsjednika Volodimira Zelenskog. Jedan od zadataka ruske obavještajne mreže FSB-a bila je potraga za egzekutorima među vojnicima bliskima službi koja štiti predsjednika, koji bi mogli izvršiti atentat na šefa države", objavio je SBU.

"Osim Volodimira Zelenskog, neprijatelj je planirao eliminisati šefa Službe sigurnosti Ukrajine Vasila Maljuka, šefa vojne obavještajne službe Ukrajine Kirila Budanova i druge visoke zvaničnike", stoji u objavi.

"Ograničen broj ljudi je znao za našu specijalnu operaciju, a ja sam osobno pratio njezin napredak. Teroristički napad, koji je trebao biti poklon Putinu prije inauguracije, zapravo je promašaj ruskih specijalnih službi", rekao je Maljuk.

"Ali ne smijemo zaboraviti – neprijatelj je jak i iskusan, ne smije ga se podcijeniti. Nastavit ćemo planirati i raditi svoj posao kako bi svaki izdajnik dobio zaslužene sudske kazne", zaključio je.

SBU navodi da su pretragom prostorija uhapšen ruskih agenata pronađena "relevantna sredstva za uništenje" i drugi dokazi kriminalne aktivnosti.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo