21°C
Mostar 23°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 23°C
Bihać 18°C

07.05.2024 / 13:27 Ekonomija - MVP BiH

Ministar Konaković na Godišnjem investicijskom kongresu u Abu Dhabiju

Ministar Konaković na Godišnjem investicijskom kongresu u Abu Dhabiju
Foto: Arhiv

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvovat će od 7. do 9. maja 2024. godine, na poziv državnog ministra vanjske trgovine i dopredsjedavajućeg Vijeća za industrijski razvoj Ujedinjenih Arapskih Emirata Thanija bin Ahmeda Al Zeyoudija, na Godišnjem investicijskom kongresu u Abu Dhabiju.

Ministar Konaković će drugog dana Godišnjeg investicijskog kongresa (AIM Congress 2024), 8. maja 2024. godine, učestvovati na Ministarskom okruglom stolu o ulaganjima pod nazivom “Priprema za ekonomsko usporavanje: skrivene mogućnosti ulaganja”, na kojem će sudionici razmijeniti mišljenja o podršci naporima zemalja da održe i prošire otvorene, transparentne i nediskriminirajuće politike za međunarodna ulaganja u kontekstu višestruke globalne krize.

U okviru AIM Congress 2024 najavljen je Samit tolerancije na kojem će ministar Konaković, uz domaćina, ministra tolerancije i suživota Ujedinjenih Arapskih Emirata šeika Nahayana Bin Mabaraka Al Nahyana, održati uvodnu riječ.

Na 13. izdanju Godišnjeg investicijskog sastanka (AIM Congress 2024) pod nazivom „Prilagodba promjenjivom investicijskom okruženju: iskorištavanje novih potencijala za Globalni ekonomski razvoj” razgovarat će se, među ostalim, o transformativnim promjenama koje se događaju unutar globalnog investicijskog ambijenta koji je donio brzi napredak u području tehnologije, geopolitičkim pitanjima, dinamici tržišta u nastajanju, poremećajima lanca vrijednosti te imperativu održivosti.

Ovaj globalni događaj će i ove godine okupiti brojne dužnosnike, političare, industrijske lidere, investitore, te predstavnike multinacionalnih i velikih kompanija, startupa, malih i srednjih preduzeća kao i akademske zajednice iz više od 170 zemalja svijeta.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo