22°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 25°C
Bihać 22°C

07.05.2024 / 12:47 BiH - Direktor Vakufske direkcije

Zajimović: Ovo je historijski dan kada šaljemo snažnu poruka mira i suživota

Zajimović: Ovo je historijski dan kada šaljemo snažnu poruka mira i suživota
Foto: Mina

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hfz. dr. Senaid Zajimović izjavio je danas na svečanom otvaranju banjalučke Arnaudije da je ovo historijski dan u kojem se šalje snažna poruka mira i suživota.

„U okviru manifestacije "Dani vakufa u BiH 2024" svečano otvaramo ponovo izgrađenu Arnaudija džamiju, dragulj i biser Banje Luke, po kojoj je ovaj grad nadaleko bio prepoznatljiv. Arnaudija je ponovo spomenik i duhovne i kulturne, ali i civilizacijske snage i pobjede dobra u Bosni i Hercegovini“, kazao je Zajimović.

Podsjetio je da je džamiju podigao Hasan defterdar, potrošivši veliki imetak, ali podržavajući graditeljske aktivnosti svoga paše i ostajući dosljedan islamskom načelu "Ko podigne džamiju, Bog će njemu sagraditi kuću u džennetu".

„Izbor mjesta za izgradnju ove džamije nije bio slučajan. Tadašnje vlasti predvođene Ferhat-pašom su imale jasan urbanistički plan. U skladu sa planom o urbaniziranju središnje jezgre Hasan-defterdar postavlja svoju džamiju na putnoj komunikaciji Gornji Šeher - Bosanska Gradiška oko koje su se kasnije redali brojni javni, privatni i privredni objekti koji su činili središnju jezgru grada“, naveo je direktor Zajimović, dodajući kako je džamija na tom mjestu stajala 398 godina.

Dobri čovjek finansirao je njenu izgradnju želeći pomoći ovom kraju i postići Božije zadovoljstvo, naveo je Zajimović, podsjećajući kako je Hasan defterdar bio visoki službenik kod Ferhat-paše Sokolovića.

„Nije bio porijeklom iz Bosne ali je opčinjen ljepotama ove zemlje i pitome banjalučke kotline odlučio podariti ovom gradu džamiju i sebi trajni spomen. Dobročinstvo koje je Hasan defterdar učinio prije 398 godina svjedoči trajno dobro koje vakuf baštini. To dobročinstvo svjedočimo i danas sa našim prijateljima iz Generalne direkcije vakufa Republike Turske koji su nam pomogli da se džamija Hasana defterdara ponovno uzdigne iz pepela i posvjedoči čistoti nijeta kojom je naš Hasan podigao džamiju u ime Dragog Boga“, kazao je Zajimović.

Ovom prilikom iskazao je zadovoljstvo što je Vakufska direkcija imala priliku učestvovati u oživljavanju ovog velikog zdanja, a posebno je zahvalio Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske koja se odazvala molbi Islamske zajednice da zajedno s njom učestvuje u oživljavanju ovog vakufa i njegovog vakifa.

„Time su naši prijatelji pokazali da je ovo naš zajednički projekat“, kazao je Zajimović.

Protokol o finansiranju ponovne izgradnje Arnaudija džamije potpisan je između Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske 11. oktobra 2016. godine. Kamen temeljac postavljen je 22. aprila 2017. godine, u vrijeme sedme manifestacije "Dani vakufa u BiH", kada je ozvaničen i početak njene obnove. Ponovna izgradnja džamije sa unutrašnjim oslikavanjem, abdesthanama sa mokrim čvorovima, kompletnim vanjskim uređenjem i uređenjem harema sa mezarlucima, završena je krajem 2023. godine. Obnova je koštala oko šest miliona maraka.

„Na obnovi Arnaudije radile su mnoge institucije. Ovom prilikom želim da zahvalim Rijasetu Islamske zajednice na čelu sa reisul-ulemom dr. Husein-ef. Kavazovićem, Muftijstvu banjalučkom, Medžlisu Banja Luka, Gradu Banja Luka i gradskoj administraciji, Zavodu za zaštitu kulturno istorijskog i prirodno naslijeđa RS, izvođačima radova firmi BIL-SA iz Turske, Neimari d.o.o. iz Sarajeva i Inženjering iz Jelaha, kao i nadzoru ARHIPLUS iz Mostara“, kazao je Zajimović.

Poručio je na kraju da su džamije Božije kuće, kao i vjerski objekti drugih vjerskih zajednica, u kojima se promovira vjera u jednog Boga, mir, ljubav, požrtvovanost i odanost.

„Njih grade oni koji u Allaha i onaj svijet vjeruju, koji namaz uspostavljaju, zekat daju i koji se nikog drugog, osim Allaha, ne boje. Iz ljubavi prema Bogu podignuta je prvi put, iz ljubavi prema Njemu ponovo je podignuta i to u vrijeme kada vapimo za ljubavlju, mirom i poštovanjem. Sve vjerske zajednice su uvijek bile kohezivni faktor u društvu. Podizanjem Arnaudije Islamska zajednica poziva sve građane države Bosne i Hercegovine u suživot, mir, ljubav, toleranciju i svoja vrata, simbolično, kroz otvorena vrata Arnaudije, otvara svim građanima i svim ljudima dobre volje“, kazao je Zajimović.

Uputio je čestitku Medžlisu Banja Luka, Muftijstvu banjalučkom, Gradu Banja Luka i Islamskoj zajednici na realizaciji još jednog značajnog projekta.

„I na kraju, dozvolimo sebi, ali i drugima, da se divimo i uživamo u ljepotama Arnaudije i grada Banja Luka. Budimo uvijek graditelji, a nikada rušitelji vjerskih objekata! Hvala vam svima i zdravi i živi bili“, kazao je direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović.


(Vijesti.ba / Mina)

Izdvajamo