22°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 22°C

07.05.2024 / 11:12 Regija - Kosovo

Kurti: Srbi mogu mijenjati vozačke dozvole za kosovske

Kurti: Srbi mogu mijenjati vozačke dozvole za kosovske
Foto: Agencije
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova donijelo je odluku da Srbi na Kosovu mogu zamijeniti srpske vozačke dozvole za kosovske, saopćio je kosovski premijer Albin Kurti.

Kurti je kazao kako je takva odluka donesena kako bi se građani Kosova rasteretili od svakodnevnih problema s kojima se suočavaju.

"Već duže vreme dobivamo zahtjeve da se ovakva odluka donese. Želimo rasteretiti naše građane svakodnevnih problema s kojima se suočavaju", rekao je Kurti u obraćanju na srpskom jeziku te dodao da će zamjena srpskih vozačkih dozvola za kosovske građanima omogućiti lakšu i praktičniju registraciju vozila na RKS (Republika Kosovo) tablice".

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova je saopćeno kako za prelazak na vozačku dozvolu koju izdaju kosovske institucije, neće biti potrebno ponovno polaganje vozačkog ispita, ali da je potrebno dostaviti ličnu kartu, original vozačke dozvole koju su izdale srpske vlasti i liječničko uvjerenje.

Odluka stupa na snagu 9. maja i važi do 9. augusta 2024. godine, stoji u saopćenju iz kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo