21°C
Mostar 24°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 21°C

07.05.2024 / 10:08 Regija - Beograd

Lovci MiG 29 dočekuju Jinpinga, srpska jela i kineske pjesme u čast delegacije

Lovci MiG 29 dočekuju Jinpinga, srpska jela i kineske pjesme u čast delegacije
Foto: Xinhua, arhiv

Prema protokolima koje prate posjete velikih svjetskih državnika, i boravak kineskog lidera Srbiji, obezbjeđivaće oko 3.400 policajaca.

Kako prenose mediji, kineska delegacija broji oko 400 članova.

Iz Pariza će stići predveče u Beograd.

Beograd je već postavio zastavice koje su dio dobrodošlice predsjedniku Kine, prijateljske zemlje našoj Srbiji.

Xija će dočekati srpski lovci MiG-29 koji će pratiti njegov avion čim uđe u vazdušni prostor Srbije, a na beogradskom aerodromu će u njegovu čast biti postrojena garda Vojske Srbije.

Duž autoputa u Beogradu postavljene su kineske i srpske zastave, a svečani doček kineske delegacije, biće organizovan i ispred Palate Srbija.

Tokom zajedničkog ručka dva predsjednika, služiće se srpska jela i vina, a umjetnici Srbije pjevaće na kineskom: prvo pjesmu "Moja domovina i ja" a hor 'Čarolija' pjesmu "Prelijepi cvijet jasmina".

Na kraju programa izvešće pjesmu "Ovo je Srbija", javlja RTS. 

U pratnji predsjednika Kine su njegova supruga Peng Lijuan, član Glavnog komiteta Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, direktor Generalne kancelarije Centralnog komiteta, kao i član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije i ministar spoljnih poslova, prenosi Kineski međunarodni radio.

Ovo je prva posjeta predsjednika Xija Evropi u posljednjih pet godina, od izbijanja pandemije kovid-19, i tokom ove evropske turneje posjetiće tri evropske prijestonice - Pariz, Beograd i Budimpeštu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo