20°C
Mostar 24°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 24°C
Bihać 20°C

06.05.2024 / 20:56 Svijet - Prekid vatre?

Reakcije SAD, Turske, IDF-a: Hoće li Izrael i Hamas postići dogovor

Reakcije SAD, Turske, IDF-a: Hoće li Izrael i Hamas postići dogovor
Foto: X

Posrednici u pregovorima o prekidu vatre i dogovoru o taocima u Gazi dostavili su Hamasov zvaničan odgovor Izraelu u posljednjih pola sata, saznaje CNN.

Izraelska vlada to sada razmatra. Ured izraelskog premijera odbio je komentirati Hamasov odgovor u ovoj fazi.

Hamasova objava o prihvatanju sporazuma o prekidu vatre koji su predložili Egipat i Katar "mora utrti put za povratak 132 taoca koje je Hamas držao u zarobljeništvu posljednjih 7 mjeseci".

Navodi se ovo u saopćenju Foruma porodica talaca.

Podsjetimo, izraelski zvaničnici vjeruju da je 128 talaca uzetih u napadima 7. oktobra ostalo u Gazi i da su najmanje 34 mrtva.

"Sada je vrijeme da svi koji su uključeni, ispune svoju obavezu i pretvore ovu priliku u dogovor za povratak svih talaca", dodaje se u saopćenju.

Izraelske odbrambene snage (IDF) "ispituju svaki odgovor", ali se izraelske operacije nastavljaju istovremeno u Pojasu Gaze, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari na pitanje može li Hamasov odgovor na sporazum promijeniti izraelske planove za Rafah.

Dodao je da Izrael čini sve napore u pregovorima da pokuša da vrati taoce kući što je brže moguće, a to je bila i "centralna misija".

Sjedinjene Države razmatraju Hamasov odgovor na prijedlog o prekidu vatre i taocima "i o tome razgovaraju s našim partnerima u regiji", rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

„Ne želim još da karakterišem prirodu tog odgovora“, rekao je on. Ponovio je da je dogovor u "najboljem interesu" i Izraelaca i Palestinaca.

"To bi donijelo trenutni prekid vatre, omogućilo bi povećanje kretanja humanitarne pomoći i tako ćemo nastaviti raditi na pokušaju da ga postignemo", dodao je.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozdravio je odluku Hamasa da pristane na sporazum o prekidu vatre i pozvao Izrael da učini isto.

“Drago nam je što je Hamas pristao na prekid vatre nakon naših poziva. Sada bi Izrael trebao preduzeti isti korak. Pozivam sve zapadne aktere da izvrše pritisak na izraelsku administraciju”, rekao je nakon sastanka vlade.

Ismail Haniyeh, šef političkog biroa Hamasa, razgovarao je telefonom s Erdoganom u ponedjeljak, informirajući ga o odluci grupe da prihvati sporazum, navodi se u Hamasovom saopštenju za javnost. 

Nejasno je da li se Hamas složio s prijedlogom kako je naveden prošle sedmice, ili s njegovom revidiranom verzijom.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo